Jobbsökning är som aprilvädret del 2

Fick precis ett samtal från företaget som ville träffa mig imorgon. Det visade sig att de råkat bjuda in mig på fel möte. Imorgon är tydligen för kundtjänst och de som sökt inom marknadsavdelningen ska träffas en annan dag. Jag undrar om jag blir kallad till marknadsavdelningens möte dock. Från vad hon sa lät det som att de kallade alla men det kanske var för att hon var lite generad över att de råkat ringa fel igår?

Jobbsökning är som aprilvädret

Man vet aldrig vad som kommer att hända. Idag hade jag fått ett mail från ett företag som hört talas om mig och vill ha en intervju. Dock så ligger de i Stockholm så jag föreslog telefon eller Skype. Undrar om de tycker att jag är oflexibel som inte erbjuder mig att åka dit? Å andra sidan så vet jag inte om företaget passar mig eller om jag passar dem så det skulle ju vara bra med en kortare intervju på telefon först och sen ett möte om vi båda är intresserade. Kanske skulle skrivit det i mailet.
 
Efter det ringde det från ett annnat företag som vill ha mig på intervju på fredag så jag ska väl förberda mig för det. Så kul med intervjuer, mycket roligare än att skriva personliga brev!
 
Wish me luck!

Träning

Jag har nu tränat Shaun T's Hip Hop Abs under två veckor. Det är första gången jag har tränat varje dag under 14 dagars tid (egentligen 12 eftersom man vilar var sjunde dag) och det jobbigaste har varit att duscha. Det känns jättekonstigt att duscha varje dag. Kan inte vara bra för håret eller miljön ^^
 
Annars är träningen ganska rolig. Den får mig att svettas men är ingenting jämfört med Insanity, eller ens zumba. Jag är lite besviken på att den enda låt som har dykt upp är den där "don't you wish your girlfriend was hot like me"-låten, trots att de i reklamen påstår att det ska vara bra och välkänd musik...
 
Har träningen gett något resultat då? Inte vad jag kan se, men jag har tagit före-foton, kanske lägger jag upp dem tillsammans med efter-foton. Jag tror att det inte syns så mycket resultat eftersom den här träningen i princip har ersatt mitt cyklande till skolan. Om jag inte hade tränat så hade jag säkert gått upp i vikt.
 
Hip Hop Abs schemat är för fyra veckor så jag är halvvägs. Hoppas att jag fortsätter hela vägen och att jag sen ersätter det med Insanity eller något annat. Vi får se vad jag orkar.

Dag 23 utan Jakob

So far so good. Visst saknar jag honom ibland men vi pratar nästan varje dag på Skype eller genom mail så det är inte så farligt. Det enda är väl att hans internet är så dåligt att Skype (utan video) hela tiden bryts. Väldigt frustrerande.
 
Både Jakob och jag verkar ha ganska mycket att tänka på/göra så vi känner väl inte av att vi saknar varandra för mycket. Han verkar ha skaffat några vänner som han hänger med. De tycker dock att han ser ung ut och blev tydligen helt paffa när han sa att han var förlovad redan. Annars har han också börjat i Aikido-klubben och är med på engelska konversationspass. Dessutom funderar han på att gå med i Kyuudo-klubben (japanskt bågskytte). De har dock ganska mycket träning, tlll exempel så måste han vara med varje lördag från 9-16 och träna om han går med.
 
På tal om träning så har jag också börjat med en sak. Berättar mer när jag har hållt ut i två veckor ^^ Tränar ni något? Vad skulle ni vilja träna om ni fick välja vad som helst? Jag skulle vilja kunna en martial arts, kanske tae kwon do. Det passar nog mig också eftersom jag är ganska kort, jag tänker att jag får längre räckvidd om jag använder benen ^^

Intervjun

Så tänkte dela med mig lite om hur intervjun gick. Innan intervjun var jag sjukt nervös och mitt hjärta dunkade men när det satte igång så koncentrerade jag mig på att prata och svara på frågor och blev mycket lugnare. Hur gick då intervjun till? Jag tänkte skriva ganska detaljerat så att andra jobbsökare som råkar komma till den här bloggen kan få lite hum om vad som händer.
 
Intervjun var alltså med Volvo - UD Trucks i Japan. Jag fick ett dial-in nummer och en deltagar-kod och blev kopplad till ett konferenssamtal. Jag ringde lite tidigt så fick vänta i luren medan de andra kopplade upp sig. Men bättre att vara tidig än sen tror jag.
 
Intervjun började med att intervjuaren presenterade sig, jag tror hon är från Frankrike, sedan presenterade två managers sig, de var båda japaner. Det första som intervjuaren sa var att positionen som jag söker för har ändrats, från att vara placerad i Saitama, Japan så är det nu i Bangalore, Indien men att man flyger till Japan en gång i månaden.
 
Första frågan jag fick var "Berätta om dig själv". Jag pratade lite om min utbildning, lite om min personlighet och lite om fritidsintressen. Jag tror att de förväntade sig ett längre svar men jag ville spara lite saker till de andra frågorna.
 
Sen kommer jag inte ihåg ordningen på de andra frågorna men de var:
 
Vad tycker du om att resa mycket?
Är du en ledare eller en följare i ett team?
Styrka och svagheter?
Vilken sorts människor tycker du inte om?
Hur hanterar du den sortens människor?
Tycker du om japansk mat?
Varför vill du arbeta i Japan?
Hur hanterar du en konflikt med din manager?
Vad är dina fritidsintressen?
Vad tycker du om att arbeta i ett internationellt team?
Varför vill du arbeta på Volvo?
Vad hade du för svårigheter på universitetet?
Vad gör du om du inte kommer överens med kommer överens med ditt team?
 
Jag gav ganska korta  och koncisa svar på allt för jag vet att jag har en tendens att prata på som inte leder någonvart om jag inte stoppar mig själv.
 
Sen fick jag tillfälle att ställa lite frågor till dem:
 
Kan ni berätta mer om ert team?
Jag fick ganska utförliga svar fast det kan ha berott på att jag ställde följdfrågor. Teamet som den här positionen hör till är 17 personer och de jobbar med att säkra kvaliten för UD Trcks produkter i Asien. 8 personer kommer att placeras i Indien. Egentligen sa hon ganska mycket mer men jag vet inte hur mycket jag ska säga.
 
Hur ser en vanlig dag ut för er?
De berättade lite mer om vad de personligen gjorde.
 
Kan ni ge exempel på hur ni har upplevt the Volvo Way i ert arbete eftersom UD Trucks är ganska nytt inom Volvo (de tillhörde Nissan innan)?
Japanerna var de som hade bytt till Volvo med UD Trucks och de gav svar som att man fick många möjligheter, att det var mer internationellt, vidareutbildning etc.
 
Till sist berättade intervjuaren att 36 personer hade ansökt och att jag var en av fem som gått vidare till intervjun. Nästa steg är en videointervju, jag får veta om jag gått vidare i slutet av veckan, och efter det finns det ett personlighetstest.
 
Allt som allt tog intervjun 50 minuter.
 
Jag vet inte alls hur det har gått men jag känner ändå att jag är nöjd. Det var en bra erfarenhet. De kanske tyckte att jag gav lite korta svar men de sa det inget om. Jag bad dock intervjuaren om feedback så jag hoppas att hon får tid till att maila mig något. Jag känner dock att jag kunde ha pratat mer om annat och visat upp fler sidor av mig själv men å andra sidan, om jag går vidare till andra intervjun så har jag något att prata om då.
 
En sak som jag är lite osäker på är att positionen flyttats till Indien. Är det vad jag vill med min karriär? Förmodligen kan jag placera om mig inom Volvo till Japan och Sverige i framtiden men jag kommer att spendera minst 12 månader i Indien.

Jobbintervju

På tisdag har jag en telefonintervju med Volvo i Japan! Intervjun kommer dock att vara på engelska pheww... Fast jag vet att det inte är så stor chans att jag får det så är jag ändå väldigt nervös. Vad har ni för bra intervjutips? Jag har kollat upp företaget, föreberett frågor till dem, förberett mig lite på vilka frågor de kanske kommer att ställa till mig men vad mer? Hur det än går så tror jag att det här kommer att bli en bra intervjuerfarenhet!

En dag i Helenas liv

Vaknade kl 8.30 av att grannen borrade i väggen, det höll på i en halvtimme. Han/Hon gör såna ljud ganska ofta. Undrar hur deras lägenhet ser ut, den måste vara väldigt välrenoverad.
 
Gick upp kl 9 och åt frukost. Det blev en skål med havrepuffar och mjölk. Kollade lite nyheter på datorn och letade upp recept på kimchi och udon.
 
Promenerade med mamma till Ica Maxi i Råå. Det tog en evighet, dels för att vi gick massa kringelikrokiga vägar och dels för att mina ben kliade så vi var tvungna att stanna upp lite då och då. Det är jättejobbigt att ha allergi mot kyla, jag borde flytta till ett varmare land.
 
Köpte grejer till att göra middag, kimchi och udon. Träffade på en kvinna som mamma kände. Hon trodde att jag var tonåring och blev ganska chockad över att höra att jag är 25. Gick in på Systembolaget och fick mamma att köpa en flaska saké. Undrar om de trodde att mamma köpte ut åt mig hehe.
 
Kom hem lite innan 12. Lagade lunch av makaroner från igår samt en korv från frysen. Det blev wokade makaroner med chorizo och pesto.
 
Broderade en stund framför tv:n medan mamma åkte till stan. Tränade Hip Hop Abs och duschade.
 
Ringde till Arbetsförmedlingen för att rapportera ett sökt jobb. Sökte ett jobb som Customer Support Professional aka kundtjänst.
 
Kollade på första avsnittet av Suisei no Gargantia. Ganska intressant, ska nog följa det ett tag. Säsongens bästa anime tror jag dock blir Shingeki no Kyojin som handlar om att mänskligheten bor bakom höga murar för att skydda sig mot blodtörstiga jättar.
 
Går med mamma till bostadsrättsföreningens kontor för att fråga en sak. Typiskt så vill mamma vara där 5 min innan de öppnar vilket betyder att det är redan 8 personer innan oss. Nästa gång borde vi verkligen gå lite senare så att vi slipper köa...
 
Kom hem lagom till middagstid. Jag lagade Janssons frestelse och stekt ytterfilé med rosmarin. Efter maten broderade jag lite till. Snart ska jag gå och göra kimchi.
 
 
 
 

Restaurang Saiko

I fredags var jag, Sandy, Anna och Yin på en japansk restaurang i Malmö. Restaurangens ägare/kockar har tydligen vunnit något pris i Japan för sin mat och de är kända för sin innovativa sushi.
 
Vi beställde 15 bitar sushi var och delade på fyra Japas som är deras version av japanska smårätter. Till det drack vi grönt te.
Teet serverades i en glasflaska med lite metallnät som filter. Lite småcoolt men väldigt opraktiskt. Vi skojade om att nu spillde vi te för fem kronor varje gång man hällde upp för teet kostade 35 kr.
 
Första Japas(en?) som kom in var bläckfisksalladen. En blandning av minibläckfisk, kinakål(?), rom och en oidentifierbar grönsak som smakade lite som groddar. Vi var positivt överraskade av mängden mat. Vi trodde nog att det bara skulle vara en liten skål men det var en normalstor skål/tallrik som var ganska välfylld. Egentligen borde vi inte blivit förvånade för det kostade trots allt 70 kr. Smaken var god men kanske lite stark, inte spicy men salt, surt och semsamoljigt.
 
Nästa rätt tyckte jag var den godaste vi åt. Det var revben med skånsk senap. Köttet var så mört att det bokstavligen föll av benen och smälte i munnen. Det smakade gott och inte för starkt, skulle inte ha gissat på att det var skånsk senap i om inte det hade stått i menyn. Kostade 90 kr. Ett stort plus var att det fanns åtta bitar så vi kunde dela jämnt i vårt sällskap av fyra personer. 
 
Den tredje Japas(en?) var gyoza med portabello. Helt ok, den svagaste av de fyra Japas vi beställde. Kostade 95 kr. Det var en gyoza var i alla fall vilket var positivt.
 
Sista smårätten var hästkött! Det var spännande att prova. Godare än jag trodde. Så mjukt och lent, smakade inte alls blodigt. Kostade 145 kr. Även den här rätten innehöll 8 bitar så vi kunde dela rättvist.
 
Efter det kom vår sushi. Vi hade alla beställt 15 bitar var men fick ändå olika bitar.
 
Här är min tallrik. Vi fick alla likadana nigiris, dorada med doradalever, lax med vitlök och gös. Smaken på dem var helt ok, kändes inte så speciellt men de var fint skurna och lagom stora bitar.
 
Makin var å andra sidan väldigt speciell. Jag fick tre bitar var av soft-shell crab, bläckfisk med paprika och räkor med äggsallad. Servitrisen förklarade för oss vad makin bestod av men det gick så snabbt och det var så många olika saker att vi inte kom ihåg så mycket efteråt. Smaken var inte heller så minnesvärd. Kul att ha provat så speciella makis men jag känner inte att jag behöver äta dem igen. Jag kan dock tänka mig att gå tillbaka för att äta revbenen igen och för att prova kycklingvingarna med majskräm.
 
Notan slutade på 400 kr per person. Helt ok, för det var ändå en finare restaurang. Efterrätten åt vi dock på Max.

Nattsnacks

Efter att (inte) ha jobbat en hel lång dag så kopplade jag av med lite snacks och te. Skämt åsido, jag har varit på arbetsförmedlingen igen för att lämna in ett intyg. Där träffade jag förresten på två av mina mostrar som också söker jobb. Rivaler alltså!
 
 

Bild från Japan

Igår skypeade jag med Jakob. Hans internet i dormitoriet i Saitama är väldigt dåligt. Mycket sämre än det vi hade i Chiba. De kan nämligen inte ens skypea ordentligt. Om han har på video så blir det jättehackigt. Men vi kunde i alla fall prata med varandra. Jakob berättade att hittills hade han inte fått en så bra bild av Saitama. Det finns nämligen ingen 100 yen store eller kappa sushi i närheten (som det finns i Chiba). En annan dålig sak är att universitetet och boendet är en bussresa bort från tågstationen. Det ligger alltså typ i ingenstans... Nåja, det kanske finns andra bra affärer och restauranger där som han inte har hittat än.
 

Första gången på arbetsförmedlingen

Idag har jag för första gången besökt Arbetsförmedlingen. Jag förberedde mig igår kväll genom att gå in på deras hemsida och fylla i min information etc. Sedan skrev jag ut betyg och andra intyg för det skulle man ha med sig.
 
Jag kom till arbetsförmedlingen lite efter kl 11. Efter att ha stått i en kö ett tag så fick jag hjälp. Han skrev in mig och satte mig vid en dator för att jag skulle skriva ut ett jobb - vad som helst -  som jag ville söka. Efter det skulle jag vänta tills det blev min tur enligt nummerlappen.
 
Måste säga att det inte var jättelönt att ha förberett sig eftersom jag fick vänta ganska länge, vilket kan ha berott på att det var lunchtid. Jag kunde nog ha suttit kvar vid datorn en stund och fyllt i information. Det är nog i och för sig mer avslappnat att göra det hemma. En annan observation är att alla som arbetar på Arbetsförmedlingen verkar väldigt snälla och hjälpsamma. Inte bara passivt utan uppmärksamt. Jag såg flera som frågade folk om de behövde hjälp, inte bara väntade tills de blev tillfrågade.
 
Ca kl 12.30 var det min tur och jag fick följa med en person upp till andra våningen. Jag visste inte ens att de hade en andra våning. Det är rätt stort där. Väl uppe så frågade hon om vad jag hade studerat, vad det innebär, vad man kan bli (det är det jag vill ha hjälp med!) och vad jag ville jobba med. Hon tog en snabb titt på mina utskrivna papper och genom det så hade hon verifierat dem (?). Jag fick alltså tillbaka mina betyg och intyg och behöver inte ta med dem mer.
 
Hennes råd var att söka många jobb, även sådant som Mcdonalds eller vaktmästare. Vad som helst bara man får in en fot. Jag vet inte riktigt, jag ska väl fokusera på sånt jag vill arbeta med men söka annat också. Hur gjorde ni/ska ni göra vid jobhunting? 
 
Jag måste gå tillbaka med ett intyg på att jag arbetat på restaurang. Sedan skulle jag inte bli kallad förrän i mitten av maj. Hoppas att jag har hittat något tills dess!

Kapar bloggen ett tag


 
Hej!

Tänkte bara lägga upp lite bilder på rummet i Japan. Det är aningen bättre än det vi hadde i Chiba då det faktist finns 2 st spisplattor och en ugn. Annars är det nästan lika dant. Jag bor på 6 våningen, ni ska få se fotton lite senare när det är bättre väder (regnar för tillfället). Det kommer mer bilder här snart måste bara ladda upp dem. (supertrögt internet)

 
 

Dag 5 utan Jakob

Hittills har det väl gått bra. Vi har hörts mer nu än när vi varit ifrån varandra under sommarlov och jullov tidigare. Som tur så finns det ju nymodigheter som skype, line och mejl.
 
Igår ringde Jakob mig kl 6 på morgonen svensk tid för att säga att han var framme i Japan. Vi pratade i 24 sekunder för att det var dyrt. Sedan skrev vi lite på line och han skickade ett mejl när han var framme hos den japanske kompisen han skulle stanna hos tills skolboendet öppnar.
 
Jakob har alltid otur när med sitt bagage när han ska åka någonstans. Den här gången tappade Air China bort hans bagage. Som tur hade han extra ombyte i handbagaget. Han har väl lärt sig ^^
 
En av Bettys kompisar har alltid otur när hon ska åka tåg. Det blir alltid förseningar. Som tur så pendlar hon inte för då skulle nog hela Skånes tågtrafik vara konstant försenat hehe. Har ni några såna otursgrejer? Min skulle nog vara när jag äter ute med andra. Det känns som om jag alltid beställer den minst goda rätten av alla men det kanske är subjektivt hehe.
 

Odlingsdax!

Idag har jag sått lite frön. Det börjar ju ändå bli varmare så jag tänkte att det var dags att börja odla kryddväxter igen. Den här gången valde jag att odla persilja, timjan, citronmeliss och basilika.
 
Mamma påstår att man inte ska vattna med kranvatten för att det är giftigt. Hennes metod är att spara kranvattnet i flaskor i en vecka och sedan vattna med det vattnet. Jag frågade henne varför det var så och hennes svar var att hennes kompis sagt det. Jag sa då att om kranvattnet var giftigt så skulle väl vi dött av det för länge sedan och frågade hur metoden att spara vattnet i en flaska under en vecka tog bort giftet. Det kunde hon inte svara på och sa sen att det var för att vattnet inte skulle vara för kallt och att jag skulle sluta vara uppkäftig.
 
Jag tycker att det är synd att mamma inte ifrågasätter saker mer utan bara tänker "min kompis sa det, då måste det vara sant". Jag menar, det kanske mycket väl är sant att man inte ska vattna med kranvatten och att det är bättre att ha sparat vattnet lite innan man använder det, men varför? Mamma tänker inte efter alls utan godtar bara allt folk säger. Det är ju i och för sig fördelaktigt för mig eftersom jag vet om det här samt att hon litar på mig... Fast jag önskar ändå att hon kunde tänka efter lite själv istället för att lita på allt som hennes kompisar och som tv säger.
 
 
Nåja, det är i alla fall fint väder!
 
 

RSS 2.0