Mitt schema

Nu är mitt schema för den här terminen äntligen bestämt. Egentligen var det klart redan i fredags men jag har varit lite lat hehe

Måndag
8.50-10.20 Comprehensive Japanese
10.30-12.00 Konstruktionsmaterial
12.50-14.20 Intercultural Communication

Tisdag
8.50-10.20 Writing Japanese
10.30-12.00 Möte med forskarrummet
12.50-14.20 (en del av) CAD och maskinelement
16.30-17.30 Chat Room (öva japanska med andra utbytesstudenter och japanska studenter)

Onsdag
10.20-12.00 Reading Japanese

Torsdag
8.50-10.20 Oral Japanese
14.30-16.00 Seminar of Global and Japanese Economy

Fredag
8.50-10.20 Comprehensive Japanese
10.30-12.00 Reglerteknik

Som ni ser är tisdagar jobbigast och onsdag slapp!

Varje tisdag (och en dag i slutet av veckan, inte schemalagt) har vi möte med forskarrummet. Det går ut på att vår handledare professor Asanuma stämmer av veckans grejer med sina elever, pratar med mig och Kyle lite, sedan är det 2 av de äldre studenterna som håller i en föreläsning om smart materials. Väldigt intressant faktiskt. Istället för att ha sensorer utanpå så byggs de in i själva materialet.

Japanska tekniska kurser har inga laborationer eller lektioner där man räknar utan man ska "bara" gå på föreläsningarna (man skriver sitt namn på en lista så att professorn ser att man varit där, obligatorisk närvaro med andra ord) och lämna in rapporter lite då och då. Till nästa gång på Konstruktionsmaterial måste jag exempelvis skriva en rapport som bevisar 8 olika matematiska formler och till Cad och maskinelement måste jag lösa 3 uppgifter med en massa deluppgifter...

Till alla japanskalektioner är det läxa varje gång. Det brukar vara löspapper där man ska skriva meningar eller korta texter, till Reading Japanese har vi texter att läsa och minst 2 gånger i veckan är det quiz i början av lektionen för att se om man hänger med.

Ganska mycket med andra ord...


Oden-test

I tisdags bestämde jag mig för att äta oden till  middag. Oden är olika saker som kokats flera timmar i en saltig soppa. Det brukar vara saker som rättika, fiskbullar, köttspett osv. Olika saker kostar olika mycket så man väljer sjäv vilka bitar man vill ha.
Jag köpte tre olika saker från Lawson Convenience Store (som Seveneleven) och tre från en liten affär i grannskapet. Det kostade ca 300 yen för dessa 3 bitar på båda ställena.


Den vänstra är från Orijina Bentou och den högra från Lawson


Orijina Bentous soppa var saltig, djup och stark. God!


Lawsons soppa var som ni kan se mörkare och väldigt mycket saltigare, inte så god...


Oden kan man dippa i senap. Den till vänster fick jag från Orijina Bentou, den var lite rinnig. Den till höger fick jag från Lawson. Båda har ungefär samma smak som svensk korvsenap, den starka varianten. Fast eftersmaken är som wasabi.Pratar man om oden så tror jag att daikon (rättika) är en av de grejer som man först tänker på. Daikon är också den grej som jag helst ville prova. Orijina Bentou till vänster, lite besk, inte så gott med senap till. Lawson till höger, saltig, passade ganska bra med senap.Ganmo heter de här friterade tofubullarna med olika innehåll. Den vänstra från Orijina Bentou hade väldigt god svamp i, den var dock lite torr. Stort plus för att svampbitarna var så stora. Den högra från Lawson var saftig men smakade inte så mycket.


Fukuro betyder påse och som ni kan se så har de fått sitt namn efter sitt utseende.
Utanpå ser de likadana ut men inuti var de olika.


Inte så aptitlig bild kanske men jag tror inte att det är meningen att man ska ta isär dem. Hur som helst, den till vänster är från Orijina Bentou och innehöll en söt, kletig, vit massa. Den högra från Lawson innehöll den kletiga massan och dessutom korv/köttbitar och svamp. När det gäller fukuro så hade Lawson en klart godare variant, inte bara på grund av extra innehåll men också för att tofupåsen var godare.

Så, var kommer jag att köpa min oden i framtiden? Det är inte bestämt än. Måste testa flera sorter från fler affärer!


Matdags!Typisk middag hemma hos Helena.Chips med soja och majonässmak. Helt ok, skulle aldrig gissat att det var sen smaken om jag inte visste.Stora vindruvor!De var inte så billiga. 30 kr för en klase, här är kanske 1/4 klase. Smakade alkohol dock...Middagen igår. Cha han (wokat ris) är hemlagat med yakitorin är köpt. En med kycklingskinn (så gott men så onyttigt!) en med kycking och vitlök och den sista var kyckling och salladslök.


Bilddags!Här är mangaversionen av mig!Middagen som jag åt själv. Gott!Förpackningen till kackerlackshuset.


På baksidan förklarar det att man ska lägga mat i huset för att locka in dem.Cool bärbuske utanför dormitoryt, olikfärgade bär!Choklad med kastanjsmak, (nästan över-)sött som allt annat godis i Japan.Välkomstfest som alla utbytesstudenter var bjudna på.Det är mammor och pensionärer som har lagat all mat.Cool sushi!De orangea räkkakorna var stora!Kiri-e bilder som skapas genom att man skär bort alla vita delar av mallpappret. Sen kan man måla ett bakplåtspapper i fina färger och sätta det bakom det svarta pappret så blir det jättefint!Underhållningen bestod bland annat av Okinawadans.Efter välkomstfesten åkte jag och Jakob på en dejt. Först åt vi rullbandssushi.
Rosa tallrik = 180 yen.Kvällens godaste?Ljusblå tallrik = 100 yenTror att det är anago, billigare version av ål.Nattourullar, inte Jakobs favorit i alla fall.Bläckfisk! Första gången jag beställt något på ett kaitensushi ställe!Lax, inte så gott tyvärr.Mussla! Det åt jag två tallrikar av.Min samling! Jakob åt ungefär lika mycket. Sammanlagt för oss båda blev det 2800 yen som Jakob bjöd. Tack!Sen gick vi runt lite och kollade kläder och skor och efter det spelade vi lite i gamecenters och tog purikura. Efter det var det dags ör efterrätt!Min yoghurt med blåbärssås och blåbärsglass.Jakob tog pudding och bananEn kanin som en kanadensisk tjej vann åt mig för en vecka sen!Min rosa mobil! Trycker man på en knapp i sidan så flippas locket upp och en annan knapp gör så att klocka och annat visas på locket.Telefonens tangentbord, det tar mig jättelång tid att skriva.Min sladdlåda. Jag har alldeles för mycket elektriska saker.Kackerlackshus

Igår anordnades en välkomstfest för Kyle och min skull. Jag trodde att det bara skulle vara människorna från vårt forskarrum dvs runt 10 st. Men istället var vi säkert 20-30 personer. Vi åt sushi, karaage (friterad kyckling), fisk, misosoppa med massa ingredienser i, sallad, japanska "läckerheter" osv. Det var jättekul! En av killarna där är med i mangaklubben och han ritade Kyle och mitt porträtt mangastyle!
Sedan fick vi presenter. Kyle fick en bok där man ska lära sig japanska med hjälp av illustrationer av söta tjejer. Jag fick ett kackerlackshus hehe och en kopp med 48 fisknamn på. Ska försöka att äta alla innan jag åker härifrån men ett av namnen är fugu (den giftiga fisken).

Men allt är inte frid och fröjd här... Igår hade det gått mer än 6 veckor sedan jag gjorde hål i öronen och jag tänkte att det var dags att byta örhängen. Så Jag köpte ett par (315 yen) och när jag kom hem var det dags att sätta på dem. Först skulle jag dock ta av mig håltagningsörhängena. Det var inte så lätt som det stod i broschyren... Efter mycket vridande och vickande fick jag av mig dem men då hade det börjat blöda från hålen. Jag har ingen rengöringssprit (?) hemma så det blev tvål och vatten.  Sen svullnade öronen upp lite och ja... Idag ska jag köpa rengöringsmedel!Vilse på campus

Det var meningen att jag skulle visa Jakob och två kompisar vägen till fjärde periodens lektion. Förra veckan på grund av tyfonen så kunde vissa inte komma men jag var en av dem som kom och läraren visade oss vägen till lektionssalen. Tyvärr var jag upptagen med att prata och idag kom jag inte ihåg alls var det var. Förutom att det var minst på andra våningen och att golvet i den byggnaden var rosa...
Det slutade med att vi träffade på 6-7 andra som också letade efter salen, ingen av oss som följde med läraren kom ihåg var det var... (det borde säga något om hur förvirrande campus är) Till slut frågade någon kontoret och de visade oss tillrätta.

Idag har jag också ätit middag ute själv för första gången. Det var inte så hemskt/generande som jag trodde. Jag gick till Cocos eftersom jag trodde att de hade curry men det visade sig försent att de var en västerländsk restaurang så jag åt pilaf med färsbiff istället. Gott!

Efter det skulle jag till skolan igen för att vi i vårt forskarrum tydligen ska ha två möten per vecka á 90 minuter om hur det går för allas forskning och för oss utbytesstudenter. Dessutom kommer vi att ha pluggtid en gång i veckan för att forskarstudenterna ska öva engelska och jag och Kyle (den andra utbytesstudenten i forskarrummet) ska öva japanska. Det är mycket mer än vad de andra utbytesstudenterna får träffa sina professorer antar jag men jag vet inte om det är positivt eller inte. Sist så satt vår professor nästan bara och pratade med Kyle om att Japan snart skulle tillhöra USA...

Hur som helst. Jag kom till skolan men professorn var upptagen så efter lite snack med tutorn fick jag gå hem igen. Vi ska ses imorgon kväll på ett välkomstparty som forskarrummet ska hålla för oss.Jag har köpt en mobil och skaffat facebook

På onsdagar har jag veckans enda sovmorgon (om man inte räknar med helgen), så skönt det var!

Igår cyklade jag till och från skolan, det var rena självmordsresan! I Sverige tyckte jag om att cykla till skolan, det är avslappnande (förutom upp för märkesbacken) och roligt att känna vinden mot ansiktet men här i Japan måste man fokusera varenda sekund annars så dör man! Ok, jag kanske överdriver lite men det är verkligen farligt att cykla i Japan. Vägarna är smala och folk har en tendens att gå bredvid istället för efter varandra. Jag gör också det när jag är med kompisar för det är lättare att prata så men för cyklister är det inte kul. Cyklar man ut på bilvägarna så kommer bilarna susandes jättenära... Jag har frågat flera japaner om regler för cyklande och gående, ska man gå på vänster eller höger osv. Det är ingen som vet... Alla går lite som de vill alltså.

Idag efter skolan så cyklade (!) jag hemåt och stannade vid Softbanks kontor för att köpa en mobil! Jag tog billigast möjliga men det var fortfarande dyrt! Det blev ca 2200kr och sen måste jag betala ca 100kr i månaden men jag får ringa gratis mellan 1.00 och 21.00 till andra softbanktelefoner (alla andra utbytesstudenter) och jag kan skicka sms och mail med mobilen. Ett stort plus är att den är rosa och har en massa roliga funktioner (tror jag).
Min mailadress till mobilen är helenalau@softbank.ne.jp jag undrar om det är gratis att skicka mail från datorn till min mobil, någon som vill prova?

Jag har också skaffat facebook efter påtryckningar från vänner här, jag är lättövertalad... Lägg gärna till mig som vän!

bilddagsHöst i Japan! Det är sharonfrukt.
I Japan ser man inga Tierpbrunnslock. Varje prefektur verkar ha en egen design.I Japan gillar man konformitet, alla cyklar ser likadana ut.Smala vägar! Tänk er att cykla mellan det gröna staketet och den vita vägavskiljaren...Utanför studentlägenheterna. Min balkong vätter mot andra sidan.Lunch för under 50 kr. Jag orkade inte upp allt... skyller på resmage.

Jag har bilder från zoo:t och annat men det är på andra kameran och Jakob har den...

Långhelg!

På måndag är det en japansk helgdag så vi har en extra dag ledigt, yay!

Igår var Jakob, jag och 4-5 andra tjejer på Chiba Zoo. Det var inte så stort men de hade en klappa-djur-hörna! Det var inte heller så mycket folk, skönt. Något som inte var så roligt var att det fanns stora spindelnät med stora spindlar hängandes i träden. Eeek!

Efter zoo:et så gick vi tjejer och shoppade och sen åt vi kaitenzushi, dvs rullbandssushi. Jättegott men inte den billigaste restaurangen. Jakob åkte tillbaka för att spela Magic med en kille han omvänt hehe.

Idag har jag varit och pumpat cykeldäcken. Vilken service, skillnad från Sverige....
Efter det lagade jag lunch och sen blev jag bjuden på hotcake av grannen och sen var det dags att gå ut med kompisarna. Vi gick till en izakaya, japansk pub. Oroa er inte, jag drack en rasperry milk som inte innehöll så mycket alkohol. Där åt vi kycklingskinn på spett (så gott!), grillad äggplanta, potatis gratinerad med ost och lite annat. Trevligt!

Imorgon ska jag och Jakob på dejt i kanske Shinjuku, Chiba eller IKEA... Vi får se.

Idag har jag för första gången...

...upplevt (och överlevt) en tyfon
...gått från boendet till skolan
...pratat japanska på telefon
...gått på japanskalektion


Tyfonen var inte riktigt som jag hade väntat mig. Det var väldigt blåsigt med starka regnskurar då och då men himlen var blå, solen sken och det var jättevarmt. Jag tror att det värsta kom över Chiba under natten för jag vaknade av att regnet riktigt smattrade mot balkongdörrarna. På morgonen var det mest blåst och inte så mycket regn men tågen kunde inte åka så jag fick gå till skolan. Jag hade aldrig gått till skolan innan men hade fått vägen utpekad tidigare. Dum som jag var så bestämde jag mig för att gå en annan väg eftersom jag redan var på stationen och inte ville gå tillbaka till boendet först. Till slut kom jag i alla fall till skolan. Det var tur att jag gav mig iväg tidigt för många kom försent eller inte alls till första lektionen på grund av inställda tåg.

Efter testen vi hade för några dagar sedan fick jag veta att jag hamnat på nivå fyra så idag gick jag till den klassen men det kändes väldigt svårt. Jag förstod nästan allt läraren och de andra studenterna sa men själv kunde jag inte uttrycka vad jag ville säga så efter lektionen pratade jag med läraren och gick ner en nivå.

Efter det var det dags att gå till mitt forskarrum där jag har ett bord och där min bas är... Min tutor finns också där och tillsammans skulle vi gå och besöka en lärare som håller i reglertekniken här för att fråga om jag kunde gå på hans lektioner. Vi kom fram till hans byggnad men istället för att släppa in oss så ville han prata med mig över interntelefonen. Det gick väl ok tror jag. Jag ska i alla fall gå dit imorogn och se om jag förstår något av föreläsningen.

Nu ska jag laga middag. Det blir ris med fläsk- och aubergineröra.


Bilddags!


Frukost


Älgman


Meny på flyget mellan London och HongKong


Mat på HongKongs flygplats


Fujisan!


På tåget mot Inage


Efter hastigt uppackande, lägg märke till nödknappen som Jakob trodde var en lampa och tryckte på...


Tur att jag köpte Elins bäddmadrasser, själva madrassen skulle inte vara kul att sova direk tpå


Nät för stora myggor? Eller stora kråkor?


Lampa med 3-4 lägen och luftkonditionering!


Efter hastigt uppackande som sagt...


Tandkrämen och diskmedlet köpte jag själv


Toa och handfat


Dusch och handfat


Lite frys/kyl


Litet rum


På treårsdagen!


Lägg märke till oven toastern, väldigt bra grej

Bäddad och klart


Lite rosa färgfläckar


Värmer på russinbröd, det röda ovanpå är en luftfräschare


Igår åt jag sushi!

Hektigt

Idag är det soligt väder! Det är första gången sedan vi kom till Japan, dagarna innan har det varit molnigt och regnigt. Jakob, jag och mina nya kompisar ska åka till Akihabara idag. Jag skriver mer när vi kommer tillbaka.

Grattis på födelsedagen mamma!

Idag fyller min mamma år så ett stort grattis till henne och grattis på midhöstdagen (som Anna skriver) till er andra!

Det var nära att jag inte kunde skicka en hälsning till er idag eftersom datorbatteriet fick slut på batteri i morse och datorkontakten inte fick plats i konverterarkontakten. Efter att ha letat i affärerna här i Inage utan att hitta något så kom jag på att ds:en som är köpt i HK har en konverterare "allt möjligt"->svensk, den satte jag på datornkontakten och sen det i japankonverteraren och sen det i väggen... Så nu fnkar det! Men jag måste köpa fler konverterarkontakter snarast för andra grejer behöver också laddas.

Igår var vi för första gången i skolan för att få en massa papper och en guidad tur. Professorn som jag blev tilldelad var inte där när vi kom och han har inte tilldelat någon tutor till mig än. Kurserna har redan startat och jag vet inte vilka jag ska ta förrän jag har träffat professorn.

Efter det gick jag och några nya kompisar för att handla lakan, toaborste, städgrejer, bestick, kudde, täcke, klädnypor....you get it. Efter flera tungt lastade turer har jag nästan allt jag behöver.

Idag har jag städat, tvättat, gått runt och handlat mat. Låter inte som mycket men det har ändå tagit hela dagen, speciellt rundgåendet. Det känns som om jag har varit i Japan en evighet, gatorna har jag gått fram och tillbaka så många gånger nu för att köpa nödvändiga grejer.

Jakob säger att han börjar känna sig hemmastadd på tunnelbanan eftersom han har åkt så många gånger fram och tillbaka. Igår var han på Akihabara och Chiba. Idag åkte han till IKEA och Chiba. Jag har bara åkt den en gång till skolan.

Lite nya grejer jag har lärt mig.

Japanska bäddmadrasser, futon, har man inte lakan till utan påslakan med dragkedja längs långsidan.

I min professors team är det bara killar, jag är enda tjejen.

Japansk oktober är svensk högsommar plus höst samtidigt.

Jag är trött.Godmorgon från Japan

Egentligen är klockan tjugo i fem på morgonen i Japan och jag borde sova men jag tror att jag har sovit för mycket på flyget för jag känner mig jättepigg. Jakob har däckat för han höll sig vaken och vaktade bagaget medan jag sov på flygplatsen... Tack Jakob!

Jag var jättetrött efter att vi hade ätit nudlar(yay!) på HKs flygplats och somnade men ett ben över en väska, en arm genom kameraväskans och en plastpåses öglor och den andra armen kramandes den andra väskan medan Jakob gick på toa. När jag vaknade var det dags att gå ombord och direkt efter att jag satt mig tillrätta så somnade jag igen och missade när planet lyfte. Även dricka och jordnötter gick mig förbi men Jakob väckte mig till maten och sen dess har jag varit ganska pigg.

Inga problem med bagaget eller tullen (om man inte räknar med att Jakobs väska gick sönder). Tåget var vi också i god tid till och vi gick av på rätt station. Väl på stationen skulle jag läsa kartan och leda oss till boendet. Det slutade med en trevlig(?) tur runt kvarteret eftersom jag råkade leda oss ut genom första bästa utgång vilket visade sig var fel utgång. Som tur fick vi hjälp av 2 kvinnor som pekade oss rätt och ena cyklade efter oss och såg till att vi kom rätt. Japaner är så snälla.

Väl framme tänkte jag yes dusch och sen mat men nej, först var det 1 timmes pappersarbete. Vi fick skriva på kontrakt för lägenhet, fylla i papper för att skaffa alien registration card och bankkonto. Lite strul fick jag med sakerna som jag köpt av Elin för de hittade inte grejerna men det ordnar sig nog idag.
Kvinnorna som jobbar här på boendet och hjälpte oss med registreringarna gav mig komplimanger på min japanska. Jag tror att det beror på att jag vågar säga grejer även om jag inte är 100% säker på om det är rätt istället för att vara tyst. Så friskt vågat hälften vunnet stämmer ganska bra hehe. Problemet nu är om de förklarar allting på japanska för mig och jag inte fattar...

Efter det så kom det några yngre japaner som tog vårt bagage och visade oss till lägenheterna. Vilken service, bättre än på hotell hehe. Jag bor på 4de våningen och det finns ingen hiss men japanerna bar upp allting åt mig. Så snällt! Jakob bor i samma hus (yay!) men på våning 2. Sen visade de oss hur allting funkade, dvs satte på kylen/frysen och vred på handfatet för att visa toan.
Det var inte jättefräscht i min lägenhet, fast ändå bättre än Jakobs som luktade unket. Jag bestämde mig för att gå och handla lite hygiengrejer och mat och kom hem med diskmedel, handtvål, tandkräm, schampo/balsam en pizzabulle åt Jakob och en mapotofu med ris till mig som middag. Till frukost köpte jag en jordgubbsbulle och en vaniljkrämsbulle, det fanns inte så mycket bröd att välja på när jag väl kom fram men det betyder väl att det kommer fräscha grejer varje dag.

Hoppas att allt är bra i Sverige. Jag såg att 2 nya marabouchokladsmaker har kommit ut, ni vet vad ni ska ha med er när ni kommer och hälsar på heheFortfarande Välbehållna

Sådär nu har både Helena och jag kommit fram till våra lägenheter. Måste dock säga att de är väldigt sunkiga... Får nog åka iväg och köpa något jag kan skura väggar/badrum/kök/golv med... Helena har lyckats sova igen sig på flyget och är nu ute och handlar mat medans jag sitter själv som en zombie här och väntar på att hon ska komma tillbaka. Kan väll säga att resveskan jag hade är numera en halv resveska. Ena däcket gick av under fraktandet, ett av hantagen och utdragningssaken fick sig också en törn så att den är nu väldigt jobbig att dra upp. Tråkigt, kanske kan få det på försäkringen.

Tills nästa gång
/Jakob

I HongKong

Vi ar pa Hongkongs flygplats och ska inte boarda forren om flera timmar sa nu ska vi ga runt och se oss omkring. Resan hittills har gatt bra, bada flygen varite tidiga sa vi har inte behovt stressa i alla fall.  
Maten har varit god, jag ska lagga upp bilder senare. Vi mar bra men ar trotta!
Jag blev visiterad vid en kontroll men forutom det har inget spannande hant.
Ha det bra sa hors vi senare!

RSS 2.0