Golden Week har börjat!

Med början idag och en vecka framåt är vi lediga för att en massa japanska helgdagar "råkat" lägga sig under samma vecka. Jag har pluggat, tvättat och städat idag medan Jakob har spelat Magic. Imorgon ska vi gå på Meiji Shrine Spring Festival och senare på kvällen ska jag ha filmkväll med tjejerna. På lördag ska vi kanske klättra i berg och efter det har jag inte så mycket planerat, förutom att plugga.


Det har varit fint väder idag men blåsigt.


Jag lade märke till det här i området, har aldrig sett hästar här dock hehe.


Nya naglar.


Mumsig middag.


500 gram (ok, jag avrundade lite)-puddingen från igår. Den ligger halväten i kylskåpet.


Soppan jag har ätit på under 4 dagar nu. Jag lägger i nya grönsaker varje dag så det är fortfarande gott. Basen är en kycklingklubba.

Dagen i siffror

Testade kanji på readkanji.com: 94 st
Nyinövade kanjiord: 100+
500 gram pudding köpt: 1st
Övat grammatik: 9
Regn i Chiba: massa millimetrar
Lektion jag varit på: 1
Cartoon KAT-TUN avsnitt kollade: 3
D Arashi avsnitt kollade: 2
Jordgubbsmelonbröd ätna: 1/2
Vunnit på lotteri: 0
Nattou ätna: 2 paket
Gympat framför datorn: 20 minuter!


Marknadsföring Fö 2

Det har gått 4-5 dagar sedan föreläsningen men jag får försöka komma ihåg vad som hände.

Det började med att läraren sa att han hade varit på en intressant föreläsning och ville berätta lite för oss om vad det handlade om. Ett välbekant problem i Japan är den åldrande befolkningen. Om några år kommer en stor del av Japans arbetskraft att gå i pension. I Japan, speciellt för den åldersgruppen, är det vanligt att mannen jobbar och frun sköter om hemmet. Fruarna har nu under alla år mannen jobbat skaffat egna kontaktnät och spenderar inte hela dagarna hemma Det betyder att när mannen blir pensionerad så kommer han att vara ensam hemma med allt vad det innebär, han måste laga mat själv och han måste fördriva tid.
Matföretag vill fokusera på den målgruppen, äldre men som aldrig lagat mat men som nu måste göra det. Hemelektronikföretag vill också fokusera på den målgruppen, lättanvända dammsugare och tvättmaskiner som ska ge de uttråkade männen lite mening i livet. Detta kallas cooking man marketing och housekeeping man marketing.

Efter det här så gick han igenom olika japanska företag, deras omsättning, brandpromise, mål, affärsidé osv. Jag förstod inte så mycket för han hade allt på PowerPoint och gick genom ganska snabbt. Tror att en viktig punkt är att företag säljer inte varor utan abstrakta saker som bekvämt liv, trygghet osv.

Sedan kom vi äntligen in på den riktiga föreläsningen (som vi har fått skriva ut PowerPoint för).
Först var det målen med dagens föreläsning.

  • Att förstå vad marketing är
  • Att förstå lite av marketings historia
  • Att förstå marketing concept
  • Att förstå marketing strategy
  • Att förstå de olika elementen i marketing mix
  • Att lära sig fackorden som har med ovanstående att göra
Vi började med historia. De olika sätten marketing varit definierat genom åren. Just nu lyder det:

Marketing is an organizational function and a set of processes for creating, communicating and delivering value to customers and for managing customer relationships in ways that benefit the organization and its stakeholders.

De andra årens definitioner var på japanska men som tur hade han det nyaste (2004) på engelska.

Marketings 3C är Company, Consumer och Competitor. Sedan kan man lägga till Cost och Channel också. Detta är dock ett äldre sätt att analysera marketing och används inte så mycket numer.

Ordet marketings historia gick vi också igenom. Första gången det användes var redan 1902 i USA. Sedan under gold rush då järnvägarna bildade infranät och människor flyttade omkring så behövdes affärsstrategier och man forskade på det under marketing.

Marketing concept
är hur ett företag bemöter marknaden. Det delas upp i fyra delar.

  • Product intention
  • Selling intention
  • Customer intention
  • Society intention
Det viktigaste punkterna är Customer och Society intention.

Marketing strategy går ut på att man har ett mål ex expndera marknaden. Sedan måste man veta sin målgrupp och så finns det olika sätt att uppnå målen ex merchandise policy, customer policy, reklam och promotion och channel policy. Dessa olika policys utgör marketing mix.
Söndagsdejt

Jakob ville se Alice i Underlandet så vi bestämde oss för att gå på biodejt!


Vi bestämde oss för att gå ganska tidigt och köpa biljetter, Alice är en populär film och den har ju precis kommit ut här i Japan. När vi gav oss iväg var klockan ett och det var en underbar dag. Så här ser förresten sakuraträd ut efter att de blommat klart, de blir gröna.


Jag var jättehungrig så jag köpte en Giant Pocky till frukost.


Innan vi gick för att köpa biljetter så gick vi till en pizzabuffé, till skillnad från andra pizzabufféer så beställer man in pizzorna man vill ha. Minus för att man inte får testa så många sorter men plus för att det är nybakat och riktig pizza.


Hawaiipizza! Jag vet inte hur länge sedan det var jag åt pizza.


Grönsakspizza!

Efter maten så köpte vi biobiljetterna och sedan var det bara att fördriva 2-3 timmar innan filmen började. Det gjorde vi genom att gå i spelhallar, utforska Chiba och köpa snacks. Jakob hittade en ny Warhammer-butik som vi kollade lite i.

Filmen  tyckte jag var lite sådär faktiskt. Kom ihåg varför jag aldrig riktigt gillat Alice i Underlandet, det är ingen logik i det. Jag gillar nog riktig fantasy mer. Alice hade massa coola kostymer dock.


Fredag!

Idag blir det middag och bio med tjejkompisar. Det vi ska se är Nodame Cantabile den sista filmen. Imorgon skulle jag och några till egentligen åkt till Mother Farm men vädret verkar inte tillåta det, vi får se.

Jag går mycket oftare på bio här i Japan än i Sverige fast det vanligtvis är dyrare här. Anledningen är nog att de har tjejdag varje fredag då det bara kostar 80 kr (jämfört med 120kr andra dagar) för tjejer. Jakob klagar på att han känner sig diskriminerad.


För bra för att kunna vara sant...

Jag visste det, mina lediga måndagar var för bra för att vara sanna. Tredagarshelger kommer nu bara att bli ett minne blott. Idag fick jag reda på att mitt forskarrum vill hålla möten x 2 på måndagar så nu är det tillbaka till vanliga femdagars arbetsvecka... Snyft...

Fick också reda på att mitt forskarrum är det fattigaste av alla på engineering department. Alla nya studenter som kom dit gjorde det för att de förlorade i sten-sax-påse...
Vår professor måste dock vara den bästa på hela departementet för han bryr sig verkligen om oss! Och vi har det intressantaste studieområdet, smart materials!

Frisk igen!

Yay! Jag är frisk igen! Vad skönt att det bara varade två dagar och inte längre.

Idag har det varit underbart väder ute, 22 grader och soligt så jag gick runt i en kortärmad klänning. Dock var det två japaner som vid olika tillfällen kommenterade att jag hade kortärmat, "är det inte kallt?". För japaner kanske 22 grader inte är så mycket, de får ju upp till 30+ grader under sommaren men för mig var det svensk sommar idag.


Här är en bild på vad som händer efter att sakuran blommat klart. Dessa vitklädda människor var på universitetet under hösten också men då sopade de upp löv istället för blommor.

Lite sjuk...

Jag har fått urinvägsinfektion (tror jag) men det är ingen fara, jag mår redan bättre och blir nog frisk snart. Det jobbiga med urinvägsinfektion är att jag måste kissa nästan var 30de minut och det är svårt när lektionerna är 90 minuter långa utan paus. Jag läste på nätet att man ska dricka sura saker så bakterierna sluta trivas så nu häller jag i mig körsbärste, det kanske låter gott/sött men jag lovar att det är surt!

Blev så glad när min granne och klasskamrat knackade på nu och kom med papper från lektionen eftersom hon märkte att jag inte dök upp! Så snällt av henne! Det känns bra när man vet att det finns folk som bryr sig om en.

Å andra sidan har jag ringt Jakob under hela kvällen men inte fått svar... Han köpte dock frukost åt mig igår eftersom jag inte hade något hemma. Det var ju snällt!

Hållfasthetslära Fö 2

Idag har jag inte mått så bra och skippade till och med lektionen efter hållfasthetslära. Under föreläsningen höll jag på att vrida mig i stolen och försökte koncentrera mig. Hoppas jag fick med de viktigaste grejerna i min anteckningsbok. Jag gillar den här läraren för han är kines (!) så han pratar långsammare än vanliga japaner (känns det som) och han upprepar viktigare grejer 2-3 gånger så jag också hinner med. Det som är lite svårt med honom är att han skriver lite hur som helst på tavlan. Jag tittar ner för att skriva något och då har han skrivit något nytt någonstans på tavlan. Det är inte så lätt att se var när hela tavlan är ganska fullskriven...

Nåja, dagens föreläsning började med en repetition om inre och yttre krafter. Sedan gick han vidare med vad som händer då man trycker/drar i en kloss som sitter fast på en sida. Hur man beräknar strain på den parallellogram som nu bildats.

Hooke's law är en del av/ samma sak som Constitutive law men gäller bara för elastic body (inte plastic) men vi kommer nästan bara att jobba med elastic body så det räker med Hooke's law.

σ=Eε
τ=Gγ

Den övre formeln gäller för inre krafter som är ortogonala mot ytan den verkar på.
Den nedre formeln gäller för inre krafter som parallella mot ytan den verkar på.

E och G i formlerna är bestämda. Ju större värde de har desto hårdare är materialet.

Sedan blev det lite 3-d ritande. En kloss i ett xyz-system. Om man drar i klossen i z-led så kommer den att krympa i x- och y-led MEN i de leden verkar ingen stress, σ=0 så då stämmer inte σ=Eε

Sedan lärde vi oss Poisson's ratio och hur man räknar ut det. Poissons ratios största värde är 0.5 för att då blir förändringen i volym=0  (enligt en formel) dvs materialet förändras inte alls.

Bulk modulus använder man när det är samma tryck från alla 6 sidor, ex i vatten.

Vi lärde oss att rita ett stress- och strain-schema och hur man tyder det som ritas ut.

Sista 30 minutrarna hängde jag inte med riktigt men det handlade om true stress, alltså när man tar med förändringen i area i beräkningarna. Sist var det om materials styrka. Under 20J/cm² är det fragilt.


Ikväll

Aldrig har måndagar känts så bra som nu när jag inte har lektioner på dem! Ikväll ska Jakob och jag se den nyaste Detective Conan-filmen på bio! Jag längtar! Den står med på min lista över saker att göra i Japan.

Innan vi ser på filmen kanske vi hinner med att fika på ett ställe som jag hittade igår. I Japan finns inte samma fikakultur som i Sverige. Det finns inte ens några fikaställen om man inte räknar donutsställen. Det finns massor affärer där man kan köpa söta tårtbitar hem men det finns inte alls många ställen där man kan äta tårtan i affären.
Igår hittade jag i alla fall ett sådant ställe. Vad ska jag välja?!


http://www.la-maison.jp/index.html


Vintern gör ett kort besök

Idag har det varit den kallaste dagen på 41 år (för den här årstiden) i Tokyo! Det snöade när jag vaknade och på nyheterna visade dem kaoset och snöstormen i Tokyo.

Imorgon ska det dock bli 16 grader och soligt!


Stackars sensei?

Jag håller på att öva kanji och får syn på ett kanji som jag känner igen, nämligen ett kanji som finns i min advisors namn

浅 asa

vad jag inte visste var att det betydde:

shallow; superficial; frivolous; wretched; shameful

Och det konstiga/roliga är att det är i hans efternamn, så det går i släkten.Marknadsföring Fö 1

På fredagar har jag bara en lektion vilket är marknadsföring. Den här allra första föreläsningen började med att läraren tog upp skrivmaterialföretaget Kokuyo som exempel. Hur man ska förbättra sina produkter efter kundernas behov. Kokuyo hade ex gjort en undersökning om förhållanden då folk använder skrivmaterial och 40% av de tillfrågade svarade att de inte hade tillgång till bord. Dessutom var det vanligt att det inte fanns mycket plats även om man hade bord. Ett annat stort problem var att folk inte hittade var de hade antecknat olika saker.

Företag måste undersöka folks behov och med hjälp av undersökningar så ska företag tydligt förstå vad som är problemet och fastställa en lösning.

Läraren var i början tydlig med att påpeka att han inte hade något att göra med Kokuyo och att han inte menade att göra reklam för dem genom att använda dem i hans föreläsning. Jag hade aldrig hört talas om det företaget innan men när jag tittade på mitt skrivblock sen så kom det just från Kokuyo...

Efter halva föreläsningen sa läraren att man inte behövde anteckna något idag för det var bara en första genomgång på vad vi ska jobba med och ett sätt att få folk intresserade. Andra delen av föreläsningen gick åt till att lite mer definiera marknadsföring och olika forskningsområden runt det. Vi kommer att hålla på med marknaden, konkurrens och cirkulation/distribution.

Han berättade också om målen med kursen och hur man skulle bli betygsatt. Läraren verkade vara hård på att inte ha några hjälpmedel under tentan, hoppas iatt jag får ha min elektroniska ordbok dock.

Sista minutrarna gick han genom hur vi ska ladda ner hans pdf-filer inför varje lektion från en internetsida. Han påpekade att vissa ställen i pdf-filerna lämnats tomma så man var ändå tvungen och gå på alla hans föreläsningar för att kunna fylla i den rätta informationen.

Lite bilder


Mina vilda jordgubbsplantor har vuxit ganska mycket!


Mina naglar förra veckan, just nu är de blåa.


Av någon anledning känns detta koreanskt hehe


Resten av dagarna...

Hehe det har ju gått ett tag sedan resan söderut i Japan och fortfarande har jag inte skrivit om alla dagarna så jag tänkte att jag skulle ta resten av resan nu, i bilder!


Okayama Kourakuen, en av de tre finaste trädgårdarna i Japan men tyvärr så blommade ingenting just då och det ösregnade så att vi alla blev dyngsura, var fint ändå!

Har ingen bild på Starbucks men det var där vi spenderade resten av den blöta förmiddagen, där och på Bic Camera. Sedan åkte vi till Hiroshima. Jakob och Koto sov dåligt på mangacaféet så de var jättetrötta men jag tog en promenad och utforskade lite.


Nästa dag åkte Koto och jag till Hiroshima Peace Memorial Park och tittade på alla historiska minnesmärken. Här är A-Bomb Dome. Jag ville inte vara med på fotot för det kändes fel att posa och le... Vi hade väder som matchade våra känslor den dagen.


Det fanns många fredsbudskap inskickade från olika skolor, alla bestod av origami av tranor som ett minne av flickan som vek 1000 tranor fast ändå dog i sviterna av atombomben.Hiroshima Peace Memorial Museum måste vara det museum som bäst lyckats förmedla historia som jag har varit på. Både faktamässigt men främst känslomässigt. Plötsligt kändes atombombningen i Hiroshima inte alls avlägsen.


De hade två landskapsmodeller av hur det såg ut i Hiroshima före och efter bomben. Det är svårt att förstå hur sådan utplåning kan hända på bara ett par sekunder.

Efter att vi var klara i muséet kom Jakob och mötte oss. Det var synd att han missade det men samtidigt är jag lite glad att han slapp se allt hemskt också.


Både Koto och jag var lite deppiga efteråt men när vi väl kom till okonomiyakihuset så blev vi lite på bättre humör. Hiroshimas okonomiyaki skiljer sig från övrig japansk för att den innehåller nudlar och för att den lagas i olika lager istället för att mixa ihop allt. Godaste okonomiyaki jag ätit!

Sedan vandrade vi bara runt i stan och tog det lugnt.


Nästa morgon tog vi först tåg och sedan båt till Miyajima. De har en känd sötsak, momiji, som är våfflor formade i form av löv och med massa olika innehåll. Åt ganska många den dagen...


På Miyajima finns massor av tama, nyfikna och hungriga rådjur!! Det var jättekul att gå med dem och se dem på så nära håll. Lite läskiga var de dock hehe


Det Miyajima är mest känd för är torii (den röda porten) i vattnet. När det är ebb kan man gå ända ut till den.


Något som jag inte visste men blev glatt överraskad av var att det fanns massa musslor överallt! Stora, saftiga och väldigt färska. Jag åt ganska många fast de var rätt så dyra. Nåja, om det är något jag vill spendera pengar på så är det mat! Se så stora de är!


Av någon anledning bestämde vi oss för att gå uppför berget vilket säkert tog oss 1,5-2 timmar och en massa svett.


Vi blev dock rikligt belönade med fin utsikt.


Väl uppe på högsta punkten fanns det en restaurang och ett utkikstorn ovanpå resturangen. Man kunde se vattnet på alla sidorna och de andra öarna. Fint! Nu var vi trötta och började gå mot linbanan för att ta oss ner. Plötsligt börjar ett högljutt larm låta, det kan väl inte vara varningen för sista linbanefärden ner? Jo, det var det tydligen så det var tur att vi rusade, jag vet inte vad jag skulle gjort om vi hade varit tvungna att gå hela vägen ner igen...


Efter den natten så sa vi hej då till Koto och det var bara Jakob och jag kvar. Vi reste tillbaka till Kyoto vilket tog större delen av dagen och sedan åt vi på den shabushabu all-you-can-eat restaurang som Jakob velat äta på sedan första dagen av resan. Vilket var lite omöjligt innan pga en vegeterian och en som inte åt gris.

Sista dagen i Kansai bestämde vi oss för att åka till en fågel- och blomsterpark i Kobe.


Det var varmt, färglatt och jättehärligt!


Mitt favoritställe var nog de två stora näckrosdammarna. Man kunde köpa fiskfoder och mata de tusentals hungriga fiskarna.Jakob roade sig genom att slänga foder på näckrosbladen så fiskarna var tvungna att kämpa.


Förutom fiskar kunde man mata fåglar.


Jag matade dessa turturduvor (hehe). De måste tjäna en massa pengar på folk som betalar för att få mata djuren åt dem.


Vackra näckrosor.


Sedan kollade vi på fågelshowen och jag lyckades ta den här coola bilden med min lilla rosa kamera!


Hehe det är kul att mata men det var läskigt när de bara rusade på mig.


Jakob väntar på att få gå över vägen.


Trots att Kobebiff lockade så var det omöjligt att motstå IKEAs köttbullar och potatis. Ni förstår nog inte vad vi känner efter att ha varit utomlands så länge!


Efter lunchen besökte vi UCCs kaffemuseum och lärde oss massor om hur kaffebönor skördas och tillreds och de olika sätten att koka kaffe. Väldigt kul museum men det var inte många andra där. Sist fick man ta ett test så både jag och Jakob är nu officiella kaffeprofessorer, vi har till och med id-kort!


Vi var såklart tvungna att smaka på kaffet de hade där men eftersom jag inte är så förtjust i kaffe så tog jag en med mycket mjölk, det var gott!Allra sista dagen på resan gick just åt resandet. Det tog nio timmar med tåg från Kyoto till Chiba.

Allt som allt var det en väldigt lyckad resa. Reser gärna till Kansai igen!


Hållfasthetslära Fö 1

Första föreläsningen började med att läraren predikade om vikten av den här kursen. Tydligen kan de japaner som läser den här kursen inte ta examen om de failar. Omtentor verkar inte vara så vanligt eller lätt, förmodligen måste man gå om hela kursen (närvaro) och göra alla inlämningar för att få göra tentan och förhoppningsvis klara den för annars så måste man göra om allt igen.

Det första vi gick igenom var lite skillnader mellan strength, stiffness och stability (?). Sedan kom han in på att det vi ska hålla på med är endimensionellt fast vridningar och moment är väl tredimensionellt??

Nästa del handlade om inre och yttre krafter och skillnader mellan dessa.

Sedan gick vi genom lite olika exempel där han demonstrerade hur man skulle rita ut krafter och deras motkrafter och vridmoment osv. Det finns olika sorters krafter och moment beroende på riktningen. Efter det kom vi in på att man kan dela upp krafterna för att göra räkningen lättare men att detta bara funkade för microscopic change.

Härefter handlade det om stress och crookedness och mer om inre krafter.

Vi kom också in på olika sorters stress, normal, tensile och compressive.

Det sista vi gick igenom tror jag var en högerhandsregel. Vrider man så att tummen hamnar mot en så är det en positiv vridning och det motsatta är en negativ vridning.

Skolan har börjat!

Egentligen började skolan igår men jag har lyckats ordna mina kurser så att jag är ledig på måndagar! Det betyder 3-dagarshelger resten av terminen, yay!

Idag hade jag det dock tufft mycket på grund av mig själv. Av någon anledning hade jag fått för mig igår natt att jag inte hade något första perioden så jag satte klockan på 8. Efter att ha snoozat i 20 minuter kommer jag plötsligt på att jag visst har en lektion kl 8.50 så jag rusar upp ur sängen, byter om och cyklar iväg.

Som tur slutar vi lite tidigare än vanligt på den lektionen så jag hinner gå och köpa frukost innan andra lektionen. Jag blev bjuden på välkomstfest i forskarrummet ikväll så min plan var att åka hem tredje perioden när jag inte hade något och duscha. Då får jag reda på sista minutrarna av andra periodens hållfasthetslära att det finns en räkneklass för den och att den var nästa period... Men det ordnade sig ändå för vi hade inte lärt oss tillräckligt än för att räkna så vi blev släppta efter att han förklarat hur lektionerna skulle gå till och vad betygen baserades på.

Så jag skyndade hem och tog en snabb dusch och efter det har allt gått bra. Festen var jättekul och jag träffade en kinesisk man som inte kan japanska och en brasiliansk tjej som har varit i Chiba 4 år!

Ensam till Kamakura

Inför resan söderut i Japan så köpte vi ett femdagars tågkort. Under en viss period kunde man åka alla JR-tåg, förutom shinkansen och snabbtåg, obegränsat. Vi hade bara använt upp fyra dagar av fem och tågkortet gick ut i lördags fick jag veta dagen innan. Jag bestämde mig för att åka någonstans bara för att använda upp kortet. Tyvärr var Jakob upptagen (med Magic) så jag åkte alldeles själv till Kamakura. Det här var den första gången jag åkt på utflykt utan någon annan!

Kamakura är känt som nordöstra Japans Kyoto för att det finns så många tempel där. Jag fick tur med vädret och det var 20 grader varmt när jag gick omkring och sightseeade.


Första templet jag kom till. Nästa söndag ska det hållas bågskytte från häst här så jag ska nog åka tillbaka.


Förutom tur med vädret hade jag turen att råka på ett japanskt bröllop.


Nästa ställe jag kom till var det här. Egentligen skulle jag till ett helt annat ställe men gick fel...


Man får ta bilder på sig själv när man inte har någon med sig (och inte vill fråga någon om hjälp).


Hittade ett ställe med massa bambu.


Det var gott med en lila potatisglass.


Sakuran blommade fortarande fint i Kamakura.


Kamakura är känd för sin stora Buddha.


För 20 yen fick man gå in i Buddhan. Ja, den är ihålig!


Kamakura är också känt för en stor Kannon-staty men den fick man inte ta bild på.


Det var jättefint på tempelområdet där Kannon fanns, en massa färgglada blommor.


Även fin utsikt!


Det fanns också en grotta som hade väldigt lågt i tak.


Efter det satte jag mig på stranden och tittade på folk som surfade.


Fin solnedgång.

Efter det åkte jag till Tokyo och åt middag med Jakob och Peter och sedan fikade vi. Bra avslut på en bra dag.
Hanami

I torsdags var både Jakob och jag tvungna att gå till skolan för att fixa med några saker. Det var jättefint väder den dagen så vi bestämde oss för att gå ut på lunch och sedan hanami.


Trädet framför vårt dorm.

På skolan finns det en allé och ena sidan är sakuraträd så det var jättefint.


På foton så smälter sakuran in i bakgrunden men i verkligheten så ser det mer imponerande ut.

Egentligen skulle vi äntligen äta vietnamnesiskt till lunch men eftersom jag fortfarande var täppt i näsan och inte kunde känna så mycket smak så blev det en billig lunch istället. Mätta men kanske inte så belåtna så gick vi till Chiba Park.


Chiba Park är ganska stor och de har bland annat en sjö...


...där man kunde ro runt i små båtar.

Jag hade redan tjatat om att jag ville åka roddbåt med Jakob ett tag så nu gick han äntligen med på det!


För 200 yen (16 kr) fick man ro runt i en halvtimme. Jakob rodde oss runt hela sjön men efter ett tag ville jag också testa på att ro så vi bytte. Jag tyckte att det gick bra för jag fick oss fram dit vi skulle och jag kunde vända 180 grader men Jakob klagade på att jag rodde snett!Jag överlevde fugu!

Jakob är inte så intresserad av att äta möjligen dödlig fisk så jag passade på när en matintresserad kompis från Sverige var här och hälsade på. Vi åkte till Ikebukuro och hittade den bra och billiga restaurangen jag tittat upp sedan tidigare.


Det simmade fugu i fönsterakvariet så vi visste att vi kommit rätt! Dock kanske vi var lite tidiga för när vi kom in vid 17-tiden så var vi de enda kunderna och det var bara en servitör som jobbade.

Jag hade redan innan kollat in det billigaste och bästa(?) setet så det beställde vi.


Första rätten var en sallad med fuguskinn och massa vårlök. Fuguskinnet var lite segt och knaprigt, ungefär som brosk. Det tog ett tag och lite "jag dör"-skämt innan vi började äta den här första rätten.


Andra rätten var sashimi, till det fick vi en syrlig sås. Såsen var jättegod men själva fisken smakade ingenting. Vi överlevde den här rätten också!


Till den tredje rätten fick vi först en korg med papper i som han ställde på värmeplattan inbyggd i bordet. Sedan hällde han buljong i pappret.


Sedan kom själva maten. Stora bitar med fugu, grönsaker och nudlar som skulle koka ett tag och fuguskinn som man bara skulle doppa snabbt och sedan äta.


Lite som da bin lou!


Nästa rätt var den mättande rätten. Servitören hällde ris i buljongen som fanns kvar och rörde ner lite sås och sedan ägg.


Såhär såg det ut. Ganska smaklöst det också eller så berodde det på att jag fortfarande var lite täppt i näsan pga förkylning.


Sista rätten var den godaste, efterrätt! Glass med nötter, vi skojade om att ifall Jakob hängt med och överlevt fugu skulle han kanske dött av efterrätten.


Sightseeing

Den här veckan har några kompisar från Sverige varit här på besök och vi har gjort sightseeing i Tokyo.


Bland annat var vi lite i Ueno Park för att se på sakura och det verkar som andra människor också hade samma planer. Se på folkhavet!


Folk strömmade in från stationen. Inte överraskande att alla restauranger var överfyllda i det här området när det blev dags för middag.


En annan dag så åkte vi till ett 60 våningars utkiksplats. Man kan se jättelångt bort i 360 grader, fint!Byggnader så långt ögat kunde se.


Uppe på 60:de våningen hade de förutom fin utsikt också massa promotion för den nya Gintama-the movie.


RSS 2.0