Beslut

Jag har bestämt mig för att det är dags för mig att ta körkort. Har ni några tips? Förmodligen kommer jag att behöva minst 20 lektioner á 40 minuter eftersom jag inte har någon som kan övningsköra med mig.
Det ska bli spännande, jag ska ansöka om ett körkortstillstånd så fort jag har fått en synundersökning.
Önska mig lycka till!

Duktig

De här två dagarna har jag varit jätteduktig och sammanfattat 22 artiklar och två böcker. Vi har dugga på fredag men jag ska åka på företagsbesök till Lund imorgon och blir åksjuk så jag kan inte plugga i bilen. Därför har jag förberett det mesta. Typiskt att vi tajmade det så, om inte duggan var dagen efter så kanske jag hade kunnat stanna kvar i Skåne...

Åka till Japan gratis?!

Jag läste att Japan kommer att dela ut 10 000 gratis flygbiljetter till turister nästa år för att främja turismen och visa att Japan inte är farligt. Vet inte hur man ska ansöka om biljetterna men det verkar komma nästa år så förbered er!

http://www.dn.se/ekonomi/japan-ger-bort-10000-flygresor

http://www.aftonbladet.se/resa/resmal/asien/japan/article13764467.ab

Ner till Helsingborg!

Nu har äntligen kursschema för ht2 kommit ut så att jag vet hur länge jag kan stanna i Helsingborg.
Jag kommer ner fredagen den 21 och stannar tills på tisdag, yay!
Schemat ser visserligen väldigt mysko ut eftersom en kurs inte startar förrän veckan efter men vi hoppas att det är rätt för jag har redan beställt biljetterna.

Snart blir jag vuxen

Jag har suttit de senaste timmarna och räknat kurspoäng för att se om jag uppfyller alla krav för att ta examen. Det är ganska mycket man måste hålla koll på:

Examenskrav

För att uppfylla krav för civilingenjörsexamen i industriell ekonomi - internationell, 300 hp, skall studenten ha fullgjort

  • samtliga obligatoriska kurser inom programmet avslutade
  • teknisk inriktning om minst 60 hp
  • valfria kurser så att kravet på minst 300 hp uppnås
  • utlandsstudier om ett läsår (60hp) varav minst 30 hp ska vara utförda på inriktningsspråket och tillgodoräknat i programmet
  • 90 hp på avancerad nivå, inklusive examensarbete (30 hp) varav 60 hp (kurser + examensarbete) inom det huvudsakliga området
  • examensarbete omfattande 30 hp på avancerad nivå eller motsvarande examinerat vid Tekniska högskolan vid Linköpings universitet
  • minst 45 hp sammantaget från kurser på grundnivå (G1, G2) och avancerad nivå (A) i matematik/tillämpning inom matematik, se fastställd förteckning över kurser med tillämpning inom matematik.
Tur för mig har föregående års Helenor haft ganska bra koll och jag har inte missat något för stort. Det som jag saknar nu är två avancerade kurser och två tekniska kurser kurser till, och exjobb såklart. Sedan är jag klar!
Om det inte fanns en kurs på våren som jag måste ta innan jag kan göra exjobb så hade jag nog kunnat få in alla kurser nu till höst och blivit klar innan sommaren (!). Men jag ska ta det lite lugnt nu. För första gången sedan jag började programmet kommer jag att läsa heltid, annars har jag alltid läst mer än 60hp varje år hehe. Till våren ska jag ta de kurser jag behöver och kurser som låter intressant som retorik och affärsrätt. Sedan ska jag resa någonstans på mitt sista sommarlov för att därefter till hösten göra exjobb. Känns verkligen skönt att allt verkar ordnat.


Tada!


Som ni kan se på bilden så är det nässelfjärilar vi har!

Nej, vi har inte smugglat hem fjärilar från fjärilshuset.^^
Jag hittade dem i korridoren för några dagar sedan och tog med dem in för att de såg trötta och hungriga ut. De har fått bo i badrummet och fått sirapsvatten och clementiner att äta.
Jag tittade dock upp nässelfjärilar på nätet idag och det visar sig att de ska gå i ide snart och att de då behöver någonstans torrt och svalt, dvs inte badrummet. Så imorgon ska jag flytta dem till ett skåp. Ni får påminna mig om att släppa ut dem när det blir vår.


Husdjur

Jakob och jag har skaffat två husdjur. Kan ni gissa vad det är? En ledtråd är att de bor i badrummet men nej det är inte silverfiskar^^

Femårsfirande


Kvällen före vi åkte iväg så gjorde vi oss fina med chokladmasker.


Vi hade beställt tågbiljetter för 7.24-tåget men eftersom bussen skulle kommit fram en minut före tåget gick och den innan skulle ha kommit fram en timme före så bestämde vi oss för att gå. Det tog ca 40 minuter i rask takt. Bra början på dagen hehe


Det var banarbete mellan Södertälje och Stockholm så sista timmen fick vi åka buss.


Vår första anhalt var Hagaparken. Där hittade vi tre stora, fina, blåa hus!


I Hagaparken finns också fjärilshuset och det var dit vi var på väg!


Vi kom in ungefär samtidigt med ett gäng som hade barnkalas. Det var tur för vi kunde följa efter och få se dem mata djuren.


De hade väldigt stora karpar där som man kunde klappa.


Sedan följde vi med in i den lite varmare och fuktigare zonen. Där hade de gigantiska malar och småfåglar som sprang omkring.


Småfåglarna var så söta men snabba. Jag kände mig som Kalle Anka på julafton hehe.


Det var varmt och fuktigt där inne. Min kamera immade igen.


Sedan gick vi in i nästa zon och det var ännu varmare och fuktigare! Säkert 30 grader!


Anledningen till att det kallas fjärilshuset är för att det finns en massa fjärilar här.


Det var kul att jaga efter dem för att få foton hehe


Så vackra färger.


Det fanns en ställning där man kunde se säkert hundra puppor.


Förutom fjärilar fanns det också grodor och paddor. Den här tyckte jag var söt, liknar den i Naruto.


Det var jätteskönt när vi kom ut igen. Solen sken och det var varmt men inte fuktigt! Vi åt vår medhavda lunch. Det blev teriyakimarinerad kyckling med couscoussallad. Efter maten solade vi lite och sedan vandrade vi in i resten av parken.


Just den dagen var det Topploppet i parken. Jakob och jag gick ca 7 km av det de sprang! Vi är stolta.


Fast vi tog ju pauser förstås. Jakob säger att det här var en av höjdpunkterna under dagen för honom hehe.
Vi kände oss duktiga och bestämde oss för att gå tillbaka till stan istället för att ta bussen. Det tog ett tag men tillsist hittade vi till Tegnérgatan där två japanska mataffärer finns. Vi köpte var sin bok och lite godis.


Sedan bestämde vi oss för att gå till restaurangen. På vägen dit såg vi ett hamburgerbryggeri!
Allt som allt gick vi ca 3,5 timmar i Stockholm.


Restaurang Örtagården valde Jakob. Den ligger ovanför saluhallarna. Enligt hemsidan är det en vegetarisk restaurang med svensk mat men de har även lite kötträtter som köttbullar och prinskorv. Jakob valde den för att han tyckte att vi alltid åt asiatiskt ute så nu skulle vi testa något annat. Gissa om vi blev förvånande när vi kom dit och ägarna var asiater...


Det fanns förutom det vegetariska en massa kinamat och sushi! Vi kommer inte undan de asiatiska influenserna hehe. Restaurangen hade ett jättestort utbud. Salladshörnan hade 15-20 olika saker. Här är ett smakprov.


De hade fler än tio vegetariska varmrätter, fem kötträtter, sex asiatiska rätter...


...och sushi!Till efterrätt fanns det frukter, olika sorters glass, fruktris etc. Det fanns också ett ganska stort utbud av téer att välja på. Bra val av restaurang Jakob!


Lite innan vi skulle gå hände det dock något... men det var inte jag ^^


Efter maten orkade vi inte gå mer så vi tog tunnelbanan en station. Vi såg Spamalot på Oscarsteatern. Det var jättekul att gå på musikal. Måste göras igen.


Skåningen Johan Glans var superrolig som sir Robin.

Vi åkte buss från Stockholm och kom tillbaka till Linköping 01.40. Bussen till Ryd skulle inte gå förrän om 45 minuter så vi fick gå hem. Massa gående men väldigt kul dag!RSS 2.0