Mors dag!

Idag är det mors dag! Och jag ska skypa med mamma och Betty. Jag har inte pratat med mamma på nästan ett halvår tror jag. Det är svårt med tidsskillnad, mycket att göra och en mamma som inte kan hantera dator hehe.

Har väl inte så mycket att säga egentligen. Får se om jag ens kommer ihåg kinesiskan. På tal om kinesiska så köpte Jakob en bok om hur man lär sig kantonesiska. Det var kul för mig att kolla i den och försöka gissa vad de menade (det stod i latinska bokstäver). Det är dock verkligen talspråkskantonesiska med en massa ah, ma, m, osv, skillnad från hemspråkstexterna...

Har ni någonsin sagt "Jag älskar dig" till era mammor? Jag har inte gjort det, den enda jag har sagt det till är Jakob!. Det är ju lite konstigt på kinesiska. Förhoppningsvis så vet mamma det ändå.

Fullt upp

Jag har pluggat för fullt de senaste veckorna och har inte gjort så mycket annat. Ikväll ska dock jag och Jakob kolla på Sherlock Holmes, äntligen. Jakob ska gå och köpa kaka till oss och sen börjar vi!
Nästnästa helg ska vi till Sendai för Jakob har en Magicturnering där och jag vill sightseea.
Just nu är det nog pollensäsong här i Japan och för mig är det nog en av de värsta pollensäsongerna någonsin. Mina ögon tåras och kliar och min näsa rinner hela tiden. Jag dricker säkert en liter vatten om dagen för att inte torka ut hehe.

Saker jag har sett på sistone

En illgrön spindel!
En tjej med en gul och en grön sko.
En mango som kostar 1500 yen (120kr!).
En jättestor levande kackerlacka i mitt rum, precis efter att de sprejat hela huset med kackerlacksgift.

Sanja matsuri i Asakusa

I helgen var det festival i Tokyo och eftersom det tydligen är en av de större festivalerna så tvingade jag Jakob att strunta i (ännu en) Magicturnering och åka med mig och några kompisar.Lite nostalgiskt att vara tillbaka i Asakusa, var ju där så ofta när mamma, Betty och Camilla bodde där!
Det halvfärdiga tornet mot vänster är Tokyo Sky Tree, redan nu är det Tokyos högsta "byggnad" och den kommer att bli 634 meter när det är klart. Imponerande och väldigt konstigt för jag kommer inte ihåg att jag sett det tidigare. Kommer ni ihåg?


Jakob tog den här coola bilden åt mig!


Egentligen ville jag ta bild på det fina molnet hehe


På festivalen fanns det flera sådana floats som dedikerade japaner bar omkring på.


Och såklart massor med mat!


Jakob köpte en nappflaska med kokosnötsmjölk åt oss!
Trött men lycklig

De senaste två veckorna har jag inte haft tid med kompisar eller ens Jakob så mycket. Anledningen? Jag pluggar japanska 4-5 timmar per dag plus pluggar till andra ämnen plus går i skolan. Det är så mycket plugg att min hjärna inte riktigt hänger med ex så skulle jag säga vattenkoppor men råkade säga brännässla istället, på svenska.

Ni kanske tycker att jag är konstig(are än vad ni redan tycker nu) men jag gillar det här. Det är skönt att ha något att kämpa med.

Så mitt mål är att varje dag gå igenom 150 nya ord, gå igenom 250-300 kanjiord på readthekanji och göra 3-4 kapitel i grammatikboken.

Japansk tv

Jag vet att det finns många som inte gillar japansk tv, speciellt bland utbytesstudenterna. De tycker att det aldrig går något bra och att det är för många pratshower.

Jag tycker om japansk tv. Visst det finns många fler pratshower än i Sverige men oftast lär man sig något bra från dem. I morse såg jag exempelvis en pratshow om att skydda sig från solens strålar och lärde mig då att högre sp-faktor inte betyder bättre skydd utan en grad på sp-skalan betyder att det håller 20 minuter i solen så sp-faktor 25 = 20*25 = 8.3 timmar i solen. Fast man svettas ju och gnider bort krämen hel tiden så man måste sätta på nytt då och då.

En annan morgon såg jag på ett program som presenterade ovanliga lösningar i köket. De hade en metalltub som såg ut som en termos fast med två lock, det första hade små hål i det och det andra var som ett vanligt termoslock. Så fick man gissa vad det var till för. Jo, spaghettikokning. Man strör spaghettin över termosen så de separeras av det håliga locket, sedan häller man på varmvatten och skruvar på locket, klart på 20 minuter! Praktiskt om man bara har en spisplatta.

En intressant pratshow jag såg på för några veckor sedan handlade om vanliga saker som man inte brukar tänka på. Ex. ögonen på dockor är inte riktade rakt fram utan mot sidan för att inte de som leker med dem ska känna sig stirrade på.

Det finns också ett program som går lite då och då som handlar om mat. En grupp kändisar samlas på en restaurang och sedan måste de sitta där och äta tills de har hittat de topp 10 bästsäljande rätterna. Det finns ganska många rätter att gissa på och äta av eftersom allt inkluderas, ris, sallader, efterrätter osv.
Jag tror att den som gissat rätt på flest rätter vinner något men jag har aldrig sett till slutet för det är långt...
En gång skulle de beställa från Dominos Pizza och då satt de hela natten, 8-9 timmar och åt.

Det finns nästan alltid något intressant att titta på!

Lite bilder


För några dagar sedan var det barnens dag i Japan och då sålde de såna här Zhong i mataffärerna.


De var väldigt små och hade ingen fyllning utan bara kött blandat med riset. Gott!


Jakob och jag åt äntligen vietnamnesiskt efter att ha pratat om det i flera månader. Så gott, saknar mammas mat.
Lite skumt att de hade zha (vietnamnesisk skinka) i soppan.


Så här fina klistermärken finns det i Japan. Vill ha men vet inte vad jag skulle ha det till plus att det inte är så billigt.


I mataffären gjorde de reklam för korv så här.

Lyckad kväll


Igår var Jakob och jag på IKEA för att handla lingonsylt till mina kroppkakor men de hade slut på det... Typiskt! Dessutom så åkte vi fel 2 gånger så det tog mer än dubbelt så långt tid det skulle ta att åka dit.


Det var i alla fall fint väder och väldigt fina buskar vid IKEA.


Dessutom var det riktigt gott med svensk mat, dyrt dock (ca 150 kr för köttbullstallrik och diversetallrik och dricka).


Så här blev kroppkakorna jag gjorde. Serverade dem med smält smör och jordgubbssylt. Det blev en hit! Allt blev uppätet och två frågade om receptet. Blev dock inte som något som jag ätit innan. De var mjuka och fluffiga, som potatissmakande marshmallows fast utan segheten. Har jag kommit på en ny rätt?


Indonesiern gjorde jättegoda stekta nudlar, måste hitta shrimp paste så jag också kan göra. Amerikanskan gjorde friterad spenat. Lite chipsaktigt. En annan amerikanska gjorde french toast med massa frukt och lönnsirap.


Mumsigt!

Förutom maten ovan fanns det också två sorters gyoza, cheescake och rulltårta och Jakob hade med sig flädersaft och snapsar.

Vi hade kul och åt och pratade! Kanske ska hitta på sånt i Sverige med.


Matdags!

Imorgon ska Jakob och jag och tre kompisar laga mat till varandra, helst något från våra länder. Jag tänkte först göra palt men att riva massa potatisar när man är allergisk verkade inte vara en bra idé så jag gör nog kroppkakor istället (kokar potatisen och mosar istället för att riva). Problemet är lite att 2,5 av oss inte äter kött (en äter inte fläsk) så jag kan inte fylla kroppkakorna med det som de brukar vara fyllda med. Kanske ska testa en svampröra?

Jakob vill göra en köttbit med pommes och sås. I vilket fall så ska vi åka till IKEA och köpa sås och lingonsylt!

En tjej från Kanada ska göra french toast och en kille från Indonesien ska göra stekta nudlar!

Fler bilder från Nokogiriyama


Vi gick alltså sammanlagt 8.4 km!


Så här kunde det se ut, på andra ställen fanns det inte trappsteg utan naturstigar.


Utsikt från tredje högsta toppen.En damm med koi mitt ute på ett berg...

Ett två TRE!


Jag försöker dra ner Jakob i djupet hehe


Vattnet var skönt, lite som svensk sommarstrand.

Lyckliga sommardagar

Jag och Jakob har gjort ganska mycket ändå under första delen av lovet. Allra första dagen gjorde vi inget men dag nr två var vi i Tokyo och vandrade runt. Köpte en lyckopåse med fem klädesplagg i Harajuku och alla var användbara och i min smak! Och sedan gick vi till Shibuya för att leta efter glassbaren Sweden men hittade inte den men vi hittade en rolig butik med bland annat maskeradsaker. Bäst var kanske puddighatten som Jakob provade hehe.Fredagen slutade i Akihabara där vi vandrade runt och kollade grejer.


Riktigt vacker natur vid Nokogiriberget som vi besteg under lördagen med några kompisar.


Inte nog med att vi besteg ett berg, vi vandrade också 4-5 kilometrar till stranden och doppade fötterna.


Alla var superhungriga på kvällen för vi hade inte ätit lunch. Jag åt musselcurry med tomat och spenat.


Den finaste bilden jag har tagit i Akihabara där vi var igår igen med Peter.


En bild på mina japanska gosedjur (som andra har vunnit åt mig).


43-månadersdag!


Jag cosplayade och Jakob vann en till Kapibara-san åt mig!

RSS 2.0