Första dagarna på jobbet

Första fyra veckorna har vi utbildning heltid och sen ska vi jobba 75%. Det betyder att de senaste dagarna så har jag tagit bussen strax innan kl 8 och kommit hem ca 17.30 varje dag. Det är alltså ganska långa dagar för en som är van vid att vara ledig, och innan dess, att jobba flexibelt på universitetet. Som tur är mamma redo med mat när jag kommer hem så att jag slipper det i alla fall.
 
Dagarna har dock gått ganska snabbt. Första dagen träffade jag på en av dem som var på samma intervjutillfälle som mig och blev även vän med två andra som jag inte träffat innan. Vi är ca 30 personer uppdelade i två klasser. På förmiddagarana får vi massa information och lär oss hur de olika verktygen fungerar och på eftermiddagen lyssnar vi på när de som jobbar tar samtal och försöker lära oss. Vet inte hur mycket som jag får skriva om sånt, det kan vara sekretessbelagt...
 
Hur som helst, det är mycket sittande och lära sig nya uttryck, förkortningar, processer och program. Ganska likt att vara tillbaka i skolan förutom att det kan bli ganska stimmigt här ibland.
 
På rasterna kan man ta gratis varm choklad, kaffe eller te i många olika varianter. Ibland finns det fruktkorgar så idag tog jag till exempel ett päron. Idag var tydligen en speciell dag för de som ägde byggnaden bjöd på gratis glass. Jag fick en Daim-jordgubbsstrut! Lunch kan vi antingen ha med oss, köpa från restaurangen/butiken på bottenvåningen eller köpa från kylen på jobbet. Vi ska få kort som vi kopplar ett konto till så kan man dra varor från deras kylar själv. De har allt från godis och chokladbitar till soppa och färdigmat.
 
Under utbildningen har vi en timmes lunch men det kommer att bli en halvtimme när vi börjar jobba på riktigt. Det ska bli kul och spännande att ta emot mitt första samtal!

Hur jag fick ett sommarjobb!

Så jag har fått sommarjobb som kundsupport på ett reseföretag!! Jag började idag men tänkte först berätta om hur jag fick jobbet, information som ni läsare kanske kan ha nytta av.
 
Det började nog ganska vanligt genom att jag fick en lapp om jobbet på arbetsförmedlingen, skickade in en ansökan, mailade efter en månad då de inte hört av sig. Sen blev det lite annorlunda då de svarade att de inte fått in min ansökan och att jag skulle skicka in på nytt. Dagen efter får jag ett till mail om att de ska ha rekryteringsträff och att jag kan komma om jag vill. Jag tackade såklart ja.
 
Jag hade ingen aning om vad en rekryteringsträff var men gick dit ganska påläst om företaget och hade med mig viktiga handlingar. Rekryteringsträffen visade sig vara 10-15 arbetssökande som fick en presentation av företaget och jobbet, sedan gjorde vi ett hörövningstest som gick ut på att lyssna på ett samtal mellan en norsk kund och en support samtidigt som vi svarade på frågor som ex. vad hette kunden, vilket telefonnr, vilken mailadress, vilka krav etc. Efter det fick vi ett till test, denna gången skriftligt. Det gick ut på att svara på frågor på engelska som "List five important qualities for a person in customer support", "How would you handle a situation where a customer asks a question you do not know the answer to?" etc. Andra delen var att man skulle översätta ett mail från svenska till engelska och lite standardfraser som "In case of no show, the reservation is non refundable" till svenska.
 
Sedan började intervjuerna. Jag stod såklart sist på listan och fick vänta ca 1,5 timmar på min tur. Men det var roligt att prata med de andra som ansökt och lära känna dem. Skvallret var att intervjun genomfördes på engelska men det visade sig inte stämma riktigt.
 
Det var två som höll i intervjun. Första frågan var berätta lite om dig själv. Sedan gick de genom mitt CV lite och jag sa att jag kunde ta samtalen till (kantoneiska delen av) Kina och Japan. Två frågor var på engelska, den ena handlade om vilka bra egenskaper jag hade och den andra om vad jag kan jobba mer på (tror jag, kommer inte riktigt ihåg). Intervjun tog ca 10 min och eftersom jag var den sista så fick jag en kort rundtur av arbetsplatsen.
 
Efter rekryteringsträffen skyndade jag mig till stan. Det var nämligen samma dag som min kusin tog studenten. Jag hade tänkt åka hem och byta om men det hann jag inte. Senare på dagen fick jag ett samtal från dolt nr men jag missade det eftersom det var så högljutt på stan.
 
Efter helgen fick jag ett till dolt samtal och den här gången hann jag svara. Det visade sig vara ett erbjudande för sommarjobb!
 
Så mina bästa tips/Varför jag tror att jag fick jobbet
  • Jag var väldigt social och hade kul med de andra sökande innan intervjun, det ledde till att jag var avslappnad och på glatt humör när det väl blev min tur. Det kan ha påverkat. Eller så kanske de såg när jag interagerade med de andra sökande och förstod/trodde att jag var social vilket är en bra egenskap i den här branchen.
  • Jag påpekade att jag kunde ringa till Kina och Japan. De sa att de inte hade någon som kunde det just nu och att hotell i de länderna lagt på eftersom de inte förstått engelska... Jag har alltså en kompetens de behöver.
  • Jag hörde av mig när de inte svarade på min ansökan. Om jag bara struntat i det så hade jag aldrig kommit till rekryteringsträffen. Faktum är att de flesta av mina intervjuer har kommit från då jag mailat/ringt upp och frågan om hur ansökningsprocessen går.
 
Så lycka till ni som söker jobb!
 

RSS 2.0