Körlektion 3

Varför bokar jag en körlektion kl 8 på morgonen när jag annars är ledig? Idag hade jag tänkt reta Jakob genom att stanna kvar i sängen när han måste ut och gå på tenta. Tji fick jag när jag kom på att min körlektion börjar samtidigt som tentan. Jag vaknade kl 6.30 för att hinna äta frukost och byta om, sedan cyklade jag iväg kl 7.30 medan det fortfarande var mörkt ute. Väl framme var min handledare sen fem minuter (=50kr) och jag fasade för att han skulle vara sjuk och att jag då hade cyklat ut i onödan. Som tur dök han upp och jag fick lite tid extra i slutet av lektionen istället.

Dagens körning gick inte alls bra. Jag skulle öva mer på nerväxlingar och stanna vid anvisning men gjorde inga framsteg alls. Kanske berodde det på den tidiga morgonen, morgonrusningen eller att det började snöa, eller så berodde det på att jag kände mig lite väl duktig förra gången och inte gick genom teorin hemma så mycket som jag borde.

Hur som helst, dagens lektion gick ut på att jag svängde runt i industriområdet och övade på att göra sväng på 2:ans växel där motorn ska gå på tomgång samt sväng med 1:ans växel där man först måste stanna helt och sedan krypköra. Det svåra tycker jag är att det är så mycket samtidigt. Jag måste ha koll på pedalerna samtidigt som jag ska tajma svängen med annan trafik samtidigt som jag ska styra lagom mycket med ratten.

Svänga på 1:ans växel gör man alltså när sikten är skymd och om det är trångt. Det går långsammare på 1:an och då hinner man styra ordentligt samtidigt som det är säkrare för att man stannar, tittar och sedan kör. Det går till så att man långt innan korsningen bestämmer sig för vilken växel man ska ha. Om det är 1:an så ska man sakta ner genom att ta bort foten från gas, bromsa och ha i kopplingen. När man har stannat helt innan korsningen så lägger man i 1:an, hittar dragläget, söker av trafiken, blinkar och sedan kan man krypköra med hjälp av kopplingen. Efter svängen gasar man och växlar upp.

Ska man svänga på 2:an så ska man inte stanna bilen helt som man gör ovan. Nu ska man istället (om man inte redan är på 2:an) sakta ner, växla ner till 2:an och sedan med kopplingen uppe köra genom svängen. Såklart efter att man blinkat och tittat trafiken.

Det jag har problem med är att få mina fötter att samverka med min hjärna. Jag vet att jag ska svänga på 2:an men mina fötter hänger inte med. Det jag behöver är nog mer träning.

En annan sak som jag måste öva mer på enligt Henke är styrningen. Om man kör på 1:an så måste man vrida ratten mycket mer för att svänga än om man kör på 2:an. Vi körde runt en liten gräsrefug med olika växel för att känna på det lite men även där behöver jag mer övning. Jag tror att det är svårt för mig eftersom jag, när jag kört ett tag, glömmer bort vilken växel jag är i och därför styr för mycket/för lite. Dessutom har jag problem med att komma ihåg att jag inte sitter i mitten av bilen utan till vänster vilket gör att jag ligger för långt till vänster på vägarna.

Jag ser verkligen fram emot att få öva i Tierp och överraska Henke när jag kommer tillbaka. Kanske kan jag till och med backa och starta i uppförsbacke tills dess.

Just nu sitter jag på biblioteket och väntar på att affärerna ska öppna så att jag kan gå och handla de sista julklapparna.

Körlektion 2

Idag hade jag min andra körlektion. Den började som den första genom att Henke körde mig till industriområdet. Medan vi åkte så repeterade han det jag gjort förra gången. När vi kom dit fick jag sätta mig i förarsätet och ställa in sätet och speglarna. Sedan startade jag bilen och kom iväg nästan alldeles själv.

Dagens lektion gick ut på att öva upp- och nedväxlingar, svängar, stopp nära markör samt lite repetition av krypkörning och styrning. Jag hade läst på och "övat" hemma genom att göra hand- och fotrörelserna för växling så jag tyckte att det gick ganska bra på lektionen.

När man växlar upp ska man först gasa lite, sedan trycka ner koppling och växla med spaken, till sist släpper man kopplingen långsamt och gasar lite mer. Det som är svårt för mig är att veta när det är dags att växla upp, man ska tydligen höra på motorljudet men jag är inte hundra på det än. Det är också svårt att veta hur mycket jag ska gasa innan jag trycker ner kopplingen.

När man växlar ner ska man släppa gasen för att få motorbroms, sedan ska man trycka på bromsen för att därefter trycka ner kopplingen och växla med spaken. Detta gäller för allt utom växling från 2:an till 1:an. Då ska man istället trycka kopplingen och bromsen samtidigt, vilket jag lärde mig förra lektionen. Sedan får man lägga i 1:an och hitta dragläget igen.

Jag fick köra bilen till en grusparkering och där övade vi styrning. Jag körde mellan en byggnad och uppdragna båtar. Väldigt smalt tyckte jag men tydligen är bilen inte så bred som jag tror. Sedan övade vi genom att Henke ropade exempelvis "konen", "gröna bilen", "båten", "stolpen" etc så skulle jag köra dit och det involverade såklart en massa svängningar. Allt skedde med krypkörning, dvs att man styr hastigheten med endast kopplingen.

Efter ett litet tag så åkte vi ut på vägen igen. Nu åkte vi in mot industrierna där lastbilar, vanliga bilar och några människor rörde sig. Jag fick öva på att ner inför svängar samt växla upp igen efter svängen. Det kändes bra men jag var väldigt nervös för att det var en lastbil bakom oss och för att bilar korsade vägen vi skulle svänga från. Jag gjorde till och med vänstersvängar men just då tänkte jag inte på det. Tydligen ska det vara svårt eftersom man korsar andra bilars körfält.

Henke varvade växlingarna med lite stoppträning. Han pekade ut skyltar, flaggor och annat och bad mig att stanna så när dem som möjligt och så mjukt som möjligt också. Det gick lite blandat för jag har svårt med timingen. När man kommer i lite högre fart ska man släppa gasen, trycka på broms lite och trycka ner kopplingen för att sedan styra med bromsen hur nära man ska stanna.

Den här lektionen fick jag också motorstopp en gång och det var när jag hade stannat väldigt fint och fått beröm. Då släppte jag kopplingen vilket ledde till att bilen hoppade till. Man ska alltså inte släppa kopplingen förrän växeln är i friläge!


En Volkswagen liknande den vi kör med. Jag vet inte om det är rätt modell men det är samma färg i alla fall ^^

Jag frågade Henke som berättade att det finns lite skillnader mellan diesel- och bensinbilar. Den vi använder är en Volkswagen som går på diesel. Då behöver man inte ge gas när man startar från 1:an för bilen är tydligen lite starkare än en bensinbil. Vår bil har också en grej som gör att när man har lagt i friläge och släppt kopplingen så går den in på sparläge och motorn stängs av. Sen när rödljuset slår om kan man bara trampa ner kopplingen så startar bilen (man behöver alltså inte vrida om nyckel). Det sparar på miljön. Ett annat miljöknep är att stänga av motorn med nyckel först om man ska parkera. Sedan kan man släppa koppling och fixa till växellådan. Det känns bra att trafikskolan har ett starkt miljötänk.

Det jag lärde mig idag var:
 • att växla upp
 • att växla ner
 • att bromsa från lite högre fart
 • att göra svängar

Vad jag måste öva mer på:

 • att bli säkrare på när jag ska växla
 • att stanna på angiven plats
 • att inte få panik när det är en bil bakom mig
 • att titta i speglarna och inte bara rakt fram

 bySandy.se

Jag vill tipsa om en sida där ni kan köpa julklappar och annat!
Det är min kusin Sandy som har startat en webshop där hon säljer söta saker importerade från Kina.
Bland annat säljer hon fina armband som det här:


Kostar bara 69.90 kr!

Så gå in på bySandy.se och ta er en titt!

Hjälp mig med min julklapp please!

Jag och Betty ska ge mamma en personlig kokbok i julklapp och det faller på mig att designa den. Jag tänkte be er om hjälp med att kolla på bilderna. Är det något som ser konstigt ut? Något som inte är snyggt? Och ni som kan kinesiska, kan ni bara skumma texten snabbt för att se så det är rätt. Jag har ingen aning om vad jag har klippt in, visserligen har jag använt googletranslate för att kolla att det låter vettigt men man vet ju aldrig.

Klicka på bilderna så blir de större.

Jättetacksam för hjälp!
ignorera the overlap, och texten på högra sidan är i vinrött numer


bakgrunden är inte rosa längre utan gulvit
är det jättefult att texten går över på bilden, några tips?

Jag ororar mig inte för att mamma ska se eftersom hon inte använder internet men ni som träffar mamma behöver väl inte nämna hennes julklapp^^


Jultips

Tänkte ge er lite tips på hemsidor som har julkalendrar där man fram tills julafton kan vinna fina saker. Klicka på bilderna om ni vill dit.

Den roligaste


På felix.se kan man varje dag kl 17 -20 vinna biobiljetter genom att komma på vilken av deras produkter som är svaret till ett klurigt julrim. Det som gör den här så rolig är att den går på tid. Den första som svarar rätt vinner så jag sitter framför datorn och trycker uppdatera tills jag ser frågan sen får jag lite panik och skriver in ett svar och skickar, jättekul!
Tips är att titta genom deras sortiment i förväg så ni vet vad de har för produkter.

Finast priser för tjejer


På chic.se kan man vinna fina tjejgrejer. Frågorna brukar vara lätta att googla fram och kanske ökar de allmänbildningen lite. Det som är svårt är att motivera varför just jag ska vinna.

Den klurigaste

Här får man ledtrådar varje dag och med hjälp av dem ska man klura ut vad de tänker på. Den här är väldigt svår. Första ledtråden var "349" och andra "Knappt femtio efter, tio färre före". Vad är det de tänker på?!

Mest oväntade

Den här trodde ni inte att jag skulle tävla på va? Men jag gillar tävlingar och om jag vinner kan jag alltid ge det till PG.

Fler julkalendrar kan ni hitta här:
http://www.blienvinnare.com/tavlingar/jul/
Slutspurt på skolan

Igår var jag i skolan från kl 8 tills kl 00.30, 16 timmar och 30 minuter. Det måste vara mitt rekord! Jag hade en föreläsning på morgonen, resten av tiden gick till att skriva klart vårt projektarbete. Det är så mycket man måste korrekturläsa, lägga till, förtydliga, etc etc Men nu är vi klara och har lämnat in den. På torsdag blir det redovisning.


Körlektion 1

Nu har jag haft min första körlektion! Det var jättekul! Vilken känsla att få bilen att åka fram och göra det man vill^^

Min körlärare heter Henke och han var väldigt trevlig och pedagogisk, dessutom höll han sig (och därmed mig) lugn.

Vi började med att han körde ut oss till ett industriområde där det inte var så mycket trafik. Efter att vi stannat gick han genom olika delar i bilen som kopplingen, bromsen, gasen, växelspaken, bakspeglarna och så vidare. Jag fick även lära mig hur man ställer in stolen och vilken körställning man ska ha. Sedan fick jag sätta mig i förarsätet.

Det finns tre inställningar för stolen, höjdled, fram/bak samt ryggstöd. Jag fick ställa in stolen så att den var nästan längst fram för att nå kopplingen på rätt sätt. Sedan hade jag såklart stolen så högt man kunde för att kunna se något. Ryggstödet ska man ställa in så att när man lutar sig bak och sträcker fram armen så kommer handleden till ratten.

Växelspaken i bilen jag övningskör i har 6 lägen. 1-5 och en back. Det var inte som jag förväntade mig för i min bok så kan man se "spåren" dit man ska dra spaken. Medan det i bilen fanns något som täckte över så man fick gå lite på känsel.


Vänster: Hur det var i boken

Höger: Hur det var i verkligheten (fast R låg vänster om 1 i övningsbilen)

Jag fick lära mig att starta bilen. Först ska man lägga i ettans växel, trampa ner kopplingen så långt det går och ha högra foten lite på bromsen. Sedan ska man vrida om nyckel så långt bak man kan och då startas bilen. Henke sa att man ska fixat klart växel och sådant innan man startar för att spara på miljön.

Innan man får köra bilen så måste man titta i backspegeln, vänstra sidospegeln samt vända på huvudet för att se att det inte kommer några andra bilar. Sedan ska man slå på vänster blinker för att visa att man ska börja köra.

Körning går till att man släpper långsamt kopplingen tills man hittar dragläget. Det är när bilen börjar låta lite annorlunda samt rycker lite framåt. När man hittar det ska man trycka ner kopplingen bara en millimeter för att bilen ska stå stilla. Släpper man upp det mer börjar man åka fram. Det jag tyckte var konstigt var att man inte behövde gas för att åka.

Att använda endast kopplingen för att köra kallas krypkörning. Om man trycker ner den så går det långsammare och släpper man lite så går det snabbare. Man får dock inte släppa kopplingen helt för snabbt, då får man motorstopp och måste starta om bilen. Motorstopp får man också om man bromsar för snabbt (tror jag det var...) Vi testade det två gånger för att jag skulle känna på hur motorstopp kändes. Sedan fick jag en egen motorstopp när jag körde för att jag släppte kopplingen.

När man vill stanna bilen så ska man trycka i kopplingen helt och trycka mjukt på bromsen. Det tyckte jag var svårt. Vänstra foten ska trycka allt vad den kan medan högra ska vara väldigt försiktig. Mina bromsningar var lite ryckiga, men inte så farligt som motorstoppsrycken.

Det jag lärde mig idag var:
 • att ställa in bilstolen
 • att ställa in speglarna
 • hur växelspaken fungerar
 • hur man startar bilen
 • hur man krypkör
 • hur man stannar

Vad jag måste öva mer på:

 • bromsa utan att det rycker
 • hur jag ska växla smidigt
 • att titta på speglarna och inte bara rakt fram

 


Snart är det jul aka låtsas som ingenting trots att jag inte uppdaterat på en lång lång tid

Igår julbakade jag och några kompisar. Det blev riktigt bra och lite julstämning infann sig trots att det inte har snöat än. Vi hade köpt lussekatter så vi mumsade på dem samtidigt som vi drack glögg och bakade pepparkakor. Lite julmusik blev det också.


Titta så fint vårt pepparkakshus blev. Delarna till den köpte vi visserligen från Hemköp men julgranen är vår egen design! Ser ni spökena som kikar fram bakom fönstret ^^


Vi är stolta över vårt hus. Lite sorligt blev det dock när vi tänkte på att alla kanske inte skulle vara i Linköping nästa år...


Mina julkalendrar i år. Chokladkalendern med Hello Kitty fick jag av Jakob och Haribokalendern fick jag av Åsa och PG. Tack!

Glöm inte att titta på julkalendern Tjuvarnas jul ikväll kl 18.45 (eller på SVTplay när som helst).


RSS 2.0