Mamma kom hem...

Nu plötsligt kom mamma hem... Direkt blev det massa liv här hehe. Ibland är det skönt när det är tyst.

Klar!

Jag har spenderat de senaste dagarna med att vara sjuk, läsa och sy om min yukata och nu är den klar!

Så här såg det ut före:


Och nu ser den ut så här:


Det var faktiskt väldigt svårt att sy den här gången. Kanske beror det på att jag är rostig eller så kanske det är för att jag aldrig sytt om kläder innan, jag är mer van vid att sy från scratch. Jag gjorde ärmarna rakare, sydde in midjan och sydde in mer volym i kjolen av det jag klippte av.
Den här ska jag ha imorgon på nyårsafton!


Ensam hemma

Mamma ringde och undrade om det gick bra att hon sov över hos kompisen en natt till. Visst sa jag för jag är upptagen med att sy en klänning till imorgon!
Kan inte tro att det redan är nyår imorgon!
Igår såg jag på Gordon Ramsey när han reste runt i Indien och provade äkta indisk mat. Det såg gott ut. Jakob och jag har också lagat "indisk" mat men det är nog inte alls som det ska vara.


Tandoori-kyckling med ris, grönsaksröra, vitlök-/gurkröra och naanbröd som Jakob bakat.

Ombytta roller

I morse kom två av mammas kompisar på besök. Hon hade åkt ut för att handla och möta dem men på något sätt så kom de hit före henne så jag fick underhålla dem lite. De hade kul och bakade egg tarts, så gott!

Nu så bestämde de att mamma ska sova över hos en av dem. Hon kommer hem imorgon eftermiddag. Yay föräldrafritt hehe

Jag är fortfarande ganska sjuk men känner mig bättre!

Frisk snart?

Igår låg jag och sov nästan hela dagen. Mamma smittade mig med förkylning direkt när jag kom hem och igår slog den ut rejält. Jag hade feber, frossa och hostade slem och näsan rann. Usch! Huvudet kändes tungt så mamma kokade två ägg och rullade dem på mitt huvud.
Jag såg ett program om placebo, de fungerar ju för att man tror att de ska fungera. Det betyder att välutbildade intelligenta människor inte kan hjälpas med dessa piller.
Wahh... min hjärna känns fortfarande svampig. Vet inte vad jag säger...

Här är lite bilder


Söta Pixie!


Utsikten från mitt fönster.


Sofia och jag fikade på Pistachia.


Varför har vi inte såna fikaställen i Linköping?


Jag fick en jättesöt muffinsformad sparbössa!

Doktorn

I slutet av november så ramlade jag och skadade knäet. Det var lite pinsamt för jag hade gått hela vägen till skolan försiktigt för att inte halka och sen när jag kommer inomhus och slappnar av, då ramlar jag pga snö och is under skorna. Jag landar rakt på båda knäna och hinner inte ta emot mig med någonting. Det gjorde så ont och jag funderade på att gå till doktorn men till slut så gick jag inte ändå.
Som tur var det en fredag så jag hade hela helgen på mig att vila. De första dagarna kunde jag inte böja benet och första veckorna kunde jag inte gå i trappor. Nu, fyra veckor senare så gör det fortfarande ont när jag rör vid det och jag kan inte sitta på knä eller i skräddarställning (mina två favoriter hehe).
I morse ringde jag till vårdcentralen och de sa att det inte var så normalt att det fortfarande gjorde ont så jag ska boka en tid. Det jobbiga är att de inte kan ta emot tidsbokningar förrän efter nyår så jag får vänta tills dess.
Hoppas att jag inte behöver opereras eller något!!
Knäna är nog den delen av min kropp som jag haft mest problem med. Först smärtorna efter Fuji-bergets strapatser och nu det här...

Bestämt

Jag har bokat bussbiljett hem till Linköping den 11 januari! Och jag har också köpt en present åt Jakob på stan samt beställt en present till åt Jakob på nätet hehe Anna vet vad. Dessutom när Jakob kommer hem så kommer det att ligga en present i brevlådan.
Sen ska mamma och jag ut någon dag och köpa hennes present till honom. Han kommer att få massor!

Jag fick också en present idag, av Sofia. Det är en jättesöt cupecake-formad sparbössa! Den kanske jag och Jakob kan använda till att spara till en resa!

Synd

"Låt den som är utan synd kasta första stenen". Det betyder ju egentligen att ingen ska kasta något eftersom alla har syndat. Jag undrar vad min värsta synd är? Jag har aldrig begått ett brott om man inte räknar sånt som att gå över gatan fast det är rött. Jag har inte gjort något som jag ångrar eller som har satt djupa spår i mig. Jag har inte skadat någon med mening.

Låt oss ta de sju dödssynderna då.

Högmod - Jag har inte storhetsvansinne och är inte så fåfäng. Jakob påstår dock att jag är egoistisk men jag har tänkt på det och tror att alla är det i någon utsträckning. Jag tror att jag är ganska ödmjuk och kan erkänna att jag har fel fast att det tar emot lite hehe

Girighet - Jag är ganska girig men jag skulle inte göra något som skadade någon bara för pengar. Man kan se girighet som en drivkraft, bara det inte går för långt. Jag tror att det inte är själva girigheten som är synden utan vad man gör på grund av girigheten.

Vällust - Där tror jag de menar otrohet och begär efter någon annan än sin egen partner och det är/har jag definitivt inte så det kan vi stryka direkt.

Avund -  Det i sig tror jag inte är så farligt, än en gång, det är vad man gör med det. Om man gör någon illa för att man är avundsjuk så är det en synd men att bara vara det kan väl inte vara syndigt. Jag tycker att synda är något aktivt som man kan kontrollera men att känna avundsjuka går ju inte att kontrollera. Jag kan erkänna att jag är avundsjuk på ganska många men det är inte så att jag önskar dem något illa.

Frosseri - Ok, det här kanske är min synd. Fast vad är det för fel på frosseri egentligen. Man skadar ju ingen annan genom att frossa. Kanske de som ska äta med en men inte får någon mat. Synden här kanske borde bara att slänga mat som kan ätas och det försöker Jakob och jag att låta bli. Fast ibland slängs det lite tredagarsrester där vi redan ätit samma sak sex måltider...

Vrede - Jag skulle inte säga att jag är arg eller hämndlysten av mig men jag kan erkänna att jag är sur och irriterad, speciellt på Jakob, ganska ofta. Anledningen brukar vara att jag är hungrig och så tar jag ut det på honom... Det är ju inte särskilt trevligt och inte alls kul för honom.

Lättja - Den här kanske stämmer ganska bra på mig ändå. Att vara likgiltig och lat, att inte bry sig. Det skadar ingen om jag en fredagskväll slumrar framför tv:n istället för att plugga. Men jag hoppas att jag är en sådan person som skulle reagera i fall jag såg ett brott begås, i fall jag såg någon som behövde hjälp.

Der finns ett enkelt sätt att undvika många av dessa synder och det är att man syndar minst om man inte umgås med andra, om man inte träffar andra människor så skadar man inte dem. Man ska alltså hålla sig för sig själv och undvika andra. Eller så kan man istället för att undvika synder, satsa på att göra bra saker!

(Illa) dold reklam

Såg en hongkongshow om inredning och hela programmet var som en ikeareklam. De skulle göra om en liten lägenhet så att den blev mer funktionell och de hade också klipp med hur man ska välja gardiner och madrass osv. Alla saker de använde kom från IKEA och man kunde se att de spelat in massor av klippen från ett IKEAvaruhus. Det var ganska kul för jag kände igen ett par gardiner som Betty har nu och massa annat!

Dagens insikt

Fick reda på att mamma födde mig när hon var 35 år! Har alltid trott att det gällde Betty men tydligen fick mamma inte henne förrän hon bar 41 år!

Barn

Efter att ha sett årets julkalender så var jag avskräckt. Barnen där verkade helt dumma och otrevliga. Jag ville inte alls ha barn efter att ha sett dem. Men nu ser jag på Kajsa Kavat på tv, barn kan nog vara duktiga och söta ändå!

Julafton

Igår var det julafton, det blev inte riktigt som jag trodde men ändå rätt så bra!

Dagen började med att jag vaknade och gav present till mamma. Hon fick ett dusch-/badset med ginsengdoftande grejer. Av jakob fick hon chilisalt. Jag tror hon gillade det mer hehe
Jag fick en honungstvål och te av Betty. Tack! Det luktar jättegott!
Mamma hade inte köpt något till mig så jag sa att jag kunde ta nudlarna, får se om jag får dem.

Efter det föreslog mamma att vi skulle ha julmaten till lunch och äta rester till middag så kunde vi laga något annat idag. Ok, sa jag och la in revbensspjällen i ugnen och började hacka potatis.Så här såg det ut när det var klart. Jag var orolig att mamma inte skulle gilla Janssons frestelse men hon var nog den som åt mest av det. Sedan hittade jag tre burkar sill i kylen, det blev mer juligt än jag trodde.

När vi hade ätit färdigt tänkte jag förbereda mig för att gå över till Anna men då kom mamma och ville att jag skulle hjälpa henne fylla i papper om bostadstillägg... Det var väldigt förvirrande. Lysande av Betty att hon klarar av att hjälpa mamma med sådant i normala fall. Jag blev väldigt frustrerad när jag skulle förklara för mamma vad alla ord betydde och vilka papper man behövde kopiera. Till slut blev det klart men jag vet inte om det blev rätt...

Jag gick i alla fall över till Anna och sen kom Jenny så bytte vi julklappar. Jag fick jättesöta rosa tofflor och en mangolotion som luktar jättegott av Anna. Av Jenny fick jag en deckare som handlar om mord/våldtäkt i Linköping, spännande, har redan läst mer än halva idag och det är kul att känna igen gatunamnen och ställena de nämner. Jag fick också en stor fin sjal och ett DIY-armband av Jenny. Tack för de fina julklapparna!När jag var hos Anna så gick Kalle Anka på tv men jag tänkte att jag kunde se det sen på datorn fast när jag kom hem så hittade jag inte det på svtplay... Någon som vet vilket klipp som var nytt i år?

På vägen hem från Anna så stötte jag på Yin som var ute med Alvin. De skulle åka pulka så jag hängde med! Väl framme vid kullarna så tyckte Yin att jag skulle åka med Alvin först. Jag var lite rädd (ok mycket rädd) när jag väl satt i den inte så stadiga pulkan med Alvin i knät. Han är bara två år men mycket modigare än mig. Vi åkte ner och det var inte så farligt. Alvin tyckte att det var jättekul och ville åka igen och igen. Stackars Yin hade dock inga vantar så efter ett tag så gick de hem och jag gick hem till mig.
Jag tyckte också att det var kul att åka, mycket länge sedan sist! Jakob har snackat om att åka med mig men aldrig tagit tag i det men nu fick jag åka i alla fall!

När jag kom hem hade mamma ätit upp nästan allt av Janssons frestelse hehe. Jag åt resten och efter det hjälpte jag mamma med att fixa Hongkong-tvprogram till tv:n. Vår tv kan bara ta avi, så jag var tvungen att konvertera allt från rmvb till avi så det gick att se. Medan jag gjorde det så kunde datorn inte göra något annat så jag satt och läste i boken jag fått av Jenny.

På kvällen pratade jag lite med Jakob på telefon. Han verkar sakna mig, det är bra för då kanske han uppskattar mig mer sen när vi väl ses igen hehe

Så var alltså min julafton!

Dan före dan

Idag har jag haft fullt upp. Anna ringde mig efter att jag hade bytt strö till Pixie och undrade om jag ville följa med till stan och handla julklappar. Det såg kallt och blåsigt ut men hon lockade med lunch så jag hängde på hehe. Vi åt på Koreana, en jättestark biff med spansk peppar. Ägarinnan sa till oss att inte dricka vatten för det skulle bara göra det värre men vi kunde inte låta bli för det brände verkligen. Lyckligtvis så fanns det vattenkannor på bordet så vi fyllde på själva hehe. Men trots att det var starkt så var det jättegott. Vilken tur man har som har en generös jobbande kompis som bjuder på mat. Tack Anna!

Efter maten som tog någon timme för vi snackade på ganska ordentligt så gick vi runt och köpte julklappar. Ska inte avslöja vad Anna köpte ifall någon som ska få present läser här men jag tyckte det var väldigt fina saker!
Jenny ringde när vi var typ klara så vi bestämde att vi skulle fika.
Vi gick till Mezo, ett café som jag aldrig hade varit på men det var jättemysigt. Vi satt nere i källaren som var inredd med låga bord, väggsoffa och belysning i form av tända ljus. Mysigt! Fikat var gott också, jag tog varm choklad och morotskaka. Där satt vi tre och snackade länge så jag kom inte hem förrän runt sex.

Väl hemma väntade mamma och hon ville att vi skulle gå och handla på CityGross inför julen. Så vi gick dit när det var beckmörkt ute. Jag hade inte tänkt på vad vi skulle laga för det känns som om julen kommer så snabbt i år. Men mamma hade köpt revbensspjäll så jag köpte svartvinbärsgéle att ha till. Jag ska också göra en Janssons frestelse för jag såg det på tv igår och blev sugen. Sedan ska vi ha prinskorv (mammas val) och rödkål (mitt val). När vi skulle köpa rödkålen så var det bara burkar kvar längst in på översta hyllan så jag kunde inte nå dem. Efter att ha hoppat lite och funderat på om jag skulle klättra på hyllan så bad jag en kille om hjälp istället. Är man kort får man vara ödmjuk hehe.
När vi kom hem var jag fortfarande jättemätt så jag lekte med Pixie tills hon somnade och sedan lade jag ner henne i fiskskålen och åt middag.
Mamma har kollat på hkdrama hela kvällen så nu är de slut, måste hitta något annat att se på åt henne.

Växtvakter

Efter att Jakob hade åkt hem (så gjorde jag en tenta och efter det) så hjälpte jag en kompis att flytta hem lite växter till oss. Hon ska vara i Spanien en termin och plugga så vi ska vara hennes växtvakter. Tänkte visa bilder på växterna så Jakob inte blir superöverraskad när han kommer hem.


Så fint med adventsljusstaken jag fick av Jakobs familj för något år sedan!


Den här plantan är stor och tung!

Äntligen hemma!

Resan gick mycket bättre än jag hade tänkt mig. Det började ganska bra för jag träffade en kompis på stationen så vi snackade lite innan hennes tåg kom. Mitt tåg var dock 35 min försenat.
Jag hade tur som satt med tre trevliga personer och en hund. Vi pratade och löste korsord tillsammans så fastän tåget blev sammanlagt 1 timme och 10 min sent så var det inte så dåligt.
I Lund så kom jag på ett tåg mot Helsingborg nästan direkt och det tåget tog bara 25 min (medan det på min biljett stod att det skulle ta 50). Och sedan, direkt när jag stigit av tåget så var bussen vid busshållplatsen, perfekt timing!
Nu har jag precis ätit middag och känner mig dåsig.


Festmåltiden mamma dukade upp!

Snart åker jag

Har precis packat det sista och ätit upp all mat, bland annat en fjärdedels kladdkaka som blev över efter igårkväll. Vad skönt att alla tentor är över och att jullovet börjat!
Jag ser fram emot att vara hemma och göra ingenting! Jag har ju inte haft något sommarlov i år så det blir att dega lite extra när jag kommer hem hehe
Men jag har faktiskt några saker jag skulle vilja göra. Jag tar med min yukata för jag vill sy om den till en "vanlig" klänning, ni får se hur det blir när jag är klar. Jag vill också börja investera i aktier. Jag har lagt in pengar på en depå men inte köpt något än, tänkte göra det efter nyår så jag slipper skatt.
Måste plugga lite japanska också. Har saknat det lite under den här terminen då den enda japanskan gick ut på att skriva rapport och inte läsa eller lära sig nya ord.


Fri!

Igår var min sista skoldag! Yay! Så från och med idag kan jag stanna hemma och plugga. Jag har tentor på måndag och på tisdag, sen är det dags att åka hem!

Så egentligen är skolan inte slut riktigt än men det är jätteskönt att slippa gå till skolan. Jag har inget emot att plugga, jag gillar bara inte att gå ut i det kalla vädret.

Jakob har också börjat sin tenta-p som vanligt med att stanna uppe halva nätterna och gå upp sent på dagen. Vi ser alltså varandra lika mycket som när jag gick i skolan...


Mat! och annat


Förra veckan gjorde jag hemlagad pyttipanna med rotfrukter och vildsvinskorv. Synd att vi inte hade inlagda rödbetor hemma.


Jag lagade "mong yiu" medan jag fick instruktioner av mamma per telefon. Det blev inte alls lika god som mammas. Men färgglatt var det!


Kallt i Linköping. Det här såg jag på väg hem från Laserdome.


Nu har det blivit lite julpyntat hos oss. Ser ni förresten att vi har ett nytt bord?


Jakob köpte det från en kompis. Han tyckte att vårt gamla bord var ostadigt men jag tror största anledningen är för att han vill spela rollspel kring ett runt bord hehe

Test av Arlas smaksatta grädde

Jag blev utvald som testpilot för Arlas nya smaksatta grädde så i lördags tog jag min kupong och gick till Hemköp och hämtade hem en grädde med chokladsmak och en med jordgubbssmak.Jag hade sett fram emot att testa dem och speciellt såg jag fram emot att smaka chokladgrädden.

Jag och Jakob orkade inte baka något igår så vi vispade bara upp lite och smakade som det var.


Chokladgrädden smakade jag på innan vi vispade och det var gott, som pucko! Efter vispningen smakade det dock inte lika gott. Som ni kan se så var det inte så chokladigt. Jag tyckte att det smakade nybakt, bränt bröd med smör. En konstig liknelse kanske men det var lite bittert från chokladen vilket smakade som bränt bröd och sedan smakade det smör.


Jordgubbsgrädden å andra sidan var en stor hit! Tänk er midsommar och färska jordgubbar som man mosar i grädde med socker! Så gott! Plus också för jordgubbsfröna man hittade i grädden, det kändes fräscht och inte som artificiell jordgubbssmak.
Tur att vi testade smaken innan vi bakade för annars hade jag tänkt använda chokladgrädden att fylla petit choux med men istället tog jag jordgubben.


I den första batchen blev de lite små så jag kunde inte fylla dem. De fick chokladglasyr istället.


Så här såg andra batchen ut. Riktigt gott! Som ni ser har jag använt spritsen jag fick av mamma.

För att avsluta. Jag kan rekommendera Arlas smaksatta jordgubbsgrädde, speciellt nu på vintern när man saknar färska jordgubbar med grädde.
Chokladgrädden är god att dricka som den är (kanske inte så bra för hälsan dock) men när man vispat den så tyckte jag inte så mycket om det. Jag löste det genom att koka (choklad)kola av den och det blev gott!
Laserdome

Igår fyllde min kompis år och vi firade med att julpyssla och sedan en helkväll på laserdome. Vi var 30 personer så vi hade hyrt hela stället. Det var första gången jag spelat laserdome i Linköping och förmodligen den sista. Jag är inte alls bra på laserdome! Jag spelade 3 omgånger och vid alla låg jag sist. Det var kul men idag har jag jättemycket träningsvärk.

Jag kanske inte är tuff nog för laserdome? Jag hade ju fördelarna att jag är liten/kort dvs syns inte så bra och dessutom hade jag svarta kläder och svart hår men å andra sidan så får jag panik ganska lätt, är inte så strategisk och har en tendens att skjuta på allt jag ser, inklusive lagkamrater...

Om det fanns en kurs för att bli tuffare så skulle jag ta den. Lära sig överlevnad, att ta konflikter, ingjuta respekt i folk! Var snäll och säg till om ni hittar en sån kurs!


bild från Laserdome-Linköping

TOKIO med Ding Dong

Jag har fastnat för den här jullåten så jag tänkte dela med mig.

Fler bilder


Igår lockade jag håret med en papperspåse. Jag såg tipset på youtube.


Och här är resultatet. Det blev väldigt lockigt! Näst gång ska jag ta mer hår per pappersremsa.


Jag gjorde en egen version av tarte tatin.


Det är en paj med karamelliserade äpplen. Gott!


Av pajdegen som blev över gjorde jag små kakor.


En del av våra lussebullar. Längst upp til vänster: J hjärta H, gjord av Jakob. Längst upp till höger: Helena, gjord av Jakob. Nere till vänster: en uppochner vänd älg som tappat ett öga, Helena. En julgran, Helena och en pistol, Helena.Bilder


På vägen till skolan.


Jag lagade wonton till Jakob och min 50 månadersdag.


Godis från gratisgodis!


Vi bakade lussekatter och jag gjorde en Jakobbulle. Det roliga är att jag gjorde hans hår av russin men som ni ser så föll det av i ugnen. Hoppas att det inte är en förutsägelse av framtiden.RSS 2.0