Sportlov?

Det var jättefint väder här i Inage idag. Jag gick till och med och handlade i shorts! Efter att jag handlat så skulle min kompis och jag spela bordtennis men ingen av oss var särskilt bra på det så det blev ganska mycket springa runt och fånga bollen. Vad snällt att man kan låna all utrustning och till och med plats att spela på här där vi bor. Lite exercise fick vi!
Efter det så ringde vi en till kompis och gick till 100 yen-affären för att köpa badmintongrejer. Två racket och en boll (?) kostade 105 yen dvs ca 8 kr! Jag köpte förutom det även ett hopperep. Sedan gick vi till parken och började spela. Ingen av oss var så bra på badminton heller men vi skyller på att det var blåsigt hehe

Efter det åt jag gröncurry till middag. Gott!
De kom över vid sju och så hade vi filmkväll. Vi brukade ha det hela tiden innan men eftersom vi haft mycket att göra på sistone hade vi uppehåll. Ikväll såg vi på Mindhunters. En film som jag rekommenderar. Väldigt spännande!

Jag ringde även till posten om någon som kan komma och hämta mitt paket. De kommer på fredag så mamma och Betty får väl paketet någon gång i april.

Imorgon kommer Emma hit! Vi ska hitta på roliga grejer och kanske gå på karaoke om hon vill.Sakura saku

Idag skulle Jakob och jag åka till ett museum över japansk historia dit vi redan varit en gång men eftersom Jakob hade extra biljetter så tänkte vi åka dit igen. Jag slog upp museum history Japan Chiba på Google och kom fram till muséets hemsida, skrev ner hur man skulle ta sig dit och ritade till och med en karta.
När vi reda hade bytt tåg en gång och var på väg mot Chiba-dera kom Jakob med följande uttalande: Låg inte muséet i Sakura? Och det gjorde det ju. Muséet som jag googlade upp var ett annat museum över historia... Hur många sådana kan det finnas i Chiba?! Hehe åtminstone två vet vi  nu.
Det slutade med att vi åkte till muséet jag hade kollat upp och det var inte så dåligt.Maten som jag förberedde i morse till vår picknick.På vägen till muséet passerade vi en Plumeria, men det här var ett bageri.Jakob som går i förväg för att han skäms över att flickvännen ska fota grejer. Varför köpte vi en kamera för?!Vid muséet fanns det en stor park som var gratis att gå i. Här ser ni Jakob framför ett blomande plommonträd.Vi picknickade bland några stenar. Det var jättevarmt i dag, perfekt för att äta ute!Jakob fågelskådade lite efter att vi hade ätit upp.Jag fick inspiration från Pernilla och Lams blogg, vi behöver ingen som tar foto åt oss för att vi ska komma på samma bild.I parken fanns det också en sjö med ankor! (eller är det gäss?)I en del av parken fanns det massa statyer och även en byggnad(?) som såg romersk/grekisk ut.Från statykullen kunde man se ut över staden. Hehe det ser ut som om jag har fångat statyn på bild i en pinsam situation.Jakob ville inte bli fotad och gömde sig bakom pelarna men man kommer inte undan mig!Medan vi vandrade hittade vi ett blommande träd vi ett övergånsställe. Det kändes animeiskt!Det fanns en del i parken med över 200 sakuraträd.De har precis börjat knoppas. Så vackert.Egentligen ska inte sakura blomma förrän i april men dessa kanske är tidiga. Eller så är de inte sakura?Rosa blommor och blå himmel!Vita blommor är också fint.Det fanns inte så många unga människor där, mest pensionärer och barnfamiljer. Och vi!Sedan hittade vi till och med en bro så man kunde beundra sakura ovanifrån.Jag gillar broar!

Det slutade med att vi vandrade runt i parken och aldrig gick in på muséet. Vi får åka tillbaka någon dag.
I mataffären"Så fint upplagt och så fräscht det ser ut med en kvist persilja ovanpå. Men vänta det är inte persilja utan en grönfärgad plastbit...""En big bag chipspåse!"
"Men den ser ju ut som en vanlig chipspåse i Sverige."
"Den innehåller bara 170g chips..."Bak- och framchoklad för killar som vill ge tjejer choklad på alla hjärtans dag, för det är ju så bakvänt...

Lovdagar

Jag har hållt mig ganska upptagen under lovdagarna.
Onsdag: Tsukiji.
Torsdag: Sova ut och skaffa låda till att skicka hem paket.
Fredag: Karaoke och fixa grejer att skicka hem.
Lördag: Shopping i Harajuku och Shibuya.

Förutom att shoppa så var jag och en kompis först på en allt man kan äta pizza- och pastabuffé.För ca 1300 yen, ungefär 100 kr så fick man under obegränsad tid äta allt man kunde. Det var så gott med pizza! Länge sedan sist hehe. Jag gillade bbq chicken-pizzan bäst, den hade kyckling, paprika, färsk tomat, lök och mango som toppingar.Till efterrätt fanns det efterrättspizza med vanlijsås istället för tomatsås och chokladkaka, valnötter och smältande marshmallow som topping. Jättegott! Det i bakgrunden är inte en bit bränd pizza utan en squid ink-pizza, krämig och god.Ni som känner mig vet att jag länge velat prova macarooner och idag slog jag till med en sakurasmakande macaroon från Starbucks. Krispigt yttre och kläggigt inre, väldigt sött men så mumsigt!Till det drack jag en sakura cream frappuchino. Inte värt priset och ganska intetsmakande, men nu vet jag det!

Imorgon ska Jakob och jag ut och vandra runt lite, förhoppningsvis är det bra väder!Midnattstrip till Tsukiji

I natt var jag och kompisar på en nattlig resa till Tsukiji fiskmarknad. Jag var där för två år sedan men jag ville dit en gång till inte minst för sushifrukosten!

Det började klockan 22 på natten då 20 stycken energiska studenter och en lärare samlades på skolan för att tillsammans åka in till Tokyo.Efter 2 tågbyten så kom vi fram till en station i närheten av Ginza. Då var klockan snart tolv och vi gick in på Denny's, en familjerestaurang, för att slå ihjäl några timmar och för att äta lite nattmat dvs efterrätt!Kan ni gissa vilken som var min efterrätt? Ledtråd:Kiwiglassen var god!

Anledningen till att vi spenderade någon timme på restaurangen var för att vi skulle sova på ett mangacafé i väntan på att fiskmarknaden öppnade men det var billigast att bara vara på mangacaféet tre timmar. Så vid ca kl 01.00 gick vi från restaurangen genom ett fortfarande ganska så livligt Ginza och kom fram till något som jag har velat besöka sedan jag kom till Japan. Tre timmar på det här mangacaféet kostade ca 1000 yen och då ingick allt man kunde dricka, manga och datorer samt sköna stolar.Den här fåtöljen spenderade jag tre timmar i men jag sov bara en halvtimme för det fanns en bra manga som jag velat läsa där. Det var ganska mysigt, man fick ett eget bås med fördragbara gardiner.Såhär såg det ut. Lite trångt men inte många som rörde sig ute i korridorerna ändå.

Vid 4-tiden så tog vi oss ut på gatorna igen och nu var det ganska ensligt och tyst, i alla fall tills vi kom fram till de större vägarna. När vi var framme vid Tsukiji så kändes det som om det var tidig kväll istället för tidig morgon på grund av alla morgonpigga fiskare och fiskhandlare.Det började snöa medan vi gick och snöfallet blev bara värre och värre, när jag kom hem vid 8 på morgonen så höll det fortfarande på. Fast när jag gick upp vid kl 14 så var det solsken och allting hade smält. Tänk så många gånger det kanske har snöat på natten utan att jag ens vetat det för att allting smält tills morgonen...Det var stort och kallt på Tsukiji. Vi fick fråga om vägen tre gånger innan vi hittade till tonfiskauktionerna.På vägen dit så fick man bland annat se hur man skär upp stora frysta fiskar. Sågen liknar den vi hade på träslöjden.Dde små lastbilarna fanns överallt och om man inte gick riktigt nära vägkanten så kunde man bli påkörd.När vi var på Tsukiji för två år sedan så fick man gå som man ville i auktionssalen och se på de stora frysta tonfiskarna men nu så är besökare begränsade till en smal remsa av golv där vi inte är i vägen.Vi var där i ca en timme och såg på medan de förberedde för auktionen genom att rada upp fiskarna och klistra på nummerlappar och sen såg vi lite av auktionen också. Mycket högljutt sjungande av auktionsförrättaren och diskreta handsignaler från bjudarna.Det har blivit väldigt strikt sen vi var där sist. Nu fanns dessa skyltar lite här och var och en vakt gick runt och höll upp en "No Flash"-skylt.
Ungefär vid kl 6 lämnade vi fiskmarknaden och tog oss till den delen av Tsukiji där de säljer mat.Det snöade fortfarande och var iskallt. Vi passerade många dyra sushirestauranger innan vi hittade det här stället som serverade fisk och skaldjur på ris billigt. Tyvärr var det inte inomhus utan mer under en takbelagd gränd så mina redan frysna tår tinade inte upp medan vi satt där.Det blev bättre, mycket bättre, när maten kom! Jag valde en kaisendon (海鮮丼) med 7 sorters pålägg. En tidig men oerhört god frukost.

Efter maten så åkte vi hem och sov.

Ps. Jag har märkat att inlägg som jag har publicerat inte kommit upp på bloggen. Måste kanske maila blogg.se igen...

success and failure

På alla hjärtans dag var planen att vi skulle ut och äta sushi men när vi väl gick ut så var det iskallt. Så istället skickade Jakob hem mig och cyklade för att köpa hämtsushi. Det var jättegott och snällt!

Efter maten så fick han chokladen som jag hade gjort till honom. I år blev det en liten ask med två våningar av chokladtryfflar.Det blev han glad för man hen blev kanske ännu gladare för efterrätten.Som var brylépudding. Jag vet inte hur många puddingar Jakob har ätit sedan vi kommit till Japan men han har provat alla sorter som finns i affärerna, han äter ofta två stycken åt gången och mer än en gång i veckan...

I år gjorde jag inte bara choklad till Jakob utan också till mina forskarrumskamrater.Det var kul att dekorera!21 st blev det sammanlagt. Borde räcka.

Ovan var alltså successen. Det som gick mindre bra var att ge choklad till en av lärarna.

Först gav jag till chefen över mitt forskarrum och också en av mina professorer. Han blev glad och sa att jag anpassade mig till japanska traditioner! Sedan gav jag till min advisor. Han blev också glad. Så knackade jag på hos en annan lärare och när jag räckte fram chokladen så blev det fel.

"Jag kan inte ta emot det på grund av vår relation, jag ska sätta betyg på dig. Men jag tar emot dina känslor"

What?!! Så pinsamt. Ok, jag förstår och respekterar det han gjorde för jag tycker inte heller att det är rätt att ta emot "mutor". Men det kändes ändå pinsamt. Och eftersom det hade gått så bra att ge till de andra lärarna så blev jag lite paff och kunde inte säga något i stil med att jag inte ville att det skulle påverka mina betyg...
Så nu sitter jag här med två askar choklad, jag vågade inte gå till den sista läraren efter misslyckandet, och vet inte vad jag ska göra med dem. Hehe kanske ska jag äta upp den japanska alla hjärtans dag-chokladen själv.

Helgen är här!

Idag är det fredag och med bara 2 dagars lektioner kvar i nästa vecka så kan man nästan säga att vårlovet har kommit! Hehe tänkte fråga vad ni ska göra under den kommande månaden av ledighet men kom på att i Sverige så har man inget vårlov. Ni får njuta av sommarlov istället medan jag måste gå i skolan i 30-gradig värme...

Ikväll ska jag och måndagsklassen på nomihoudai dvs allt man kan dricka (av alkohol) men eftersom jag inte dricker så kommer de 2500 yen som det kostar att vara ganska bortslösade. Nåja, jag får väl se det som en investering i mänskliga relationer. Plus att de har lite mat där också hehe

Imorgon måste Jakob, jag och kanske några till äta middag på en viss restaurang annars så går vår 10% kupong ut! Innan dess ska jag åka in till Tokyo och shoppa. Jag vill köpa en ny klänning till Alla Hjärtans dag och kinesiskt nyår.

På tal om Alla Hjärtans dag, idag har jag köpt choklad till mina 5 professorer. Jag tänkte först inte ge dem för jag har inte fått mina betyg än och jag vill inte att de ska tro att det är en muta men samtidigt så är Alla Hjärtans dag en högtid då man ska visa uppskattning och tacksamhet och det känner jag för dessa professorer så de får choklad i alla fall.

Jag har förresten mailat blogg.se om att det inte går att kommentera. Tack Anna för att du uppmärksammade det.

Tentor i Japan

Tänkte berätta lite om hur det är att skriva tekniska tentor här i Japan så att ni som ska komma hit är lite förberedda i alla fall. Jag har nu haft tre stycken tekniska tentor och de var inte som att skriva tenta i Linköping. För det första så är de bara 90 minuter jämfört med 5 timmarstentorna jag är van vid. För det andra så beror tentaupplägget helt på professorn så alla mina tre tentor var ganska olika.

Den första tentan var välorganiserad. Det fanns ett papper där det stod var man skulle sitta och inför tentan hade läraren sagt tydligt vad man fick ha med eller inte ha med. Först fick vi ut svarspappret och sedan ett 3-sidigt häfte med frågor. På svarspappret fanns det boxar där man skulle fylla i svaret men inget annat, man fick inte heller kladdpapper så jag räknade på baksidan av frågehäftet. Jag tycker inte alls om systemet med att bara skriva in svaret och inga beräkningar. Man får alltså 0 poäng även om det bara är ett litet slarvfel man gjort. Eftersom vi inte kunde sätta igång med tentan förrän 10.31 så fick vi på oss till 12.01. Väldigt noga med tiden.

Den andra tentan hade också bestämda platser men istället för ett svarsblad så fick vi ett  stort randigt papper där vi skulle göra alla uträkningar. Varför har de inga rutade papper? Inte heller här fick vi kladdpapper. När jag hade skrivit slut på det randiga papperet så visste jag inte om jag skulle gå fram och hämta ett nytt papper eller om jag skulle räcka upp handen och få ett. Jag bestämde mig för att räcka upp handen och tydligen var det rätt för en tentavakt kom men han sa till mig att man ska skriva på baksidan också så då gjorde jag det. Det är en stor skillnad från Linköping där en uppgift löses på ett papper. Här såg allt så flummigt ut efter att jag fyllt pappret. Jag tycker synd om den som ska rätta...

Den tredje tentan var förvirrande. När alla studenter samlats så kom professorn in och började ge instruktioner om hur alla skulle sitta. "På de här tre borden ska ni sitta mot vänster och de där ska ni sitta mot höger. Nr 1-10 vid första bordet, 11-20 vid andra bordet. Oj, man får plats fler än tio vid varje bord, ja men då sätter ni er också där.... De som ska ta omtenta sätter er vi kanterna. Ok, slut på plats, sätt er där det finns plats." Det tog lite tid men sedan delades samma stora randiga svarspapper ut och ett frågepapper. Under tentan så gick den här professorn runt, vid de andra tentorna så försvann professorerna ut någonstans. Professorn frågade mig mitt under tentan hur det gick och om jag behövde hjälp. Sen ritade han ut ett av svaren åt mig... Det var snällt på ett sätt men kändes lite fel...

Så nu vet ni lite mer om hur det är att tentera i Japan. Det beror helt på professorn så fråga japaner som gått kurserna innan hur det var. Det finns inga träningstentor heller men om du hittar en japan som gått kursen så kanske han eller hon har kvar sin tenta.
Måste säga att det svenska systemet är mycket bättre än det japanska.

Godsaker

Igår köpte jag ett paket pandakex, de är ganska vanliga i asien men jag hade inte provat i Japan än för att jag fått för mig att de inte skulle vara goda. Lyckligtvis så vet jag nu att jag hade fel, måste köpa fler!Snart är det hinamatsuri, en högtid där flickor firas och man ställer ut fina dockor för visning i hemmet. Pandakexen hade därför hinamatsuri-tema. De här hade jordgubb- och mjölkfyllning men de menar kanske kondenserad mjölk för fyllningen var inte rinnig, eller ens krämig, det var mer som choklad.Inuti paketet fanns de här gulliga pandorna. Lägg märke till att nästan alla är olika. Så goda och och söta! Ska testa de andra smakerna också.Idag så provade jag en ny kitkat. Raspberry & Passionfruit låter som en surlig kombination och det var det. Fast vädigt uppfriskande och passande till den mörka chokladen.Mumsigt. Lägg märke till alla hjärtan på förpackningen. Tror att det beror på alla hjärtans dag.

Tentastress

Jag har massor av plugg att göra men på grund av att det är så stressande att ens tänka på det så har jag gjort en massa annat istället för att plugga. Som att sova 3 timmar eftermiddag...
Bild på när det snöade och utbytesstudenter samlades för att kasta snöboll och bygga snögubbar.

Tokyo Dome City

Fram till alla hjärtans dag är det speciella belysningsdekorationer kring Tokyo Dome City så igår åkte vi dit för att ta oss en titt. På vägen dit så bytte vi tåg några gånger och tack vare det så fick vi bland annat se väldigt små gångtunnlar(?) och fin utsikt.Jakob visar att skyddsplasten behövs. Ser ni så smal plattformen är på andra sidan. Det var lika smalt på min sida. Kanske Tokyos smalaste tågperrong?Såhär såg det ut från utsidan. Fint!Tokyo Dome City. De hade fritt fall, flume ride, pariserhjul och lite annat. Även många souvenirbutiker, bland annat Jump Shop med en massa animegoods.Dekorationsbelysningen var jättefin. Men svår att ta bild på.Lite folktomt men det var trevligt att gå bara vi två och inte behöva trängas.En jättestor kupol som man kunde sitta under.

Efter att vi gått runt lite och fotat så bestämde vi oss för att äta på The City Buffet och Jakob skojade om att det fanns ett ställe i Southpark som hette likadant fast att de kallade den The Shitty Buffet. Det visade sig att vi skulle litat på Southpark. Kanske refererade de till det här stället? Ok, så illa var det inte för pizzan var jättegod och salladsbuffén hade okra! Men när vi först kom dit så var all mat nästan slut och eftersom det är 90 minuter begränsad tid så var det inte så kul. Köttet som en kock tillagade direkt framför en såg jag fram emot men köttet var ganska segt och det fanns inte alls mycket att välja på i drinkbar. Anse er varnade.De hade ett gulligt mumintrollcafé!Vi tog de obligatoriska purikura-bilderna, den här gången i en maskin som ger en extra framträdande ögonfransar. Tänk vad teknik kan göra.

Våren är här! I alla fall officiellt

Här i Japan så välkomnar man våren varje år den 3 februari genom att kasta bönor på demoner och äta hela sushirullar. Denna högtid kallas setsubun. Jag var ganska upptagen den dagen men lyckades köpa hem en hel sushirulle fylld med ål, ägg, lax, räkor, squid, bläckfisk, gurka, krabba och tonfisk. Vanligtvis är det 7 lyckobringade ingredienser men jag fick (köpte en med) lite extra hehe. Seden är att man ska äta hela på en gång utan att säga något vänd mot årets lyckohåll som var västsydväst. Det gick sådär. Jag har ingen kompass så jag vände mig mot datorn istället. Dessutom upptäckte jag att jag pratar ganska mycket, även när det bara är jag där. Men jag hoppas att lyckan (och våren) infinner sig i alla fall.Gott!

För ett tag sen så var jag och bowlade med några kompisar. Bowlinghallen låg på fjärde våningen i en byggnad. Det har jag aldrig sett i Sverige.Och de har en vending machine för bowlingsskor.
Det är ganska billigt att bowla här i Japan. 1 runda kostar ca 35 kr per person och skorna kostade 25 kr att hyra.

40 månadersdag!

Idag firar Jakob och jag 40 månader ihop! Jag är dock så upptagen att vi inte ska hitta på något nu utan väntar tills på fredag. Då ska vi åka till Tokyo Dome City!


bild från google

Den här veckan har jag 4 tentor, nästa vecka 3 st och en presentation och nästa vecka igen en sista tenta....
Det är inte lätt med tekniska tentor på japanska. Det finns inte heller övningstentor så jag har ingen aning om hur tentorna kommer att se ut... Nåja, jag gör mitt bästa och mer kan man ju inte göra. (Jag kan i och för sig plugga nu istället för att blogga hehe)

RSS 2.0