Chokladläsk

För någon dag sedan så läste jag i en svensk blogg om att det fanns chokladläsk i Japan. Dagen efter det så hade Saty promotion av just chokladläsk så jag köpte en flaska. Vilket sammanträffande!



Förvånansvärt nog så är själva läsken inte chokladfärgad men flaskan har i alla fall smaskiga chokladbitar på sig.



Läsken doftar lite artificiell choklad, som läppglans eller krämer med chokladdoft gör. Men smaken är det faktiskt inget fel på. Det smakar friskt och chokladigt! Konsistensen känns lite tjockare än vanlig läsk vilket förstärker chokladkänslan. Jag tycker inte om för bubbliga drycker och lyckligtvis var chokladläsken inte så bubblig men ändå frisk. Rekommenderar att prova i alla fall en gång.



Idag är det ganska varmt men blåsigt och grått här i Inage. Tur att jag har chokladläsk att muntra upp mig med!

Inför Alla Hjärtans Dag

Efter skolan så cyklade jag till Saty för att köpa lite tonfisk på burk men innan dess så åkte jag upp till andra våningen för att se om de hade rea hehe. Där fick jag en överraskning. Där det förut såldes billiga strumpor och underkläder fanns det nu hylla efter hylla med choklad!



Ja, i Japan tar man alla hjärtans dag på allvar.



Det finns hyllor för tjejer som vill göra sin egen choklad.



Eller för de som föredrar färdigköpt.



I Japan är alla hjärtans dag en högtid då tjejer ger killar choklad. Jag förstår dock inte varför de har så söta chokladklubbor. Kanske gillar även killar Hello Kitty i Japan.



Jag köpte två paket för att göra till killarna i mitt labb, de är så snälla!



Mitt problem är att jag inte vet riktigt hur många killar det är i labbet, och det finns även ett grannlabb som kommer över ofta...



Det här är vad som fanns inuti ett av paketen. Är det värt 40 kr?



Det här kostade också ca 40 kr. Jag ska behålla formen och göra hemma i Sverige också!



Jakob är så söt nyvaken. Hehe just den dagen så såg hans hår verkligen ut så, det bästa är att efter att han petat ner tofsarna bakom öronen så hoppade de fram igen hehehe

Såklart ska jag göra choklad till Jakob men hur det ska se ut är fortfarande hemligt! Eller rättare sagt, jag vet själv inte hur jag ska göra än hehe

Färdigpromenerat

Det var kallare än vad det såg ut utomhus men ändå helt ok. Jag och Jakob tog en runda runt kvarteret och hittade en mataffär som vi aldrig varit i förrut. Där hittade jag papaya! Innan vi kom fram dit så gick vi förbi 3 lekplatser, uppför 2 trappor och ner för 1 brant backe.



Mabushii!



Jakob som härmar Helena?



Det ser så somrigt ut så här!



Med ordentligt solljus så ser huden finnfri ut hehe



I Japan när man skaffar en bostad så flyttar man inte in i ett redan befintligt hus utan oftast river man det gamla huset och bygger ett eget nytt. Därför ser alla hus i Japan så olika ut.



På en av lekplatserna så var ruschkanorna av betong och inte av metall. Undrar hur det känns?



Jag köpte en papaya, ett bönbröd, ett litet paket cereal snacks och en caffé latte, inte med på bilden är den uppätna onigirin.

Soligt väder!

Idag känns det verkligen som en vårdag här i Japan, trots att det egentligen är vinter...
Solen sken och inte ett enda moln på himlen. Efter att ha ätit frukost, kollat på anime, gjort lite läxa och ätit lunch så ville jag gå på promenad så jag ringde Jakob för att se om han ville följa med. Han hade inte ens gått upp än...
Nåja, nu väntar jag på att han ska duscha och sen ska vi ut och gå lite!



Såhär fint väder är det!



Den här bilden tog Jakob när han var på homestay, då var det också fint väder.



Ännu en av Jakobs bilder. Jag vill också åka dit!



Om någon månad kanske jag kan hänga ut tvätt på tork istället för att torktumla.



En mystisk plattform som finns nedanför min balkong. Vad kan den vara till för?



Min balkong är den enda på den här sidan huset som har en flyktväg upp till taket. Synd bara att luckan till frihet är förseglad med ett stort lås. Nåja, jag kan använda trappstegen till att hänga kläder på tork hehe

Grått är inte lika med kallt

Igår hade vi filmkväll och såg den japanska filmen MW. Den handlade om hämnd och var ganska actionspäckad, tyvärr blev jag inte så imponerad som jag hade kunnat bli. Anledningen? Killhuvudrollen aka den onda hämnaren spelades av samma kille som jag har sett i helt andra roller så filmen kändes inte så trovärdig. Medan vi såg på filmen så skakade balkongfönsterna ganska ordentligt från de starka vindarna. När jag vaknade i morse så var det första jag lade märke till att det var grått och trist utomhus och att det fortfarande blåste. Därför bestämde jag mig för att gå i stället för att cykla, det är farligt att hålla ett paraply samtidigt som man ska styra en cykel. Jag byltar på mig lite extra och beger mig hemmifrån tidigare än vanligt. När jag kommer ut så är det varmare än vad det brukar vara. Fast det är grått och blåsigt. I Japan så kan man inte lita på sitt sunda förnuft.

Idag är det en crepe-dag!

Här i Inage finns det ett creperie som på alla datum som slutar på nio har extra billiga crepes. Idag är det den 19:de och en av de dagarna! Jag och några kompisar ska dit och äta billiga crepes och prata om hur vi ska resa runt i vår.

inte min bild

Som ni kan se så finns det många olika sorters fyllningar att välja på. Inte bara frukt, choklad och vispgrädde utan även mer processerade grejer som glass, cheesecake och brownies. Jag gillar dock de med frukt bäst.

Cravings!

Idag lagade jag en grönsaksgryta till lunch som förmodligen skulle bli min middag under några dagar. Innan det var dags att äta middag så började jag dock kolla på ett matlagningsprogram som handlade om grillad fisk och ja, som ni kan gissa så blev jag så sugen på det att jag kokade ris och sen skyndade iväg till affären för att köpa hem fisk och ett halster som jag kunde ha i min toaster oven. Det är jag så glad att jag gjorde för det blev så gott!!!


bild från wikipedia

Fisken kallas hokke på japanska och verkar vara en sorts makrill. Det var jättelätt att ta bort alla ben, bara att dra i ryggraden och den var så fet, det bara droppade om den i toaster oven. I Japan kan den ätas på många olika sätt men i matlagningsprogrammet så åt de den saltgrillad med ris och riven rättika. Att salt kan göra något så gott. Jag ska definitivt äta det här fler gånger. Tur att det var gott för jag köpte 5 ugnsunderlägg för fiskgrillning hehe

Tjejdag

Idag var jag och två vänner som sagt och såg på bio. Innan dess så laddade vi upp en massa snacks och dricka från 100 yen-affären. Filmen vi såg handlade om klassisk musik, kärlek och hade en massa komedi inblandad. Det var verkligen en upplevelse att lyssna till klassisk musik på bion, när publiken i filmen klappade händerna efter att konserten var slut så ville jag också applådera.

I Japan så kan priset skilja sig beroende på biograf och veckodag fast det är samma film som visas. På fredagar på just den här biografen så är det lady's day och alla filmer kostar då 1000 yen (ca 80kr)för tjejer!

Efter bion så åt vi lunch/middag på en kinarestaurang. Så gott med kinamat, det har jag inte ätit på ett tag hehe
Sen köpte min kompis en pressed powder sminkgrej från Anna Sui, det kostade ca 4000 yen! Jag köper smink från 100 yen-affären men å andra sidan så blir resultatet inte alls lika bra. Det nya ordspråket är vill man vara fin så får man spendera veckopengen sin.

Långhelg gånger 2!

Idag fyller Betty år! Grattis Betty!

Imorgon, fredag, är vi lediga från skolan för att gymnasieelever ska komma och göra intagningsprov eller något, yay! Dessutom var vi lediga i måndags för det var seijin no hi, dagen då alla japanska 20-åringar blir vuxna. Så, den här veckan har varit en 3-dagars skolvecka. Välbehövligt efter det stressiga jullovet hehehe (seriöst).

Idag åt jag och Jakob långlunch på den indiska restaurangen. Nanbröd är så gott!

När jag kollade runt på nätet för någon dag sen så såg jag att Yamato Nadeshiko Shichi Henge aka Perfect Girl Evolution aka The wallflower kommer på japansk tv som live action i januari! Den måste jag se!



Dessutom såg jag att Kimi ni Todoke, en av mina favoritanime från förra året, ska komma som live action! Förutom det kommer också BECK som live action, jag gillade inte anime så mycket men kanske kollar in den.
Jag hittade också att Ghiblis nya film kommer att vara baserad på Mary Nortons The Borrowers! Vad jag kommer ihåg så var böckerna bra så jag ser fram emot filmen.

På tal om film så ska jag och två kompisar på bio imorgon och se Nodame Cantabile-filmen. Får se hur det går med inga subtitles...



Punktlighet är en viktig egenskap

Jag har fått lära mig idag att punktlighet är en viktig sak. Det visste jag i och för sig redan men jag fick känna på det extra idag då vi fick tillbaka våra rättade läxor efter jullovet. På beräkningarna och grafritningen hade jag fått alla rätt dvs 100 poäng men slutligt resultat var minus 190... Ja, så kan det gå i Japan. På papperet stod det också tiden jag hade lämnat in det (trots att jag lämnade det i ett postfack, läraren måste checka sin post ofta...) och att det var 2 dagar och 21 timmar försenat så därför fick jag minus 290 poäng men eftersom jag hade alla rätt så blev det bara minus 190... Jag vet inte riktigt om det kommer att räknas in på tentapoängen, hur ska det då gå!?

Förrutom det så har jag hållt en "föreläsning" om att ta studenten för mina forskarrumskamrater och bjudit dem på knäckebröd. De var fascinerade och avundsjuka på att svenska universitetssökande inte behövde ta inträdesprov utan kom in på gymnasiebetyg.


Paket från Sverige!

Tack så mycket för det fina rosenkvartshalsbandet! Det ska tydligen främja kärlek och stärka sjävförtroendet, väldigt bra saker som behövs, speciellt det där med kärlek.

I torsdags fick Jakob ett paket från sin familj. Det fick inte jag veta om förrän på fredagen då jag kom och knackade på för att fråga om han ville följa med att äta. Då sade han att vi hade fått ett paket (yay!) men att han hade ätit upp hela pepparkakshuset vi fick för att det gått sönder! Då blev jag ganska sur, "kunde jag inte ha fått äta det trots att det var sönder?!". Hur som helst så var jag tvungen att gå ut och träffa min kompis.

Efter maten så kom jag tillbaka för att få julklappen och vad ser jag då ligga på hans skrivbord om inte en tom julskumspåse. Ja, han hade ätit upp det också utan att berätta för mig! Efter korsförhör avslöjades det att han även ätit upp alla smarties och mer än halva after eight:en!

För mig är kärlek att dela med sig av det man har, speciellt mat!!!!

Dumma Jakob!

Nåja, jag tror inte att han gör om det efter utskällningen han fick.


Sensei's teori

Idag hade vi klassen Global ekonomi och japansk ekonomi. Förra gången så handlade det om bushido och anime och den här gången var det dags för teceremoni. Vad har dessa saker med ekonomi att göra? Jo, ekonomi och politik är en båt som flyter på havet av kultur har vi fått lära oss. Idag hade vi som sagt teceremoni och vår lärare berättade att mannen som hade skapat teceremonin för hundratals år sedan hade varit gift med en kristen kvinna. Enligt läraren var teceremonin ett sätt för kristna att ha nattvard i hemlighet eftersom kristendom var förbjudet på den tiden. Att alla i sällskapet dricker från en och samma teskål representerade att dricka vin/Jesus blod från kalken och den söta japanska konfektyren symboliserar oblatet/Jesus kött... Jag undrar om det är sant eller om vår lärare tänkt ut det själv. Han gillar internationalisering och att blanda japanskt med västerländskt. BTW så är han en bra lärare!



"Thank you for coming to a store. We will wait for the next coming to a store"



Två byggnader som från en viss vinkel ser ut som ett stort fartyg!



Nyårsafton och kö till shrinet...



...som fortsätter...



...och fortsätter nerför kullen och ut på vägen. (Hehe den här bilden är tagen nyårsdagen då vi kom tillbaka för att äta lunch dvs människorna/vi har inte stått i kö hela natten).



Jakob i sin nya tjocktröja, hans första klädesplagg köpt i Japan.



Sukiyaki och shabushabu till middag. För en person kostar det ca 1500 yen dvs 115 kr.



Kapibara-san som Jakob vann åt mig!



Han är så söt!

Överraskade japaner

Jag har märkt att jag överraskar japaner när jag går själv och min telefon ringer och jag svarar på engelska eller svenska. Jag smälter alltså så bra in i mängden att de blir överraskade när jag snackar något annat än japanska. Dessutom sa en japan idag att jag såg ut som en japan, yay!

Förrutom att överraska folk har jag varit med familjen en sista gång på ett låååångt tag.

Måste komma ihåg att betala hyran!

Sista dagen innan skolan börjar igen

De här sista dagarna innan skolan börjar igen har jag haft lite ångest för att jag inte hunnit med att göra läxor och idag när jag planerat att stanna hemma för att ha tid och göra läxorna så bestämmer jag mig för att blogga i stället...

Vad har vi gjort de senaste dagarna? Jakob har fyllt 23 år! Samma dag så var det japanska kejsarens nyårsvinkningsdag så vi begav oss dit för att vinka tillbaka. Det var jättemycket folk där. Alla fick var sin japansk flagga och alla väskor blev genomletade innan vi släpptes in för kroppsvisitation. Det var mer säkerhet än på flygplatsen. Efter att vi blivit insläppta kom vi till inhängnad sju där vi väntade i kanske en halvtimme på att för gå in till de inre delarna av palatset. Då kejsaren till sist dök upp på sin balkong så var alla helt vilda och viftade med sina flaggor. Jag och Anna som inte är världens längsta såg verkligen ingenting. När jag väl fick en skymt av kejsaren blev jag också helt vild och började ropa Banzai!

Efter det så gick vi till en liten park och tog roliga foton för att sedan ta oss till Akihabara. Där gick vå fyra på maidcafé men det var lite av en besvikelse. Det betalade vi tillbaka i form av massa mynt för stackars maiden att räkna.

Sedan fick Jakob spendera resten av sin födelsedag med att hjälpa Anna och Yin shoppa kamera och därefter åt vi ålmiddag vilket var helt ok förutom alla ålben!

Jag tror dock han fick en bra avslutning på sin födelsedag för som present från mig fick han en PS3kontroll vilket gör att han kan spela fightingspel med andra nu.

Igår var jag och familjen på NHK Studio Park, där kan man se dem spela in dramaserier om man har tur vilket vi inte hade men vi fick i alla fall se underjordiska falska samurajhus och andra settings. Snart ska de åka hem men innan dess ska jag träffa dem en sista gång imorgon.

Gott nytt år!

Idag är det den 1 januari 2010! Vad snabbt det förra året gick, det kändes inte som den sista dagen på 2009 igår måste jag säga. Det kanske berodde på att mamma, Betty, Camilla, Jakob och jag ägnade dagen åt att åka tåg för att sightseea och sen åt middag på Denny's, ett amerikanskt snabbmatsställe. Fast på kvällen blev det lite mer nyårskänsla då Jakob, jag och två till cyklade till Inage Shrine för att väkomna det nya året. Det var mycket mer folk än jag trodde. Man var tvungen att, som ni kan gissa, stå i kö, för att komma nära shrinet och kasta ner pengar samtidigt som man önskade sig något. Efter det så köpte de söt saké och jag varm choklad. Det behövdes verkligen, kallaste dagen på länge. Jag tror att nyårskänslan utgick igår på grund av bristen på fyrverkerier. Det är inte nyår utan fyrverkerier! Nåja, nära shrinet hade de i alla fall en jättestor brasa där man skulle bränna lyckosakerna man köpt från shrinet förra året. Den var värmande och någon kastade i något som gjorde elden grön så lite fyrverkeriliknande.

Hoppas alla får ett fint 2010!

Här kommer lite bilder.



Gott nytt år!



Såhär såg det ut på julafton.



Jag och Jakob äter jullunch.



Julaftonshopping, sånt kan man inte göra i Sverige!



Julmiddag med släkten, nästan som i Sverige.



I Chinatown, jag ser sömnig ut som vanligt.



All you can eat dim sum!



Jakob bär upp Asahi Beers takprydnad.



Det var fullmåne på nyårsafton!



Tårta på nyårsafton!



Ett fint träd bakom vår byggnad. Lägg märke till det gröna gräset.

RSS 2.0