Turkiet dag 7: Sovmorgon, lunch med havsutsikt och sista av shoppingen

Efter att ha gått upp tidigt två dagar i rad nu och missat frukosten så bestämde vi oss för att ta det lugnt idag. Vi gick upp, åt frukost och gick tillbaka till sovandet.
 
 
När vi vaknade igen så var det dags för lunch. Vi gick till restaurangen som äger stranden i området.
 
 
Själva restaurangen ligger på toppen av klipporna och stranden ligger långt nedanför.
 
 
Efter maten promenerade vi längs med hamnen och in till staden.
 
 
Där tog vi lite turistiga foton.
 
Sedan köpte vi det sista av souvernirerna och gick hem till hotellet för middagen. Kvällen spenderade vi med att dela upp souvenirerna och packa våra väskor. Idag var nämligen vår sista heldag i Turkiet.
 
 Turkiet dag 6: Perge, Side, Aspendos och Kurşunlus vattenfall

Även idag hade vi bokat in en heldagstur. Detta är en väldigt populär tur som alla turistbyråer i Antalya erbjuder. Turen går till de antika städerna Perge, Side och Aspendos samt ett känt vattenfall. I vårt paket ingick det transport, guide och lunch för 115 lira (ca 400 kr). Vi fick höra sen av ett annat par som också var på turen att de hade betalat 50 kr mer per person eftersom de bokat via hotellet och inte direkt hos resebyrån. Vår resebyrå hette förresten Smooth Travels, låter lite sliskigt men var helt ok.
 
 
Dagen började inte så bra med att guiden och bussen var 20 min försenad. Vi satt och väntade tillsammans med två andra som skulle hoppa på vid den stationen. Tur att de var där för annars hade vi nog trott att vi blev lurade och att ingen buss skulle komma. Bussen blev ännu mer försenad på grund av Jakob och mig för det visade sig att Jakob glömt vår biljett i hotellet... Så han fick rusa dit och hämta den medan vi väntade.
 
Så jag tror att vi kom fram till Perge säkert en halvtimme senare än planerat. Men det gjorde faktiskt inget för när vi kom fram hade de inte öppnat än... Vet inte hur bra guiden planerat det.

 
Perge visade sig vara en väldigt stor antik stad. Det fanns ruiner efter ett badhus. Här kan ni se Jakob ta sig en simtur i en av bassängerna. I badhuset fanns det även olika saunarum med olika varmt. Utöver badhuset fanns det handelstorg, torn som fungerade som portar, pelargata och en stadium.
 
 
Här ser ni vår guide i stadiumet. Låt er inte luras av fläckarna under hans armar, det är inte svettfläckar utan designen på tröjan. Vem designar såna tröjor... 
 
 
Efter att ha fått lite egen tid att ta foton och titta sig runt körde de oss vidare till ett annat ställe, Side. Side är en turiststad som är byggd vid en antik stad. Efter att ha passerat de antika byggnaderna kom vi till turistgator och restauranger. Vissa av restaurangerna skyltade till och med på svenska.
 
 
De hade även vissa internationella bildspråk som alla skulle förstå^^
 
 
Efter lite egen tid i Side där vi åt glass och svettades så åkte vi vidare till ett lunchställe. Det som var bra med den här guiden var i alla fall att han sa som det var. Han frågade om någon var intresserad av att köpa lädervaror, om inte så skulle vi åka förbi den affären. Det är alltså inte som de turer där man ska stanna på de affärer som företaget har gjort avtal med för att de ska få provision.
 
 
Vårt nästa stopp efter maten var amfiteatern i Aspendos. Det är en av de bäst bevarade i Turkiet (världen?). Den har faktiskt använts i modern tid som lokal åt en danstrupp men regeringen satte stopp för det eftersom byggnaden blev sliten. Nu är det bara en turistattraktion.
 
 
Guiden berättade att på en av hans andra turer hade de haft en operasångerska med sig och hon hade stått och sjungit för att testa aukustiken. Den var tydligen bra.
 
 
Vi tog ett stopp för att doppa fötterna och titta på en akvedukt. Enligt guiden byggdes akvedukten och amfiteatern ungefär samtidigt av två arkitekter som kämpade för en prinsessas hand. Kungen valde att gifta bort sin dotter med han som byggt akvedukten för det var en praktisk uppfinning som hjälpte staden med vatten. Sen besökte han amfiteatern. Arkitekten som byggt teatern stod och beklagade sig för sig själv vid ena änden medan kungen stod vid andra men eftersom akustiken var så bra så hörde kungen honom. Kungen blev så imponerad att han ändrade sig och gifte bort dottern med amfiteaterns arkitekt istället. Vet inte hur sant det är eftersom jag läste någonstans att det tog sju år att bygga teatern, prinsessan måste ha blivit ganska otålig till slut.
 
 
Vårt sista stopp för dagen var vattenfallen i Kurşunlu. Det var ett skogigt, lummigt och svalt område med ganska många turister och ganska lite vattenfall. Vi hade kul ändå för vi hittade ett ställe man kunde doppa fötterna.

 
Orkade inte ta av mig skorna.^^
 
 

Turkiet dag 5: Rafting på Köprü chay

På lördagen hade vi bokat in oss på white water rafting med företaget Novaraft. Det kostade totalt 23 euro per person och då ingick all utrustning, lunch, transport från hotellet och tillbaka samt en väldigt bra guide. Efter att ha varit på det kan vi säga att det var totalt värt det. Faktum är att det här var den bästa dagen i Turkiet enligt Jakob!
 
Tidigt på morgonen kom minibussen och hämtade oss i närheten av hotellet. Vi var de första som gick på, sedan körde bussen runt och hämtade upp massa andra resenärer för att till sist köra upp mot bergen och till floden. När vi kom fram till baslägret var klockan närmare 11 och vi fick se en video på hur det kunde gå till. Jag tror alla där höll på att få hjärtattacker för de visade en väldigt vild färd där folk slungades ur båtar och båtar välte nerför vattenfall. Som tur var det bara lite skrämsel för själva åkturen var inte alls lika vild men många av oss fick oss ändå flera dopp i floden^^
 
Sedan fick vi lära oss grunderna i flodbåtspaddling, fick vår utrustning och blev körda till startstället. Själva flodfärden tog ca 2.5 timmar och var superkul. Jakob välte mig ur båten en gång och jag hoppade i själv en gång. Otroligt hur kallt vattnet var. Men skönt med tanke på hur varmt det var i luften.
 
 
När vi kom tillbaka till baslägret fick vi lunch och sedan kunde vi köpa bilder och en video som de tagit av oss under färden. Vi köpte videon för ca 200 kr. Den är 45 min lång men här har jag klippt ut de delar där Jakob och jag är med, ca 3 min. Se den, den är rolig!
 
 

Turkiet dag 4: Akvariet, Minicity och Migros mall

Fjärde dagen bestämde vi oss för att ta oss till den västra delena av Antalya och gå på grejerna där.
 
 
Där finns bland annat världens största tunnelakvarium och något som heter Minicity, en stad bestående av kända turkiska byggnader i miniformat.
 
 
Efter att ha fått hjälp av en snäll turkisk man så lyckades vi hitta busstationen med en buss som skulle köra oss rätt. Inuti staden är det många gator som är enkelriktade vilket gör att busstationerna för av- och påstigning kan finnas på helt olika gator, väldigt förvirrande. På bilden är vi i utkanten av Antalya. Ibland, som här, har de broar som går över vägen så man slipper korsa den och slipper bli överkörd av turkiska bilar som verkar köra lite som de själva vill...
 
 
Ingången till akvariebyggnaden. Akvariet delar lokal med bland annat Black stone glasställe (istället för coldstone), en actionbiograf, snöland och diverse restauranger. Vi gick bara på akvariet. Egentligen ville jag gå i snölandet också. Man fick klä på sig overaller och leka i fejksnö. Men Jakob lyckade övertyga mig om att vi kunde göra sånt gratis i Sverige ändå.
 
 
Inuti akvariet var det fint, speciellt med alla specialsaker de hade inuti fisktankarna. Det fanns en bil, sjunkna båtar, egyptiska statyer och till och med...
 
... ett helt flygplan. Tyvärr kändes akvariet väldigt litet, speciellt för priset (ca 200 kr per person). Vi satt dock kvar i en av salarna väldigt länge och njöt av fiskarna, AC:n och varandras sällskap.
 
 
Här har vi (en del) av tunnlarna. Det var inte en sammanhängade lång tunnel som vi trodde utan flera små som knöt ihop olika salar. Kul att gå i men inte så speciellt.
 
 
När vi kom ut ur akvariet stod solen mitt på himmeln (och jag var hungrig) men vi bestämde oss för att ta oss till nästa sevärdhet, Minicity, innan vi skulle äta. Det låg bara 5 minuters promenad från akvariet men kändes som en helt annan värld. Det var nämligen bara vi där (och två poliser samt en vaktmästare) jämfört med akvariet som hade varit ganska fullt av turister.
 
 
Minicity kostade bara ca 30 kr per person i entré men anledningen till att det var så tomt där var nog för att det var superhett. Miniatyrerna låg ju utomhus utan skydd mot solen och det var mitt på dagen...
 
 
Känner ni igen den här byggnaden? Det är en miniatyr av "The fluted Minaret" som Jakob posade med för några dagar sedan. 
 
Det här är Hagia Sofia i Istanbul. Dit skulle jag vilja åka någon dag^^
 
Efter Minicity gick vi hela vägen tillbaka till ett köpcentrum som heter Migros Mall. Det låg vid busstationen där vi gått av och förbi akvariet. Vi köpte var sin flaska med 500 ml vatten vid Minicity och när vi kom till köpcentret var vattnet slut. Så törstiga och varma var vi.
 
 
Väl inne letade vi efter foodcourten. Jag såg att de hade KFC! Yummy. Jakob åt kebab igen. Jag var redan trött på det. Gillar inte allt bröd man får till kebaben, vill hellre ha ris eller potatis.
 
 
Efter maten var jag proppmätt men tjatade på Jakob om att han skulle köpa något sött till mig, efterrätter går ju ner i en annan mage^^ Jag trodde att han skulle köpa en glass eller något på snabbmatsställena men han gick till ett café och köpte en väldigt maffig kaka. Den var supergod dock, innehöll massa nötter (vilket betydde att jag åt upp den själv) och var täckt av kokos. 
 


Sedan ville jag gå i mataffären. Jag tycker att det är jätteskoj att se hur vanliga ställen som mataffärer ser ut och vad som finns att köpa för vanliga människor (dvs inte turister). Måste säga att jag inte blev besviken av efterrättshyllan. Affären hade även mycket ost och en delikatessavdelning med turkish delight och andra godsaker.
 
 

Turkiet dag 3: Parken, shopping och mer bad

Dagen före tog jag inte med kameran när vi åt frukost men idag filmade jag lite.

 
 
Det är några ojämna trappsteg vid slutet av första trappan som jag snubblade på varje dag! Ni kan höra mig skrika till på videon...

 
Allt ser kanske inte superfräscht ut men det kan bero på att vi kom till frukostbuffén en halvtimme innan den stängde. Andra dagar när vi varit där tidigare har det sett bättre ut. Det fanns en station för dricka som var lite undangömd inomhus. Allt inomhus var förresten så mörkt. De hade inga lampor utan bara tända ljus även på morgonen. Sedan fanns det det en station för kaffe och te. De hade dock ingen äppelte utan bara vanliga tepåsar med örtteer. Jag drack nog bara te en eller två gånger för det var så varmt varje morgon i restaurangen utan AC när man precis kom från sitt svala rum.
 

Efter frukosten gick vi till en park som fanns in närheten.


Gatorna i gamla stan är fyllda med små souvenirbutiker och restauranger.
 
 
I parken var det ganska tomt förutom på trädgårdsmästare som vattnade och fixade. När vi kom tillbaka på kvällen en annan dag så var det fullt av folk. Det måste bero på att det är mycket svalare och skönare på kvällen en på förmiddagen.
 
 
Vi lekte runt på lekplatserna och provade de olika träningsmaskinerna.
 

Efter att ha shoppat lite souvenirer i en av basarerna i närheten av gamla stan så åt vi lunch. Även den här gången råkade vi (eller rättare sagt jag, det är alltid jag som beställer av någon anledning...) beställa för mycket mat. Först kom den obligatoriska sheperd's salad.
 
 

Sen kom all vår andra mat... Till detta hade vi även nybakt bröd. Jag skyller på att restaurangägaren ljög för mig. När jag beställde så sa jag att vi skulle dela på en pide (turkisk platt pizza) som förrätt. Han sa att de var välidgt små och höll upp en cirkel med tummarna och pekfingrarna mot varandra. Så jag beställde två pizzor och sen varsin kebabtallrik åt oss... Nåja, det blev inte så mycket mat över i alla fall.
 

Efter maten och lite mer shopping så gick vi tillbaka till hotellet för att byta om. Vi köpte souvenirer och tre matchande tröjor var. Ett par turistig (de ovan),ett par rosa (försäljaren tvingade Jakob, jag sa att Jakob inte ville ha rosa men Jakob lyssnade mer på försäljaren än mig, nu får han ha rosa på sig hehe) och ett par gröna tjocktröjor vi kan ha i Sverige i framtiden.
 
Sedan spenderade vi eftermiddagen med att bada på samma ställe som igår. Jag somnade på stranden under ett parasoll men blev ändå solbränd. Blev inte biten av någon fisk i alla fall.
 

 
Sen åt vi middag på hotellet. Här är lite vad det kunde vara för mat.
 
 
Förrätter. Det rosa riset omlindat med svart på vänstra sidan av tallriken visade sig vara en bit sushi. Fusionsushi för det fanns inget i den förutom rosa ris men det smakade sushiris. Och höljet var inte nori utan något tjockare men det smakade nori...
 
Jag tyckte att huvudrätterna på vårt hotell var lite dåliga. Det var visserligen olika saker varje dag men inget var supergott. Jag åt mest förrätt och efterrätt.
 
Varje dag tog vi den obligatoriska vattenmelonen och sen fanns det alltid olika baklava och ofta tårta också.

Turkiet dag 2: Arkeologiska muséet, promenad genom staden och bad

Vår första heldag i Turkiet tog vi det ganska lugnt. 
 
 
 
Här är en bild på hur vår byggnad såg ut.Vi bodde alltså på högsta våningen och hade därför massa trappor att gå varje dag.
 
 
Jakob beundrar samligen av antika stenar och statyer i vår innergård. Den passerade vi varje dag på väg till och från restaurangen och för att komma ut och in ur hotellet.
 
 
Efter att ha solkrämat oss ordentligt tog vi tram till Antalyas arkeologiska museum som ligger vid en av stränderna, Konyaalti beach. Stranden ligger nedanför massa klippor så det tar ett tag att gå ner dit.
 
 
Muséet var stort och framför allt luftkonditionerat så vi trivdes där. Det var bra skyltat på engelska, nästan för mycket text tyckte jag men Jakob var intresserad och läste säkert allt medan jag stod framför AC:n.


 
Efter muséebesöket bestämde vi oss för att gå ner till stranden och titta men Jakob hade inga badkläder plus att vi hade kamera och andra värdesaker med oss så vi bestämde oss för att bada senare istället.
 
 
Det tog ganska lång tid att gå ner till stranden eftersom vägen slingrade sig och det var supervarmt. När vi kom ner såg vi att det var stenstrand så vi badade faktiskt aldrig där. Men det var fin utsikt med havet och berg i bakgrunden.

 
Vi bestämde oss för att ta gå tillbaka till hotellet istället för att ta tram eftersom det såg ganska enkelt ut att bara följa kusten. Problemet var att det var så varmt. Jag vet inte hur många vattenflaskor vi tog oss igenom.
 
 
Vi bestämde oss för att äta lunch på en restaurang vid vägkanten eftersom klockan närmade sig 16 och jag var jättehungrig. Jag tror inte att de som jobbar där brukar få många utländska kunder för de var tvungen att springa och hämta någon som kunde engelska. De hade ingen meny heller utan man fick peka på vad man ville ha.
 
 
Vi beställde varsin portion av kyckling och couscous. Jakob beställde även en bönröra. Sallad och bröd kom de också ut med. Vi trodde att vi skulle bli serverade kyckling och couscous på en tallrik, istället kom de ut med 5 tallrikar mat och en tallrik sallad... Så ni som åker till Turkiet i framtiden, lär er att säga att ni bara vill ha lite av varje rätt eller välj bara en rätt.
 
Efter maten fortsatte vi att gå och kom snart till gamla staden.

 
Här poserar Jakob med "The fluted minaret". Massa turister som tog såna bilder så vi hängde också på.
 
 
Taken i gamla stan.
 
 
Det här är Hadrian's Gate. det byggdes år 130 så det har stått här ett tag.

 
Inuti en souvenirbutik som är en omgjord gammal byggnad. Undrar om människorna var kortare förr.
 
På kvällen gick vi till närmsta strand, som ligger inuti/tillhör en restaurang så man måste betala inträde på 11 lira/person (ca 40 kr). Det var skönt att bada och man fick solstolar och parasoll så inte helt bortslösade pengar. Jag blev dock biten av en fisk på hälen där jag hade skavsår. Som tur hann den inte ta en tugga av mig förrän jag skakade av mig den...
 
 
 
 

Turkiet dag 1: Hotelletrummet

Vår resa till Antalya började tidigt på morgonen den 13 augusti då Åsa körde oss till flygplatsen. Efter att ha checkat in, växlat pengar och hittat till rätt gate boardade vi ett plan mot Norge. Flyget tog ca 1 timme och sedan fick vi vänta i Norge ett litet tag innan vi flög ca 4 timmar till Antalya. Både Jakob och jag blev väldigt sömniga i början och slutet av  alla våra flygningar under den här resan. Vaknade dock till mot mitten av resan och tror att jag såg när vi flög över Istanbul.
 
När vi kom fram till Antalyas flygplats hade vi ingen aning om hur i skulle ta oss in till stan och hotellet. Det enda vi visste var att det var billigast att ta bussen men det fanns inga skyltar om var bussarna gick alls. Vi frågade några och efter deras instruktioner ställde vi oss för att vänta vid en parkeringsplats för bilar. Det kändes lite konstigt men efter ett tag kom en buss (nr 600) och tog med oss till slutsatationen på andra sidan stan där vi bytte till tram som tog oss till hotellet. Egentligen hade vi kunnat hoppa av busen efter 20 min och bytt till tramen eftersom de korsade varandras spår då men vi hade ingen aning så vi åkte hela vägen till slutstationen och fick en sightseeing av staden.
 
Hotellet var ganska lätt att hitta, det fanns skyltar på husfasaderna som pekade oss rätt. Vårt hotell hette Alp Pasa (uttalas alp pasha) och låg i gamla stan i Antalya. Trots att det var en gammal stad med ganska trånga gator, butiker och hotell överallt och massa turister så körde ganska många bilar där så att man fick vara uppmärksam och trycka sig mot väggarna när de passerade.
 
 
 
Efter att vi checkat in på hotellet var klockan närmare 17 (16 i Sverige) och vi hade inte ätit lunch så jag var jättehungrig. Vi tog oss till en restaurang i närheten och åt vår första turkiska mat vilket bestod av kebab på olika sätt. Jag var så hungrig att det inte blev några bilder men det var gott i alla fall.
 
 
Efter den sena lunchen återvände vi till hotellet. Jako tog en middagslur på vår balkong och jag satt och läste lite. Sedan var det dags för middag. Middagen serverades varje dag från 19.30 till 22.00. Det fanns sittplater utomhus vid poolen eller på avsatser runt omkring och även inomhus under tak. Alla borden hade tända ljus och det fanns en pianist som spelade under middagen så stämningen var bra.
 
På kvällen badade vi bubbelpool, kollade lite på turkisk tv och lade oss ganska tidigt.
 
 

RSS 2.0