Fotodags 2

Ok det blev lite konstigt på förra för jag visste inte riktigt hur man skulle göra, men jag ska inte säga att jag vet  nu hehe
ok bilderna kommer i oordning från när jag tagit dem men ni får nöja er med det.
Här kommer fler bilder
275022-30
En gullig japansk silo

image49
Jag och Jakob leker Titanic på en flodbåt

image45
En lååång rad av sakeflaskor

image46
Sakeprovning

image29
Vår utfluktslunch, det är kalla sobanudlar med tempura

image28
Sushi som driver förbi mm...

image26
Välkomstlunchen, jag tror mattanterna lagade allt själva

275022-25
Min och Jakobs första frukost är japanska melonbröd

image41
Teceremoni

image42
Jag och Nicole tävlar om vem som är bäst på trummor

image43
Jakob gillar att spela skjutspel

image44
JCLPeleverna tillverkar våra egna lampor

image47
Vid en sjö en regnig dag

image48
Jag äter is med blue hawaiismak

Fotodags 1

image31
Jakob håller min lila glass

image32
Jag försöker laga okonomyaki och yakisoba

image33Okonomiyaki som man kan köpa på festival
image40
Jakob leker Totoro

image34
Utsikten från ett 100 meter högt torn

image35
Jag som har gjort en tekopp

image36
Skulle ni våga äta det här? Inte jag för det är av plast

image37
Jag och Jakob i våra japanska dräkter

image38
Levande skalbaggar som säljs på leksaksavdelningen

image39
Jakob på en stenbro

Kendo

Igår fick vi lära oss grunderna i kendo. Det började med en lång föreläsning på japanska om vad som skiljer kendo från andra sporter och vad som är viktigt för att bli en bra kendoutövare. Det som jag förstod var intressant men jag ville att vi skulle få börja med träningen så snabbt som möjligt.
Till sist fick vi våra shinai, bambusvärd, och delades in i två grupper eftersom det fanns två instruktörer. Jag och Jakob var i samma grupp och han var verkligen duktig, skrek och slog på rätt sätt medan jag tyckte att det var lite pinsamt att skrika men (huvud), kote (handled) och dou (midja) varefter man siktade på de ställena.
Instruktören varken slog tillbaka eller dodgade för det var meningen att vi skulle lära oss hur man gjorde men jag tyckte först lite synd om honom och ville inte slå honom för hårt. Han hade skydd men ändå. Fast efter en stund kom jag in i stämningen och slog hejvilt hehe.
Sedan var det dags att mötas i en riktig match med hela rustningen, domare och en annan utbytesstudent som motståndare. Man behövde inte vara med men jag ville prova. Först hjälpte dem oss att sätta på rustningen, den luktade verkligen svett. Eftersom man inte fick plats med glasögon under hjälmen fick jag gå utan.
Jag och Samuel var först ut. I början kom jag ihåg vad man skulle göra och försökte sikta men efter en stund slog jag bara vilt omkring mig, det är verkligen annorlunda ifall den andre slår tillbaka. Matchen varade nog bara 3-4 minuter men mot slutet så var jag så trött att jag knappt kunde hålla armarna uppe. Samuel vann matchen och gick vidare men jag var också glad för att jag fick ta av mig rustningen. Nu förstår jag varför det luktade så mycket svett från den.
Jakob mötte först Nils och vann, sen fick han möta Jonas utan en paus emellan och det var finalen. Jag har filmat alltihop men vet inte om man kan få upp det här, får se.
Efter 3 långa minuter besegrade Jakob Jonas och fick ta emot allas jubel, så coolt! 

Helgtider, festivaler, matsalen och skolschema

Jag har varit nu under denna tid jag inte skrivit på en småstadieskola 1-6 och på ett gymnasium. Båda ställena såg verkligen lite nedgångna ut men när du kom in så fick man en annan bild. Båda besöken var roliga men jag skulle velat ha mer tid till att prata med gymnasie eleverna dock. Fick lite lite tid till det.

Samma dag så åkte vi på kvällen till en matsuri. Murakami Taisai, vilket var riktigt roligt. På ett ställe kunde man köpa små sköldpaddor. På ett annat så fick man försöka fiska små guldfiskar med en liten pappskål. Men någonting som gjorde mig lite upprörd var att på ett ställe så fick man kroka sin egen fisk. Inte då att fisken skulle ta betet i munnen utan att man ryckte upp fisken. Kändes verkligen lite för elakt.

Innan detta så testade jag på lite ikebana (japanskt blomsterarrangemang) vilket var riktigt kul men svårt. Tror jag inte kommer att testa det någon gång ingen....

På lördagen så vilade jag och Helena så ingenting speciellt hände.

Däremot igår så åkte Helena till Niigata medans jag åkte till min värdfamilj igen. Det var verkligen kul, men livligt!Matsalen

När du kommer in i matsalen så kommer du mötas först av en maskin med en massa knappar. På knapparna står det namnen på de olika maträtterna och ett pris. Stoppa i pengarna i maskinen och tryck sedan på den maträtt du vill ha så kommer en liten lapp med maträttens namn fram (glöm inte växeln som man får genom att snurra på ett hjul!). Nu ska du försöka med bravaden att välja rätt ställe där du ska hämta maten. Det är tre olika köer. När du kommer fram till disken så tar du en bricka och ätpinnar och lägger lappen på brickan med texten vänd mot motsatt sida så personalen kan läsa vad som står. Sedan när det blir din tur så säger personalen vad som står på lappen och sedan springer iväg för att laga din mat. Svårare än så är det inte!

Skolschema

Vi har tre olika lektioner. En med japansk geografi vilken är en av de roligare lektionerna för att materialet är inte för lätt eller för svårt. Lektion nummer två är en japanska lektion vilken är lite tråkig eftersom materialet är oftast för lätt och är det inte det för svårt. Våran tredje typ av lektion är Konversation men ingen tar närvaro och det är inte säkert att japaner kommer att dyka upp så att det blir lite konversation ens...Idag så körde vi tex charader och pictionary (men det fanns japaner där iaf!). Normalt så är dagen uppdelad i 2 lektioner, lunch, 1 lektion och konversation. Dock så har vi vissa dagar introduktion till vissa saker såsom kendo, kaligrafi eller japanskt blomsterarrangemang. Då försvinner ofta konversations lektionen. Hittils har jag varit ganska nöjd med schemat eftersom vi inte har fått några läxor.

Vi börjar kl 10 och slutar kl 15.40

shopping

Yesterday Jakob and I went to the town after school for some shopping and time for ourselves. I had been at this shopping center briefly with my homestay family so I wanted to see more of it. First we took the schoolbus to the trainstation. I do not know if all japanese schoolbuses are like this but the one we took had two rows of seats like a regular bus, the difference was that when the seats were full there were extra seats on the armrests. So there were people sitting on the aisle that now had been turned into a row of seats. I just realised that my english sucks so sorry if you can not understand.
Aaanyway, at the shoppingcenter Jakob bought a yukata. He looks good in it and he even bought matching shoes! So at the matsuri on friday I will take pictures!
The shopping center closed at 8 o clock so we had to leave. Unfortunately the italian fast food restaurant I wanted to go to had closed to so I got grumpy but poor Jakob comforted me and we found a japanese 24 hour open gyuudon restaurant.
I think I must go now, we have a flower arrangement class.
See you

//Helena

Bilder!

hmm verkar som att man måste lägga upp bilderna först sedan posta dem, konstigt..

Helena nytvättad.
Helena nytvättad

Waaa dricka~~!
Waaa dricka~!!

Här beställer vi våran lunch ifrån. Stoppa i pengar och tryck på det du vill ha.
Här köper vi biljetter för lunchen

Min frukost hos homestay familjen
Min frukost hos värdfamiljen

Jag som försöker göra Soba med hjälp ifrån fadern i huset.
Jag som försöker göra soba

Deras lilla grönsaksland
Familjens odling

Stället där man tvättar sig på onsen.
Dusch stället i onsen

Ingången till huset.
Ingången till värdfamiljen

Hemma altaret.
Hemtemplet hos värdfamiljen

Magmusu (japaners sätt att säga Magnus)
Magnus (Japaner säger Magmusu)

Go-chan ifrån södra Kina
Go-chan från södra Kina

Nicole från Idaho USA
Nicole from Idaho

Jidouhanbaikis(vendingmachines) de tre första i skolan.
mer, mer ,mer!!!

Två till (sammanlagt 5 nu)
Tredje

en nummer sexa.
Andra

Titta en sju och åtta också! på våran lilla skola O.o
Första i skolan

Barnen som skrivit sina öndsknningar till stjärnorna. (en skrev att han/hon ville bli en magiker!)
Skickandes önskningar till himmelen

På väg hem ifrån festivalen
På väg hem

Ätandes Dango
Ätandes dango

Massa med folk framför templet.
more people =P

mer människor
Matsuri

Lunch!
Sonen hans fru och deras barn på festival

en stor Jidouhanbaiki bild så ni kan se att priset ligger på ca 120 yen.
första jidouhanbaiki (dryckesautomaten

Matsuri och bilder!

Nu har jag fått kameran och fungera! Så nu kommer jag att sätta upp bilder på lite olika saker.

I helgen var jag hos en värdfamilj som jag skrev tidigare och fick göra soba, men innan dess så badade jag i en onsen. Det var lite genant eftersom kvinnor städade samtidigt som vi skulle bada!! De städade i omklädninsrummet vilket inte var så farligt, men när de städade samtidigt som man skulle duscha var det lite för mycket för mig så jag gick ut och väntade utanför på att resten av värdfamiljen skulle komma. Sedan på kvällen pratade vi om olika svenska saker såsom att solen inte går ned uppe i norr och att på vintern så kan det hända att den inte ens går upp. De var verkligen fachinerade (stavelse?).

På söndagen åkte vi till en matsuri, vilket är direkt översatt en festival. Den vi var på skulle kunna mest liknas med en marknad i sverige om du byter ut försäljarna mot matstånd och olika typer av spel. Det var faktiskt roligt! Jag sätter upp några bilder som ni kan titta på. Jag var så trött när jag kom till studentbostaden att jag somnade direkt. Jag hoppas på att jag ska få komma tillbaka nästa eller helgen efter det.

Angående japanskan så var farmodern japanska väldigt svår att förstå, hon pratade med dialekt men hon var snäll. Kom hela tiden med "ookari" dvs mer ris... tror jag har ätit ris för en hel bataljon...Pappan i huset var snäll men använde en lite för svår japanska så mamman fick komma och förklara. Sonen bodde precis brevid i ett nybyggt hus på ca 130km2 tillsammans med sin fru och 3 barn. Dottern verkade bo i närheten men jag fick inte träffa henne. Sonens ålder var på 34 år och vi kom överens ganska bra faktiskt. Sonens fru verkade vara lite blyg men det kan vara för att hon också fick ta hand om det yngsta barnet , en pojke på 1 år. De andra barnen var två flickor på 4 och 6 år. Hur som helst så hade jag det riktigt roligt!

Jag kommer sätta upp några andra bilder på tex drycksautomaterna i skolan och skolingången men även några bilder på de andra som är med i JLCP (programmet jag är med i)

Tillbaka från homestay!

Först måste jag säga tack till Jakob som fixade svenska på den här datorn, nu måste jag se till att sätta mig här!
Min homestayfamilj bestod av en mamma, en pappa och två universitetstjejer. Pappan är en politiker och de ska snart ha val här i Japan så han var upptagen med att åka på möten, ta emot gäster och presenter och så vidare men vi hann ändå dricka te tillsammans och prata lite om Sverige.
Jag åkte till akvariet med tjejerna och såg delfinshowen, pingviner, valrossar som slogs och massa fisk! Som souvenir köpte jag en val i ett badkar, gjort av glas hehe.
Nästa dag gick vi på en japansk festival, matsuri! Det var jättekul, det fanns kanske 100 olika stånd som sålde mestadels mat. Tyvärr så orkade jag inte prova så mycket men krossade is med blue hawaii-smak, kareage (stekt  kyckling på spett), takoyaki (bläckfiskbollar) och en kaka med chokladfyllning. Nästa gång ska jag definitivt äta oden, ni får kolla upp vad det är själva men det verkar väldigt gott!
På festivalen fanns det också ett spökhus och vi tre tjejer gick in där. Det var verkligen läskigt, de har utklädda människor som tar på en, som i Liseberg. Fast en sak som förstörde stämningen lite var en liten tjej som blev så rädd att hon vägrade röra på sig och då fick spöket klämma sig mot ett hörn och se ofarlig ut hehe.

//Helena


RSS 2.0