Lunchdags

Idag blir det en mozzarellapizza!  I såsen och toppingen finns hemodlad basilika.
 

Tjatade till mig en intervju!?

Igår var jag på arbetsförmedlingen för uppföljningsmöte och fick då tips på olika jobbsiter man kan kolla på samt att man ska hålla sin Linkedin-profil uppdaterad så det har jag sysslat med idag. Jag fick också en ny kompis! Han började prata med mig efter mötet och sen gick vi och fikade. Det känns bra att få prata med någon som är i samma situation. Fast han har ju mer än 10 års arbetslivserfarenhet så han har gett mig lite tips och pepp också. Han peppade mig till att ringa till de arbetsgivare jag sökt till men som jag inte fått svar från så det gjorde jag i dag.
 
Och gissa vad!? Jag fick en intervju genom att göra så! Det var lite konstigt för jag började med att mejla arbetsgivaren och frågade om hur rekryteringsprocessen gick och skrev att jag fortfarande var intresserad. Hon svarade med att fråga efter mitt telefonnummer. Lite konstigt tyckte jag eftersom det stod tydligt i mitt CV och personliga brev. Men när hon ringde upp så visade det sig att hon hade diskvalificerat mig från ansökningsprocessen och därför slängt mina papper men nu trodde hon att jag var någon som gått vidare eftersom jag mejlade. Jag lyckades dock övertala henne till att ge mig en chans på intervju så jag ska dit på måndag!
 
Det här är ett telefonförsäljningsjobb så det är nog tufft. Plus att det bara verkar vara provisionsbaserat. Fördelen med det är ju att om jag inte klarar av det efter en månad eller så så kan jag/måste jag sluta direkt och behöver ingen uppsägningstid verkar det som. Jag resonerar att med det här jobbet så får jag erfarenhet, lite kontakter, tidsfördriv och kanske till och med betalt. Nackdelarna skulle väl vara dåligt självförtroende på grund av avslag samt kostnad för busskort men att vända avslag till ett sälj kan ju vara motiverande också och jag borde väl kunna sälja så mycket att jag kan gå plus minus noll på ett månadskort i alla fall.
 
Nåja, jag vet inte ens om jag får jobbet. Hon sa att telefonförsäljning är tufft och att hon därför gärna anställde såna som har erfarenhet av försäljning. Jag håller tummarna!

Jobbcoaching

Idag hade jag ett samtal med en coach från Sveriges Ingenjörer om att söka jobb, specifikt om intervjuer. Som medlem i Sveriges ingenjörer får man två gratis samtal med en coach och det här är mitt andra samtal. Dock var coachen jättesnäll och sa att jag kunde ringa henne en gång till gratis om jag behövde mer hjälp!
 
Hon berättade att en tredjedel av alla jobb finns på företagens hemsidor/annonser, en tredjedel går via bemanningsföretag och headhunters samt att den sista tredjedelen var genom kontakter och spontanansökningar. Jag har fokuserat mest på nr två och lite på nr ett men inte alls skickat in spontanansökningar så jag kanske ska börja med det. Hon föreslog specifikt att skicka spontanansökan till konsultföretag eftersom de anställer alla som passar.
 
Coachen sa också att telefon- och skypeintervjuer är svåra eftersom man inte får lika bra kontakt. Hennes råd var att vara lyhörd, lyssna mer än man pratar samt att försöka ge ett säkert och tryggt intryck genom att vara förberedd.
 
Två viktiga frågor som hon sa kunde påverka om man går vidare eller inte är:
 • Varför ska vi välja just dig?
 • Varför vill du arbeta hos oss?
Dessa måste man ge bra svar på men det går inte alltid att förbereda sig eftersom man får veta mer om tjänsten under intervjun och därför borde anpassa svaret.
 
På intervjuer ska man försöka ge korta och koncisa svar men vänligt och artigt. Det viktiga är att vara sig själv och inte ge svävande svar. Hon sa också att frågorna som jag brukar ställa till intervjuaren om företagskultur och arbetsuppgifter etc var ok men att man inte själv ska ta upp om boende och lön, inte på första intervjun i alla fall. I slutet av alla intervjuer ska man fråga hur rekryteringsprocessen kommer att gå vidare så man vet när de kommer att höra av sig. På så sätt slipper man oroa sig och vela mellan att skicka mail om att man fortfarande är intresserad eller känna sig tjatig. För övrigt så är ett mail var eller varannan vecka inte så tjatigt men det är också ok att vänta tre till fyra veckor om de säger att de ska höra av sig när de vet. Hon tycker också att företag gillar när man hör av sig, då känner de att man är intresserad. Men med måtta förstås.
 
En rekryteringsprocess tar 3-4 månader här nere i Skåne så ibland får man vänta ett tag.
 
Jag berättade att Arbetsförmedlingen sagt till mig att söka vilket jobb som helst för att företag föredrar att man har ett jobb. Hon sa dock att företagen fattar att jag är nyutexaminerad och därför inte har jobb. Enligt henne ska jag alltså bara söka sådant som jag vill arbeta med i framtiden. I alla fall tills sex månader har gått, då kanske det är dags att bli mindre petig.
 
Hennes bästa tips till mig är nog att jag inte ska vara desperat. Jag erkänner att jag är väldigt rastlös och känner mig onödig och har inget mål i livet just nu. Om det är något som jag kan ta åt mig från den här coachen så är det nog att jag ska lugna ner mig och inte vara desperat, fast det är svårt.
 
 

Min lilla trädgård

 
Nu har det gått 6 veckor sedan jag sådda mina frön och det ser ut så här! Jag tror att jag ska göra en persiljesallad ikväll^^

Dagens i-landsproblem

Jag vill testa ett nytt recept på en chokladkaka man gör i mikron men jag är för mätt. Har väntat i flera timmar nu... Får nog testa det imorgon istället.
 
Bild från www.livelovepasta.com/2011/05/nutella-mug-cake/

Hur väl känner Jakob mig?

Jag hittade de här frågorna på en blogg och bad Jakob svara på dem:
 

1. Var möttes ni?

första dagen på universitetet

 • Stämmer bra, det var den 16 augusti 2006 och det är samma dag som vi förlovade oss 6 år senare.

2. Var hade ni er er första dejt?

Hemma hos mig var det väll, eller?

 • Hmm.. vad räknas egentligen som dejt? Första gången man går ut efter att man blivit tillsammans? Fast jag kommer speciellt ihåg en kväll innan vi blev ihop då vi tittade på the Shining hemma hos Jakob. Det kanske var vår första dejt.

3. Var kysstes ni för första gången och hur var det?

Hemma hos mig i soffan, kärvigt

 • hehe jag har ingen aning om vad kärvigt betyder och när jag googlar så får jag "menar du larvigt"... Men ja, det var hemma hos Jakob i hans soffa några dagar efter att vi blev ihop.

4. Hon sitter framför tvn, vad tittar hon på?

Top model, McGyver eller the big bang theory

 • Sant, eller dr Phil, project runway, the middle, debatt, lyxfällan, en plats i solen, simpsons, how i met your mother etc (ja, det var svårt att leva utan tv en månad ^^) men när jag tittar med Jakob så är det Criminal minds!

5. Nämn en maträtt hon inte gillar

Jakobs special, nudlar med korv ^^

 • Jakob har några specialare som är riktigt goda men den här RISnudlar med varmkorv, ketchup och senap rekommenderar jag inte.

6. Ni ska gå ut och äta och dricka vad beställer hon?

Mat

 • I och för sig ett bra svar eftersom jag gillar att testa nya saker. Förutom på Kina Thai, där beställer jag biff med thailändsk basilika.

7. Vilken skostorlek har hon?

36

 • Jakob har koll!

8. Om hon hade samlat på något vad hade det då varit?

Matbilder

 • Måste säga att jag redan samlar på dem :)

9. Vad är hennes favoritmacka?

Något med kött på, sedan funkar allt.

 • Hm... den här var faktiskt svår. Tänker på knäckemacka med julskinka och senap, det är gott. Annars är det ju sant att jag åt en chu yok si (torkat strimlat fläskkött)-macka varje dag under två år till lunch så det där med kött kanske stämmer.

10. Vad skulle hon äta varje dag om hon kunde?

Choklad och godis

 • Jag äter redan choklad och godis varje dag hehe. Men bara lite i taget. Jag är inte som Jakob som tar slut på allt choklad, godis och chips på en gång!

11. Vad är hennes favoritmusik?

JPop, helst från anime

 • Ja, jag erkänner. Jag lyssnar fortfarande på de låtar som Anna gav mig när jag skaffade min första dator. Sen har jag lagt till några fler men fortfarande mest animelåtar.

12. Vad är hennes favoritlag?

err, sport?

 • ehmm... lag... jag brukar alltid heja på Sverige (eller Japan eller Kina) när det är VM eller Eurovision....

13. Vilken ögonfärg har hon?

mörk bruna/svarta

 • Den här frågan känns för lätt. Om inte annat så är det lätt att kolla i gamla foton.

14. Vem är hennes bästa vän?

Mig!

 • Yay! Jag saknar min bäste vän jättemycket!

15. Nämn något du brukar göra som hon inte tycker om

köpa cola tror jag

 • Jag tycker inte om det för Jakobs skull. Men jag bestämmer inte över hans liv så han får göra som han vill. Men om han älskar mig så kanske han tänker på sin egen hälsa *host*

16. Var kommer hon ifrån?

Från Sverige, föräldrar från honkong / vietnamn

 • Aha! Mina föräldrar är inte från Hong Kong utan Guangdong-någonstans. Drar av ett halvt poäng här.

17. Du bakar en kaka till hennes födelsedag, vilken kaka?

Choklad kaka

 • Choklad går alltid ner. Speciellt Jakobs kladdkaka.

18. Tränade/ tränar hon någon sport?

ingen sport direkt, men hon gillar att träna från något program (shaun T) på datorn

 • Shaun T är grym! Har precis börjat med hans Rockin' Body.

19. Vad kan hon göra timtals?

Äta eller mysa med mig

 • Skulle snarare säga äta och sen mysa eller mysa medan vi äter hehe.

20. Har hon någon unik talang?

Äta mer än vad hon ser ut att klara av

 • Den talangen funkar dock bara när jag är avslappnad, på fester eller officiellare tillställningar så får jag en mental spärr. Min kryptonit är formalitet!?

Jag måste säga att Jakob har svarat bra! Han får 18,5 poäng av 20.

Fem nyanser av rött

När vi åkte på färjan så märkte jag och Betty att vi hade en hel färgskala med oss^^

Restaurang Waves på M/S Aurora

Igår bjöd mamma Betty och mig på skaldjursbuffe på färjan.
 
Vi åkte fram och tillbaka till Danmark 2 gånger och hann äta oss väldigt mätta på en massa skaldjur under tiden.
 
Min första tallrik, det var gott men kladdigt. Räkorna var nog de godaste.
 
Min andra tallrik. Musslorna var kokta i vin och det märktes. Tyvärr var de ganska torra.
 
Min x:te tallrik. Krabban var fylld av "gou" (hjärna och inälvor?) så rikt och gott! Tyvärr var den också lite torr och inte så smaksatt. Laxen var det inget fel på dock^^
 
Skaldjursbuffén kostar 219 kr per person och dessutom måste man minst köpa en enkel biljett på färjan för 34 kr. För det priset får man två timmars buffé och se Damark från nära håll. Jag har tittat upp andra skaldjursbufféer och de kostar 500 kr som billigast så det här priset var nog ganska bra ändå. Synd bara att många av skaldjuren var torra och att det inte fanns så mycket såser eller andra smaksättningar.

Golden Week

Förra veckan var det Golden Week i Japan vilket betyder att folk var lediga. Jakob passade på att åka till en park med våra kompisar. Synd att jag inte kan följa med... men Jakob sa att han skulle ta med mig dit när jag kommer och hälsar på.
 

Restaurang Johan P

För ca en vecka sedan var Anna, Yin, Sandy och jag på restaurang Johan P i Malmö. De är en ganska känd fiskrestaurang men anledningen till att vi gick dit var för att de hade ett erbjudande på LetsDeal om 50 % rabatt på notan där. ^^
 
Som ni kan se så var det väldigt fint dukat. Lokalerna hade dock inte samma stil utan såg lite sunkigare ut.

 Jag gillar verkligen restauranger som har brödkorg! Har tyvärr inte ätit på så många sådana ställen. Brödet här var färskt och fluffigt. Brödkanten var dock väldigt seg. Kanske för att man skulle ta lite tid på sig att äta i väntan på maten ^^
 
Jag beställde två ostron som apetizer. Det här kan vara den första gången jag har testat råa ostron, jag kommer inte ihåg. Men jag tyckte att det var väldigt gott! I alla fall tills eftersmaken av metall dök upp. Då fick jag ta och äta lite bröd för att få bort det. Originalpriset för ena ostronet var 30 kr och det andra 45 kr, vi hade dock 50 % off!
 
Till förrätt åt jag halstrad pilgrimsmussla med blomkålscrème, tryffel och persiljebuljong. Pilgrimsmusslan var lite salt men god. Blomkålscrèmen var rolig att prova. Kanske kan testa och göra hemma. Smakade annorlunda men gott! Skulle ha kostat 145 kr, känns alldeles för dyrt för inte så mycket mat.
 
Huvudrätterna tog ett långt tag att komma in eftersom restaurangen hade många mingelgäster. Jag blev mätt av att vänta på den så tyckte inte att den var så god. Det var i alla fall dillhalstrad sejrygg med pocherat ägg, räkor och citronhollandaise. Man fick också med kokt potatis i en tillbringare. Min huvudrätt gick på 275 kr men eftersom det var halva priset så betalade jag sammanlagt ca 300 kr för hela middagen.
 
Allt som allt, jag skulle nog inte gått dit utan rabatten men vet inte om jag tyckte att det var så värt det med 50 % off. Kanske om Jakob hade varit med ^^
 

Jobbtips från gynekologen och boktips från bibliotekarien

Idag var jag på barnmorskemottagningen för att förnya mitt recept på p-piller. Barnmorskan/Gynekologen (vad är skillnaden?) var jättetrevlig (avrundade min längd uppåt^^) och vi pratade om lite allt möjligt och kom in på att jag sökte jobb. Hon berättade att hennes man som driver ett litet företag gillade när sökande knackade på dörren och hälsade på. Det är alltid trevligare att se någon ansikte mot ansikte. Visserligen fungerar det nog inte så bra om jag söker till större företag men om jag hittar en annons från ett litet företag så kanske jag ska göra som hon föreslår och gå dit för att säga hej.
 
 
Sedan besökte jag biblioteket och fick hem en liten hög med böcker som bibliotekarien rekommenderade. Det känns verkligen som människorna i Skåne är väldigt trevliga. Exempelvis så hälsade busschauffören oss passagerare en trevlig måndag över högtalarna. Tillbaka till biblioteket. När jag stod och tittade efter böcker så kom bibliotekaren och sa hej. Sen kommenterade han på böckerna jag hade valt ut, det kändes verkligen som han var kunnig och gillade sitt jobb. Jag tipsade honom om Annas bokblogg, kanske köper han in lite av det som nämns men inte finns i Helsingborg än. Han tipsade mig om en bokblogg och två böcker. En av böckerna handlar om ett spel som är intelligent och vill döda sina spelare. Den låter jättespännande. 

Samlade matbilder

Här är lite olika saker som jag har ätit de senaste veckorna.
 
Mmm mamma lagade ban gan (en sorts risnudlar) med grisfötter. Så gott! Jag gillar verkligen kollagen^^ Ett par dagar efter det här var mamma hos sin kompis som lagat grisfötter i vinäger, hon tog med lite hem till mig. Det var också jättegott, kanske var billiga grisfötter den veckan.
 
Betty och jag bakade en strawberry shortcake men det blev mer som en klassisk svensk jordgubbstårta. Måste öva på att få till själva sockerkakan, den ska vara fluffig och lätt.
 
Vi hade en koreansk middag. Inlagd gurka, hemmagjord kimchi, ginsengkyckling och kimchipannkaka. Kimchin kanske inte ser så röd ut men den är stark. Jag har använt thailändsk chilipulver istället för koreansk eftersom jag inte vet var jag ska få tag i det. Det här är nog den bästa kimchin jag har gjort dock!
 
Shepherd's pie! Visserligen lite fusk eftersom det är pulvermos men gott ändå.
 
Mellanösterninspirerad middag med bulgur, persilje- och tomatsallad, tzatsiki samt marinerade fläskkotletter. Och kall lemonad till det. Känns somrigt!
 
Och ännu somrigare blev det när det kom till efterrätten. Svenska jordgubbar med grädde och socker. Det är verkligen skillnad på jordgubbar och jordgubbar, svenska smakar speciellt!
 
 

Presenter från Jenny

Jenny är ju i Korea och pluggar just nu men hon har ändå tagit sig tiden till att skicka hem lite saker till sin kusin! Tack Jenny!
 
Jag fick lite olika koreanska smakbitar. Ska bli spännande att prova allt. Den gröna påsen innehåller en sorts kakor gjorda på 13 olika sorters gryn, korn och säd. Jag smakade en och det var gott! Påminde om en blandning av ostbågar och något sött. Plus för att det känns nyttigt också. Jag smakade också på chokopie, det i den röda förpackningen. Är tydligen ganska känt snacks i Korea. Sjögräset och såsen ska jag testa snart någon gång.

Hur det går med jobbsökandet

Nu har jag varit arbetssökande i två månader. I och för sig sökte jag inte så mycket under mars månad eftersom jag höll på med det sista på examensarbetet och flyttade. Nåväl, fram till nu har jag i alla fall skickat in 23 jobbansökningar och det har lett till 1 skypeintervju, 1 lång telefonintervju och 2 korta telefonintervjuer. Av dem har skypeintervjun och ett av de korta telefonintervjuerna tackat nej till mig och jag väntar på svar från två.
 
Skypeintervjuaren ringde faktiskt upp och förklarade varför de hade gått vidare med andra sökande och det uppskattade jag men det var inte lätt att ta emot ett avvisande så där. Jag tror inte att det var så lätt för honom heller, han lät lite ursäktande så jag försökte vara så positiv som möjlig för att han inte skulle känna sig skyldig. Kommentarerna jag fick från honom var i alla fall att jag inte hade tillräckligt med arbetslivserfarenhet, specifikt inom försäljning. Han sa även att jag var lite blyg i början på samtalet men att det släppte sen. Jag kände dock inte mig blyg utan tyckte att jag var respektfull och formell. Hm, jag kanske framkommer som blyg om jag är så. Ska kanske försöka vara mer på och vänskaplig nästa gång.
 
Under maj månad ska jag försöka ansöka till så många jobb som möjligt, jag räknar med ett varje dag. Jag har också mailat en jobbcoach för att boka en tid. Förra gången lärde hon mig hur man ska skriva personliga brev så man får intervjuer så nu hoppas jag att hon kan berätta hur man går från en intervju till att få jobbet!
 
Till sist, ett meddelande till framtida Helena.
Kom ihåg hur det är att vara "ledig", hur rastlös du är och hur jobbigt det är med ovissheten och att inte ha ett ordentligt mål att jobba mot. Tänk på det om du i framtiden funderar på att bli hemmafru. Du skulle nog inte trivas som det :P

En månad med träning avklarad

Nu är jag klar med Shaun T's Hip Hop Abs! Jag har tränat 6 dagar i veckan under en månads tid och jag måste säga att jag inte märker någon skillnad på magen. Men trots att det inte har dykt upp några magrutor så känner jag mig lite starkare och orkar göra fler övningar.
 
Tror dock att jag ska gå över till en lugnare träningsform ett tag eller träna lite mindre frekvent. Just nu har jag nämligen lite ont i höger knä och i ryggen. (Känner mig gammal :P) Tror att smärtan beror på konstiga vridrörelser under träningen. Det kan också bero på att mina knän har varit ganska känsliga sedan jag klättrade Mt Fuji och att min skumgummimadrass har en fördjupning i mitten vilket gör att jag sover ganska obekvämt.
 
Jag måste säga att jag är väldigt imponerad av Shaun T. Han ger verkligen allt när han tränar och han kan multitaska. Exempelvis så säger han "nu är det bara 16 böjningar kvar" och sen börjar han prata om annat, peppa tränarna och skämta och sen så räknar han ner 4, 3, 2, 1 och det stämmer! Hur kan han hålla koll på hur många böjningar han gör när han samtidigt pratar om massa annat!? Imponerande. Eller så kan det ju vara så att någon i produktionsteamet håller upp nerräkningsskyltar... Men nä, jag väljer att tro på Shaun T!

RSS 2.0