Turkiet dag 6: Perge, Side, Aspendos och Kurşunlus vattenfall

Även idag hade vi bokat in en heldagstur. Detta är en väldigt populär tur som alla turistbyråer i Antalya erbjuder. Turen går till de antika städerna Perge, Side och Aspendos samt ett känt vattenfall. I vårt paket ingick det transport, guide och lunch för 115 lira (ca 400 kr). Vi fick höra sen av ett annat par som också var på turen att de hade betalat 50 kr mer per person eftersom de bokat via hotellet och inte direkt hos resebyrån. Vår resebyrå hette förresten Smooth Travels, låter lite sliskigt men var helt ok.
 
 
Dagen började inte så bra med att guiden och bussen var 20 min försenad. Vi satt och väntade tillsammans med två andra som skulle hoppa på vid den stationen. Tur att de var där för annars hade vi nog trott att vi blev lurade och att ingen buss skulle komma. Bussen blev ännu mer försenad på grund av Jakob och mig för det visade sig att Jakob glömt vår biljett i hotellet... Så han fick rusa dit och hämta den medan vi väntade.
 
Så jag tror att vi kom fram till Perge säkert en halvtimme senare än planerat. Men det gjorde faktiskt inget för när vi kom fram hade de inte öppnat än... Vet inte hur bra guiden planerat det.

 
Perge visade sig vara en väldigt stor antik stad. Det fanns ruiner efter ett badhus. Här kan ni se Jakob ta sig en simtur i en av bassängerna. I badhuset fanns det även olika saunarum med olika varmt. Utöver badhuset fanns det handelstorg, torn som fungerade som portar, pelargata och en stadium.
 
 
Här ser ni vår guide i stadiumet. Låt er inte luras av fläckarna under hans armar, det är inte svettfläckar utan designen på tröjan. Vem designar såna tröjor... 
 
 
Efter att ha fått lite egen tid att ta foton och titta sig runt körde de oss vidare till ett annat ställe, Side. Side är en turiststad som är byggd vid en antik stad. Efter att ha passerat de antika byggnaderna kom vi till turistgator och restauranger. Vissa av restaurangerna skyltade till och med på svenska.
 
 
De hade även vissa internationella bildspråk som alla skulle förstå^^
 
 
Efter lite egen tid i Side där vi åt glass och svettades så åkte vi vidare till ett lunchställe. Det som var bra med den här guiden var i alla fall att han sa som det var. Han frågade om någon var intresserad av att köpa lädervaror, om inte så skulle vi åka förbi den affären. Det är alltså inte som de turer där man ska stanna på de affärer som företaget har gjort avtal med för att de ska få provision.
 
 
Vårt nästa stopp efter maten var amfiteatern i Aspendos. Det är en av de bäst bevarade i Turkiet (världen?). Den har faktiskt använts i modern tid som lokal åt en danstrupp men regeringen satte stopp för det eftersom byggnaden blev sliten. Nu är det bara en turistattraktion.
 
 
Guiden berättade att på en av hans andra turer hade de haft en operasångerska med sig och hon hade stått och sjungit för att testa aukustiken. Den var tydligen bra.
 
 
Vi tog ett stopp för att doppa fötterna och titta på en akvedukt. Enligt guiden byggdes akvedukten och amfiteatern ungefär samtidigt av två arkitekter som kämpade för en prinsessas hand. Kungen valde att gifta bort sin dotter med han som byggt akvedukten för det var en praktisk uppfinning som hjälpte staden med vatten. Sen besökte han amfiteatern. Arkitekten som byggt teatern stod och beklagade sig för sig själv vid ena änden medan kungen stod vid andra men eftersom akustiken var så bra så hörde kungen honom. Kungen blev så imponerad att han ändrade sig och gifte bort dottern med amfiteaterns arkitekt istället. Vet inte hur sant det är eftersom jag läste någonstans att det tog sju år att bygga teatern, prinsessan måste ha blivit ganska otålig till slut.
 
 
Vårt sista stopp för dagen var vattenfallen i Kurşunlu. Det var ett skogigt, lummigt och svalt område med ganska många turister och ganska lite vattenfall. Vi hade kul ändå för vi hittade ett ställe man kunde doppa fötterna.

 
Orkade inte ta av mig skorna.^^
 
 

Kommentarer
Postat av: Anna - Boktycke

Tröjdesignen är ju till för att dölja svettfläckar!
"Ojoj, du har har svettfläckar under armarna."
"Nej, det är bara tröjdesignen... höhö"

Svar: hehe jo iofs är det en idé. fast oschysst person som anmärker på andras svettfläckar^^
chokladte.blogg.se

2013-08-26 @ 21:29:37
URL: http://boktycke.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0