Fartfyllda veckor! Del 1

Förra veckan på måndagen åkte Jakob och jag upp till Tierp och sedan dess har så mycket hänt!

Det var lite problem när vi skulle åka för skyfallen hade gjort att man inte kunde åka tåg mellan Linköping och Norrköping så vi fick ta en buss istället.



Vi satt och spelade kort första delen av resan. Innan vi ens lämnat Linköping stannade bussen och stod stilla ca 15 minuter, vi fick veta att två personer missat busset vid resecentrum och att vi skulle vänta in dem. Det var ju snällt! Som tur var tåget från Norrköping till Stockholm försenat så vi hann med det.

I Tierp hade vi mycket skoj. Bland annat plockade vi blåbär.



Det finns så mycket bär där uppe jämfört med Linköping. Vi använde bärplockare som man bara drar busken genom plastfingrarna så ramlar alla bär ner i en behållare. Jag tror att vi fick ihop kanske 2 kg bär!

En av dagarna fick jag följa med Åsa att segla. Det hade jag sett fram emot sedan förra sommaren jag fick prova. Den här gången blev det ett riktigt äventyr! Vi kom fram till hamnen vid 11-tiden och fick ut båten. Det blåste inte så mycket men vi kom framåt ändå. Efter ett tag bestämde vi oss för att segla till Örskär, en ö som ligger ca 2 mil fågelvägen från vår hamn.



Det är en fantastisk känsla att vara ute till havs i en liten båt och se land som små streck långt borta i horisonten. (Det i pannan är myggbett och inte finnar hehe)



På den här bilden kan man se Örskär, den lilla vita pricken på vänstra sidan av ön är en fyr. Bilden togs när vi varit ute i ca tre timmar. Ganska lång väg kvar som ni kan se.



Så här ser fyren ut på närmare håll. Den är 36 meter hög!

Vi hade ingen erfarenhet av att lägga an vid andra hamnar än den vi kom från och dessutom hade vi aldrig varit på ön och visste inte hur grunt eller djupt vattnet var nära klipporna. Jag stod på fören med ett rep i handen och höll utkik för grund så att båten inte skulle skadas. Planen var att jag skulle vada iland när det var grunt nog och dra in båten med repet. När vi kommit ganska nära land tyckte jag att det såg grunt ut och hoppade i. Det visade sig att vattnet var djupare än vad jag var lång... Och nej, jag hade inte bytt om till baddräkt.



Så här såg jag ut när jag tagit mig ombord igen. Vattnet var ganska kallt men det var i alla fall varmt på land så jag bytte om till baddräkt och sightseeade i den.

Det var jättevackert på ön och en underbar utsikt från fyrtornet.



Vi hade tur, visserligen hade kiosken och fyren stängt när vi kom fram men mannen som skötte om dem lät oss köpa glass och gå in i fyren ändå.



36 meter upp! Det är väl högre än kärnan?



Jag fick låsa fyren med en stor nyckel.



Sedan seglade vi hemåt igen. Mot solnedgången! Vi kom hem till hamnen vid 23-tiden, då hade solen gått ner för länge sedan och det sista ljuset hade precis försvunnit. Det var jättefint med stjärnorna och fyrljuset från fyren vi varit i. Motorn gick inte igång så vi seglade in i hamnen. Vi kände oss så stolta efteråt! Hemma väntade PG med varm mat. Jättebra avslutning på en jättespännande dag!



Kommentarer
Postat av: Anna

Haha, vilket äventyr, jag vill också segla! Mäktig känsla av att bara vara omgiven av havet ^^

2011-08-04 @ 22:05:42
URL: http://boktycke.wordpress.com/
Postat av: Helena

ja det var ett riktigt äventyr! men man ska nog inte tänka för mycket på vad som kan finnas i vattnet under en för då blir man nog för rädd hehe

2011-08-05 @ 11:20:39
URL: http://chokladte.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0