Japanresa hösten 2023 med familjen

Vi har precis kommit hem från en resa till Japan från 18 - 29 november tillsammans med mamma, Betty och vår familj. Det var intensiva men samtidigt lugna 10 dagar som vi bodde tillsammans på ett jättefint airbnb i Tokyo nära Skytree. Vi flög dit med Qatar Airways och hade sju timmars mellanlandning i Doha på vägen dit. Tyvärr blev både mamma och Jakob sjuka och sängliggandes några dagar men vi andra klarade oss och i överlag tyckte jag att det gick bra. 

A-Mart i Burlöv Center

Jakob, E och jag spenderade en heldag i Burlöv Center. Jag hade inte jättehöga förväntningar så kanske var det därför jag blev så positivt överraskad. Det ligger med direktbuss från oss, har rolig inomhuslekpark som E gillade, inte mycke folk och har en asiatisk butik!
 
Det var min syster som tipsade om den här ganska nyöppnade butiken så tack så mycket!
 
De har massa nudlar, snacks och godis.
 
Men tyvärr inte så mycket grönsaker eller matlagningsingredienser.
 
Frysdiskarna var dock ganska roliga. Jag köpte red bean buns men de har alltså något som ser ut som boba tea buns.
 
Också roliga frysta dim sum som kycklingfötter och komage.
 
E gillade A-mart, speciellt leksakerna och även nudlarna som han lade två paket av i korgen.
 

2018-08-30: Konstutställning, tonkatsu och hemresa

Vårt flyg gick sent på natten så vi checkade ut, lade våra väskor i förvaring och begav oss ut för att spendera dagen i Ikebukuro.
 
Final Fantasy konstutställning. Det var coolt med original artwork och jag kände till och med igen vissa karaktärer.
 
Sista lunchen var på samma ställe, Katsukura, som under första dagen på den här resan. Dock i Ikebukuro och inte i Ueno.
 
Jag hade spanat in ett kafé med tårtbitar men det var inte alls gott. För mycket deg och torrt.
 
Middag på Tokyo Station innan vi åkte till flygplatsen. Det blev koreanskt och jag tog naengmyeon, kalla nudlar.
 
Vi spenderade våra sista yen i massagestolarna på flygplatsen. 
 
Väl ombord på planet är en av de första sakerna jag gör att kolla menyn. Det skulle bli japanskt till middag.
 
Maten serverades kl 12 på natten japansk tid. Så efter det var det dags att sova.
 
Frukost men jag har ingen bild, sov jag igenom den eller var jag så hungrig att jag glömde ta bild?
 
Var tvungen att köpa lite mat på flygplatsen i Qatar för jag var så hungrig.
 
På sista planet hem fick vi frukost.
 
Tror jag ville ha Aloo mutter poha men den var tyvärr slut så jag fick äggröran...
 
Lammpaj som snacks och sen var vi nog hemma i Sverige alla tre :)
 

2018-08-29: Sushi, sockervadd och ramen

Sista heldagen i Japan så shoppade vi nog mest runt.
 
Vi hade köpt en Mt Fuji-bulle dagen innan så åt den till frukost efter att den fått agera utsikt.
 
Till lunch blev det sushi på Sushi Zanmai.
 
Vi var i Harajuku på Totti Candy Factory och köpte sockervadd, klibbigt.
 
Till middag blev det ramen, så gott med majs och smör i.
 

2018-08-28: Fuji, plocka vindruvor och hotpot

Tidig start på dagen för vi skulle på en guidad tur till Fuji med fruktplockning.
 
Såhär exalterad var Jakob när vi väntade på att samlas.
 
Och såhär pepp var jag!
 
Vi åkte till Fuji men det var tyvärr molnigt så man kunde inte se toppen. Men vi har varit där innan så vi fokuserade mer på snacks och souvenirer.
 
Till lunch fick vi nudlar i en nöjespark. Helt ok men inget speciellt.
 
Efter lunch åkte vi på Mt Fuji Panoramic Ropeway för att få en bra utsikt av Fuji-san men tror inte vi såg något för det var fortfarande molnigt. 
 
Men det var fin utsikt ändå och det fanns lite grejer att göra på toppen, ex kunde man kasta små keramikbitar genom ett litet hål och lyckades man så skulle en önskning gå i uppfyllelse.
 
Och höjdpunkten på hela turen, självplock av vindruvor. Japanska vindruvor är ganska dyra så det var kul att få plocka och äta en hel klase var. Se så stora de är!
 
Hehe det ser ut som vi är stolta föräldrar som visar upp en bebis.
 
Efter fruktplockningen åkte vi tillbaka till Tokyo och Jakob och jag åt hotpot till middag.
 

2018-08-27: Soppa, rått hästkött, åskväder och sumobulle

Jakob och jag gjorde våra egna grejer på förmiddagen så då kunde jag gå och äta på Soup Stock Tokyo. Det är en kedjerestaurang som har goda soppor och man får ris eller bröd till.
 
Middagen åt vi på Uotami Izakaya. Bland annat rått hästkött. Ännu en sak som jag nog inte hade ätit om jag visste att jag var gravid :P
 
Vi åt även en inälvsgryta, mums.
 
På kvällen så blåste det upp till storm. Här var vyn innan blixten slog ner.
 
Och såhär såg det ut när blixten lyste upp allt.
 
Vi fikade på sumobullar för hotellet ligger i Ryogoku som är en stadsdel känd för sumobrottning.

2018-08-26: Hida beef och tillbaka till Tokyo

Dag 2 i Takayama gick vi runt och åt massa Hida beef i olika former.
 
Hida beef sushi.
 
Hida beef grillspett.
 
Vi åt även "köttbullar" men här är en bild på en matcha bulle.
 
Till lunch blev det yakiniku, såklart med Hida beef.
 
Efterbilden, vilken bild är mest aptitretande?
 
Till efterrätt var det dango.
 
Sen åkte vi tillbaka till Tokyo och checkade in på sista hotellet för resan, Ryogoku View Hotel.

2018-08-25: Takoyakifrukost, Takayama och Hida beef

När vi är i Asien brukar vi inte boka hotell som inkluderar frukost för det finns så mycket annan mat lättillgängligt men den här gången var jag glad att frukost ingick för det fanns så mycket kul japanskt att testa.
 
De hade till och med takoyaki till frukosten!
 
Det fanns massa annat som sötsaker och congee.
 
Sedan åkte vi upp till bergen, nämligen till Takayama.
 
I Takayama finns Hida Folk Village som är ett friluftsmuseum med massa välbevarad hus från 1600-1800-talet. Man kunde gå in i husen och det var ett jättefint område.
 
Jakob provade japanska versioner av styltor.
 
Sedan checkade vi in på Quality Hostel K's House Takayama. Så fint påslakan.
 
Sedan gick vi runt och snacksade i väntan på middag. Tidigare på dagen hade vi gått förbi en restaurang som såg ut som de hade god mat så vi väntade på att de skulle öppna.
 
Takayama är känt för Hida beef så det var vi tvungna att testa. Här grillas det på ett magnolialöv med miso. Så gott. Vi köpte med oss en sån grill och löv med miso hem till Sverige.
 
 

2018-08-24: Sanddynor, sandmuseum och tillbaka i Osaka

Vår enda dag i Tottori så det gällde att gå upp "tidigt", aka frukost kl 9.
 
Frukost ingick, det här är tillbehören.
 
 
Äggrullar med svamp
 
Nygrillad fisk.
 
 Och kokt tofu. Efter den bastanta frukosten så gav vi oss iväg på äventyr.
 
Till sanddynorna i Tottori! Jag har aldrig varit i en öken så det här är det närmaste jag kommit.
 
Så mycket sand!
 
Blåsigt men fin utsikt med blå himmel och blått hav.
 
Vi sprang ner från en jättehög sanddyn. Det var som att flyga men man kunde inte stanna.
 
En glass som fika och avsvalkare. I bakgrunden ser ni poster för sandmuséet som hade nordiskt tema.
 
Jakob ser inte imponerad ut men jag tror han var det.
 
Jag och Nils Holgersson.
 
Utsikt från souvenirshoppen. Så imponerande att de byggt allt av sand och att allt rivs ner och byggs upp med nytt tema varje år.
 
Tillbaka i Osaka för en natt på Hotel Mystays Shin Osaka Conference Center. 
 
 Takoyaki på stationen som middag.
 
Jag och Jakob på väg med tvätt (tror jag). Kul med hotellpyjamas som faktiskt passar mig, brukar inte hända i väst.
 

2018-08-23: Conan Town och middag med svamptema

Vidare till nästa ställe som jag var väldigt exalterad över!
 
Conan Town! Det är en hel stad med Detective Conan tema. Jag har kollat på säkert 1000 avsnitt och alla 20 (?) filmerna. 
 
Det fanns Conan statyer och plakat överallt på gatorna.
 
Till och med brunnslocken var Conan.
 
Det fanns fem butiker/matställen med Conan-tema och om man köpte något från alla så fick man en present.
 
Vi tog oss igenom en Conan-labyrint!
 
Professor Agasa i sin gula bil framför Conan muséet.
 
Conan town ligger lite off från allt och 1.5 timmar från Tottori där vi skulle stanna en natt men värt att besöka en gång om man gillar Conan.
 
På muséet fanns en karta över vilka länder som Detective Conan mangan har publicerats i. Sverige är med!
 
Biljetterna till muséet hade QRkod(?) som visade upp 3D-karaktärer. Så coolt!
 
Dricker för att samla ihop fem stämplar så jag får min present.
 
Fem stämplar och en pin som present.
 
På kvällen kom vi till Tottori och vårt hotell för natten, Shiitake kaikan, Taisuikaku.
 
Det ingick en 11 rätters middag i privat rum. Undrar varför l:et i Helena är så tjockt jämfört med de andra bokstäverna, är det en etta?
 
En kall tofurätt.
 
Små mumsbitar med räka, grillad ost med mera.
 
Kött och svampgryta.
 
Sashimi.
 
Nudlar gjorda av svamp?? Vi bodde på ett svamphotell så middag hade svamptema.
 
Kokta grönsaker?
 
Hamburgerbiff men egentligen är det en svamp.
 
Tempura.
 
Rå kyckling. Om jag hade vetat att jag var gravid så hade jag nog inte ätit. Tyckte dock inte det var så gott så jag åt nog bara en eller två bitar och Jakob fick resten.
 
Svampsoppa.
 
Svampris.
 
Efterrätt var en rulltårta med svart sesamsmak.
 
Matchande yukata som pyjamas.
 
 
 
 
 

2018-08-22: Kuromon market och Fushimi Inari Shrine

Osaka har en känd marknadsgata, Kuromon market med massa matstånd och annnat. Där gick vi för att småäta.
 
Grillspett med wagyu men inte så speciellt. Man kanske inte ska äta wagyu för billiga priser på turistgata :P
 
Uni! Så gott men det var lång kö och bara ett fåtal sittplatser som man var tvungen att vänta på. 
 
Sakuramochi, min favorita japanska sötsak. Bladen runtom är från körsbärsträd och är inlagt och ätbart.
 
På kvällen åkte vi till Fushimi Inari Shrine, ett av våra favoritställen i Kyoto. Tipset är att komma väldigt tidigt eller sent så man inte behöver trängas med alla turister.
 
Det var ca kl 21 och inte många andra där, särskilt om man gick upp en bit.
 
Vi stannade dock inte så länge. Tog en fin bild på fullmånen.
 
 

2018-08-21: Sukiyaki, kushikatsu och ramen

Lugn matdag enligt bilderna.
 
Sukiyaki till lunch.
 
Middag nr 1 var vi på Kushikatsu Daruma och åt friterade spett.
 
Jag provade också doteyaki, en specialitet i Osaka, en gryta med nötköttssenor. 
 
Middag nr 2 var på Ichiran, vi kom dit när det inte var så lång kö.
 
Nudlarna där är goda men jag vet inte om de är värda hypen.
 
 

2018-08-20: Arashiyama, apor, tofu och båttur

Dags för utflykt!
 
Vi åkte till Arashiyama i Kyoto. Så fint väder.
 
I Arashiyama finns det en känd promenadstråk med massa bambu. På foton så brukar det vara fullt med turister men vi hade tur och mötte inte många där.
 
Sedan gick vi till Arashiyama Moneky Park. Man måste vandra upp för ett ganska brant berg så jag var helt slut när vi väl kom upp. Skyller på graviditeten.
 
Vi såg på alla apor som lekte i det fria och man kunde också mata dem.
 
Sen var det dags för oss att äta mat. Vi hade bokat på ett ställe som specialiserar sig på tofu, Yudofu Takemura.
 
Massa rätter med fokus på tofu. Kommer inte ihåg om allt var gott men tror inte jag skulle vilja testa igen.
 
Kommer dock ihåg denna slemmiga grönsak i soppan. Coolt!
 
Sen hängde vi kvar i området tills det blev mörkt för vi skulle på nattlig båttur.
 
Vi var på skarvfiske. Det är när kopplade skarvar dyker efter fisk och ger dem till fiskaren. Det sker på natten med stora eldklot som lockar till sig fisken.
 
Det var mysigt att åka båt i den varma kvällen. Det kom till och med en matbåt så man kunde köpa fika.
 
Medan vi väntade på tåget tillbaka till Osaka hittade vi denna fina upplysta väg bredvid stationen.
 

2018-08-19: Osaka Castle, museum och födelsemiddag

Min födelsedag!
 
Sashimi som jag köpte i matbutiken under gårkvällen. Tur att vi inte visste vi var gravida då. Och jättetur att man nuförtiden kan äta sushi när man är gravid.
 
Vi åkte till Osaka Castle. Det var fint där men vi gick nog inte in utan tittade bara utanför. Har man sett ett japanskt slott så har man nog sett alla (om man inte är jätteintresserad av sådant i alla fall).
 
Jag köpte en glass kanske 100 m från där jag tog fotot. Under den tid det tog mig att rusa dit och ta fotot så hann glassen börja smälta. Så varmt!
 
På väg till ett museum så gick vi förbi en Taiwan Tanpao så där åt vi spontan lunch. Så gott med xiao long bao.
 
På Osaka Museum of Housing and Living såg vi denna coola skapelse. Ett fint museum med massa miniatyrer av hur det såg ut förr i tiden och även en hel gata med live size hus som det såg ut på 1800-talet.
 
Fikapaus innan middagen. Jag tog en kakigoori med persika och Jakob tog en klassisk japansk parfait. Jag är inte så förjust i såna pga all cornflakes. Varför måste de ha cornflakes i en efterrätt?!
 
Jakob hade bokat en Michelinrestaurang, Pierre, för min födelsedagsmiddag. Den låg på 20 vån så det var fin utsikt och väldigt bra service. Nedan är bilder av det vi åt. Jag kommer såklart inte ihåg vad det var men hade det sparat på instagram :)
 
Äggkräm med gurkgéle.
 
Bröd!
 
Grönsaker upplagt väldigt vackert. Ser ni fjärilen på toppen av konen? Allt var såklart ätbart.
 
Potatis- och majssoppa. Tror det här var en av mina favoriter.
 
Havsabborre med curry och inlagda grönsaker. Förvånansvärt nog var detta Jakobs favoriträtt. Han som oftast inte gillar fisk och speciellt inte när det finns kött.
 
Till huvudrätt tog jag kyckling med ost från Hokkaido. Såg väldigt mättande ut med all ost.
 
En röd granita att rensa smaklökarna med innan efterrätterna.
 
Fikonglass med grattis-meddelande.
 
Petit fours.
 
Te som avslut. Det här var en rejäl middag.
 
Jakob och jag, mätta och belåtna.
 
På väg hem till hotellet tog jag en bild med Kushikatsu daruma gubben och mitt födelsedatum.
 
 

2018-08-18: Osaka, bento och takoyaki

På tåget till Osaka. Det var kring lunchtid så vi hade köpt med oss bentos.
 
Jag valde en med seafood, många olika sorters seafood. 
 
Jakob tog såklart något med kött.
 
Vi checkade in på hotellet Tour Palace Ryokan Sinsekai i Osaka. Det var rätt stort jämfört med hotellet i Tokyo.
 
 Hade ett badkar och om ni undrar över toaletten så var det ett separat rum, perfekt!
 
Det fanns även en balkong men eftersom det var sommar och varmt så undvek vi den hehe
 
Efter att vi installerat oss på rummet så gick vi ut för att titta runt i Shinsekai. Det är en stadsdel som har massa restauranger och är lite turistig.
 
Sen åkte vi in till Dotonbori som är ett (annat) känt turistområde med massa mat. Där finns bland annat olika takoyakiställen så vi testade de tre kändaste för att se vilken som var bäst. Kommer tyvärr inte ihåg vilken vi tyckte mest om men jag gillar stora bitar bläckfisk och när det inte är för kladdigt i mitten.
 
På kvällen gick vi till en matbutik och utanför såg vi ett gulligt gammalt par som trots att de var lite ostadiga ändå höll varandra i handen. Så fint!

RSS 2.0