Knytkalasfika

Vi var många igår som samlats för knytkalasfika samtidigt som det var lite födelsedagsfirande.

Jag och några kompisar bakade en stor jordgubbstårta och några andra kompisar kom med en chokladtårta. Sedan hade alla med sig snacks som kakor, chips, dricka och godis! Det var jättekul!


I början satt vi på stolar men efter ett tag flyttades det till golvet för det fanns inte sittplatser nog.


Tårta! Det var två rulltårtsbottnar, en massa grädde och jordgubbar. Vi kunde ha dekorerat lite bättre men jag ville att alla skulle få lite jordgubbe!


Tre asiater från tre olika länder! (Sverige/Kina, Korea och Japan)


Mihoko! Hon är jätteduktig på att organisera och ta hand om folk och på att få till bra stämning!


Folk som har kul (hoppas jag).


Jag fick bland annat ett jättefint kort som folk skrivit meddelanden i! Så japanskt och så gulligt!

Synd att alla mina vänner inte kunde vara med. Men det var en jättefin födelsedag!

Födelsedag!

Jag har haft en jättefin födelsedag i år. Vi var kanske 25 personer i vårt lilla vardagsrum och hade knytkalas!
Fler bilder kommer imorgon men här får ni se fyra bilder jag fick av kompisar.









Jag är verkligen lyckligt lottad som har så fina vänner och en så underbar pojkvän!

Bad, jacuzzi och bastu

Igår var Mihoko och jag och badade på äventyrsbadet här i Linköping. Det var ganska fint väder för en gångs skull så vi kunde bada utomhus också!

Vi bastade en massa, var i jacuzzin, åkte båda vattenrutchkanorna och lekte runt i vattnet. Det var jättekul för det var inte mycket folk alls där, vi hade nästan allt för oss själva, ingen kö till rutchkanorna och inga barn som slogs med oss om flytleksakerna.

Efter badet bjöd Mihoko mig på lunchbuffe! Så snällt! Det var väldigt mättande, vi orkade knappt cykla hem sen.


Min pubdebut

Jag har precis kommit hem från HG, den lokala studentpuben! Vid 23 års ålder har jag fått min pubdebut. Jag och Ellen lagade middag och sedan gick vi dit för att ta en cider. Eller rättare sagt jag tog en halv cider så fick hon resten. Att gå på pub var inte alls som jag tänkt mig. Jag trodde att det skulle vara stökigt och fulla människor men det var väldigt trevligt. Högljutt men inte vilt, fast det kanske kommer senare på natten. Jag är glad att jag gick för det avstigmatiserade hela pubgrejen. I framtiden kanske jag hänger på när kompisar ska dit!

Fartfyllda veckor! Del 3

När vi kommit fram till Linköping blev det ganska mycket med att hjälpa Mihoko komma i ordning med skolan och med hennes rum. Jag och Koto hann med lite sightseeing, picknick och annat medan Jakob hjälpte nya japanska utbytesstudenter.

Känns som det var en evighet sedan Koto var här för det har varit fullt upp men det var ju bara två veckor sedan.
Får se om jag kommer ihåg allt vi gjorde.


  • Jag och Koto bakade muffins och lagade vegetarisk paj som vi tog med oss på picknick efter att vi shoppat i stan.
  • Koto tog hål i öronen.
  • Vi såg på dramaserier till sent på natten.
  • Jakob bakade scones åt oss.
  • Vi åt glass med varm hjortronsylt.
  • Vi åt glass på Bosses glassbar.
  • Vi åt glass på universitetet.
  • Vi tog foton på massa hästar bakom universitetet.
  • Vi stod i registreringskö tillsammans med Mihoko.
  • Vi spelade stapelspelet.
  • Vi såg lite på Macgyver!

  • Vi åt pizza (eller Jakob, Koto och Mihoko åt pizza, jag valde mat från KinaThai).
  • Vi cyklade till stan.
  • Vi plockade bär (igen).
  • Vi var på IKEA.


  • Vi gick på BBQ-kväll.
  • Vi fikade en massa (hemma).

  • Vi gungade.
  • Vi åt lösgodis.


  • Vi spelade kortspel.
  • ... och en massa annat kul.


Spontanitet

Innan sommaren började kände jag att jag verkligen behövde bli mer spontan. Jag överreagerade alltid när det inte blev som jag planerat. Det hände ganska många gånger att jag blev sur på Jakob för att det inte blev som jag tänkt mig, även om det inte alls var hans fel.
Nu tycker jag dock att jag blivit mer spontan. Några exempel:
En kväll fick vi veta att en japanska kommit till Sverige. Vi kontaktade henne vid nio och det visade sig att hon inte ätit middag än så då fick hon ta lite av våra rester. Och bara sådär bestämdes det att jag och hon skulle till stan förljande dag för att skaffa mobil.
Igår när Jakob och jag kom hem från skolan kl 21 så såg vi glatt överraskade att de satt upp en utebio. Jag frågade om vilken film och när de skulle börja, sedan kom vi tillbaka med popcorn och hade biodejt utomhus, och gratis!
I förrgår hade jag äntligen lite tid för mig själv efter att ha haft folk över nästan varenda kväll så jag tänkte att jag skulle slöa framför några dramaserier. Då kommer eventansvarige för ostasiatiska föreningen över för att låna Jakobs mobilladdare men det slutar med att han och jag planerar fulsittningens meny.

Fartfyllda veckor! Del 2

Dagen efter att vi varit ute med båten kom vår kanadensiska kompis Koto. Hon hade varit tre månader i Tanzania och volontärarbetat. PG lagade jättegod pasta med laxsås! Efter att ha pratat till sent på natten lade vi oss och nästa dag åkte vi till Uppsala för att sightseea.



Vi åt lunch på Max och där fick Koto testa på svenskt kaffe. Sedan gick vi till Domkyrkan och kom i tid för den guidade turen. Intressant faktiskt, Uppsalas domkyrka är störst i Norden och har funnits sedan 1400-talet. Där finns Carl von Linnés kvarlevor och en massa annat.

Sedan gick vi till en stor trädgård. Det var SM i boule den dagen så massa människor.



På kvällen kom Mihoko från Japan och Jakobs familj bjöd oss på kräftskiva! Vi fick även äta surströmming. Jag tyckte det var gott men för Mihoko och Koto var det nog en engångsgrej hehe


De lärde sig också att dricka nubbe och lite sånger ^^

Nästa dag var det dags att bege sig hemåt. Vi skulle dock spendera en dag i Stockholm. När vi kom till centralstationen så var dock alla skåp som var stora nog för våra bagage upptagna så vi fick leta runt en halvtimme innan vi såg en familj som var på väg att hämta sina bagage och gå. De hade tre skåp och vi fick två av dem!

I Stockholm gick vi först till Macdonalds för att kissa. Våra kompisar förundrades lite över hur få toaletter som finns tillgängliga och som är gratis.


Vi gick förbi Stockholms riksdag till Gamla stan. Där fikade vi, jag tror det blev ca 400 kr för oss fyra, dyrt!

Efter det strövade vi runt och tittade på utsikten. Vi hade tur och det var jättefint väder.



På kvällen vandrade vi tillbaka mot stationen. När vi var vid palatset såg vi en koreansk femåring som grät och letade efter sin mamma. Han skrek så vi försökte trösta honom men ingen av oss kunde koreanska så vi gjorde nog honom bara räddare. Jakob gick för att anmäla det till en slottsvakt och en annan man sprang runt och försökte hitta barnets mamma. Det tog inte så lång tid men kändes som en evighet eftersom han grät så hjärtskärande. Mamman verkade dock inte alls upprörd utan plockade bara upp honom och gick iväg. Hoppas vi inte släppte honom till fel kvinna...

Vi åt middag på ett kebabställe och sedan var det dags att ta tåget hem till Linköping. När vi hade lämnat stationen hände dock något oväntat. En full man sprang omkring på spåret så tåget var tvunget att stanna och vänta på polis som grep honom. Efter det gick det som smort hela vägen hem!

Ösregn

För en timme sedan när jag skulle gå och handla började det ösregna. Jag hade hunnit gå kanske 30 meter innan det började dugga. Först tänkte jag att det bara var duggregn men sedan ökade det i styrka och när jag börjat springa hemåt så kom regnet nerösande. Jag tog vårt fina röda paraply och gick till Hemköp, på vägen såg jag många andra som inte haft samma tur som jag utan var tvungna att gå i ösregn paraplylösa. Det var ganska kallt också, känns verkligen som höst nu.

Idag är Jakob på en dugga. Hoppas den går bra! Om en stund kommer Mihoko över. Hon har ett test imorgon och vill öva. Sedan ska vi laga nikujaga.

På fredag och lördag har jag fadderutbildning. Känns lite nervöst!

Middag med japaner

Jag tror att vi har haft folk över på middag varje dag sedan vi kom hem! De verkar alla väldigt tacksamma över att få komma över och det är kul att ha dem här! Idag hade vi Mihoko och en annan japan vid namn Ryo över. De pluggar båda pedagogik så det blev lite intressanta samtal om skolsystemet i Japan. Jag lagade tagliatelle med tomat- och baconröra och bakade foccacia. Sedan gjorde Jakob kladdkaka. Sedan pluggade de svenska och jag fick lite japanska gjort. Kul att träffa så många japaner!


Reseguiden Helena

Igår var det meningen att jag skulle hjälpa några utbytesstudenter till Migrationsverket i Norrköping så att de kunde lämna fingeravtryck och få id-kort men det blev en hel del mer än det.

Vi var fem japaner, två amerikanare och så jag. Utan vidare problem tog vi oss till Migrationsverket och alla registrerade sig. Sedan visade sig att två japanska killar inte hade köpt mobil än så jag erbjöd mig att ta med dem till en mobilaffär. Där stod vi i en timme och fixade kontrakt etc medan de andra shoppade. Sedan åkte vi hem till Linköping och folk ville ännu en gång till IKEA.

På tåget träffade vi en asiatisk kvinna som kan lite japanska och hon slog följe med oss. Sedan visade det sig att hon är kantones! Så vi var en ganska stor grupp "turister" på IKEA.

Efter det så handlade vi mat på MAXI och kom inte hem förrän kl 19 och då hade Jakob lagat curry till Mihoko och mig!



Antal gånger Mihoko varit på IKEA: 4 (på 5 dagar)
Olika personer som vi haft på middag hemma hos oss den här veckan: 3
Antal mobiltelefoner Jakob och jag skrivit kontrakt på den här veckan: 2 var
Antal gånger jag hunnit spela WOW:1
Antal sovmorgnar: 0

Fartfyllda veckor! Del 1

Förra veckan på måndagen åkte Jakob och jag upp till Tierp och sedan dess har så mycket hänt!

Det var lite problem när vi skulle åka för skyfallen hade gjort att man inte kunde åka tåg mellan Linköping och Norrköping så vi fick ta en buss istället.



Vi satt och spelade kort första delen av resan. Innan vi ens lämnat Linköping stannade bussen och stod stilla ca 15 minuter, vi fick veta att två personer missat busset vid resecentrum och att vi skulle vänta in dem. Det var ju snällt! Som tur var tåget från Norrköping till Stockholm försenat så vi hann med det.

I Tierp hade vi mycket skoj. Bland annat plockade vi blåbär.



Det finns så mycket bär där uppe jämfört med Linköping. Vi använde bärplockare som man bara drar busken genom plastfingrarna så ramlar alla bär ner i en behållare. Jag tror att vi fick ihop kanske 2 kg bär!

En av dagarna fick jag följa med Åsa att segla. Det hade jag sett fram emot sedan förra sommaren jag fick prova. Den här gången blev det ett riktigt äventyr! Vi kom fram till hamnen vid 11-tiden och fick ut båten. Det blåste inte så mycket men vi kom framåt ändå. Efter ett tag bestämde vi oss för att segla till Örskär, en ö som ligger ca 2 mil fågelvägen från vår hamn.



Det är en fantastisk känsla att vara ute till havs i en liten båt och se land som små streck långt borta i horisonten. (Det i pannan är myggbett och inte finnar hehe)



På den här bilden kan man se Örskär, den lilla vita pricken på vänstra sidan av ön är en fyr. Bilden togs när vi varit ute i ca tre timmar. Ganska lång väg kvar som ni kan se.



Så här ser fyren ut på närmare håll. Den är 36 meter hög!

Vi hade ingen erfarenhet av att lägga an vid andra hamnar än den vi kom från och dessutom hade vi aldrig varit på ön och visste inte hur grunt eller djupt vattnet var nära klipporna. Jag stod på fören med ett rep i handen och höll utkik för grund så att båten inte skulle skadas. Planen var att jag skulle vada iland när det var grunt nog och dra in båten med repet. När vi kommit ganska nära land tyckte jag att det såg grunt ut och hoppade i. Det visade sig att vattnet var djupare än vad jag var lång... Och nej, jag hade inte bytt om till baddräkt.



Så här såg jag ut när jag tagit mig ombord igen. Vattnet var ganska kallt men det var i alla fall varmt på land så jag bytte om till baddräkt och sightseeade i den.

Det var jättevackert på ön och en underbar utsikt från fyrtornet.



Vi hade tur, visserligen hade kiosken och fyren stängt när vi kom fram men mannen som skötte om dem lät oss köpa glass och gå in i fyren ändå.



36 meter upp! Det är väl högre än kärnan?



Jag fick låsa fyren med en stor nyckel.



Sedan seglade vi hemåt igen. Mot solnedgången! Vi kom hem till hamnen vid 23-tiden, då hade solen gått ner för länge sedan och det sista ljuset hade precis försvunnit. Det var jättefint med stjärnorna och fyrljuset från fyren vi varit i. Motorn gick inte igång så vi seglade in i hamnen. Vi kände oss så stolta efteråt! Hemma väntade PG med varm mat. Jättebra avslutning på en jättespännande dag!



RSS 2.0