Hållfasthetslära Fö 1

Första föreläsningen började med att läraren predikade om vikten av den här kursen. Tydligen kan de japaner som läser den här kursen inte ta examen om de failar. Omtentor verkar inte vara så vanligt eller lätt, förmodligen måste man gå om hela kursen (närvaro) och göra alla inlämningar för att få göra tentan och förhoppningsvis klara den för annars så måste man göra om allt igen.

Det första vi gick igenom var lite skillnader mellan strength, stiffness och stability (?). Sedan kom han in på att det vi ska hålla på med är endimensionellt fast vridningar och moment är väl tredimensionellt??

Nästa del handlade om inre och yttre krafter och skillnader mellan dessa.

Sedan gick vi genom lite olika exempel där han demonstrerade hur man skulle rita ut krafter och deras motkrafter och vridmoment osv. Det finns olika sorters krafter och moment beroende på riktningen. Efter det kom vi in på att man kan dela upp krafterna för att göra räkningen lättare men att detta bara funkade för microscopic change.

Härefter handlade det om stress och crookedness och mer om inre krafter.

Vi kom också in på olika sorters stress, normal, tensile och compressive.

Det sista vi gick igenom tror jag var en högerhandsregel. Vrider man så att tummen hamnar mot en så är det en positiv vridning och det motsatta är en negativ vridning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0