Flervariabelanalys föreläsning 4

Flervariabelanalys handlar om, som man kanske kan gissa från namnet, att räkna på fler variabler. Det betyder att det inte längre bara är x som man måste bry sig om utan det kan finnas y, z, u, v osv i det som man ska räkna. Inte så svårt som det låter men inte lika lätt som det borde vara.

Dagens föreläsning gick ut på att förstå kedjeregeln. Detta är en väldigt användbar regel som leder till att delar av talet tar ut varandra och det blir något enkelt kvar som man kan räkna ut, om man gör det rätt det vill säga. Det börjar dock lite konstigt eftersom man förlänger det man ska räkna ut vilket ger en fler problem, men precis som i riktiga livet så ordnar det sig till slut om man kämpar på!
Ett förenklat exempel skulle vara:  vad är x/y?
Vi vet inte vad x/y är men vi vet att vad x/s och s/y är så då kan man sätta x/y = x/s * s/y  och räkna ut det. Ok jag vet inte ens om man kan kalla det ett exempel men det är ungefär så man gör på flervariabel förutom att jag inte förstår hur man får fram det man ska ersätta med... men det kommer väl... hoppas jag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0